Гърция отново на протест – заради името на Македония

Демонстрации ще има в десетина градове в страната
6 юни 2018 08:12, Елка Василева
50
Гърция отново на протест – заради името на Македония
Снимка: архив, Reuters

Активисти, които настояват гръцкото правителство да заеме твърда позиция към Македония по отношение на името й, планират днес протести в Пела, родното място на Александър Велики, и в още десетина градове в Северна Гърция, съобщава Асошиейтед прес.

Демонстрациите в Пела и на други места трябва да покажат, че жителите на Гръцка Македония са "в състояние на готовност" по отношение на преговорите между гръцкото и македонското правителство, заявяват организаторите.

Те казват, че имат подкрепата на местните църковни и общински власти.

Още по темата

В понеделник организаторите на демонстрациите призоваха всяко споразумение да бъде поставено за одобрение на референдум в Гърция, като настояват думата "Македония" да не бъде включвана в името на страната под каквато и да било форма. Това би изключило имена, за които се твърди, че в момента се дискутират, като Нова Македония или Северна Македония, пише АП.

Подобни протести се провеждат от хардлайнери както в Гърция, така и в Македония през последните месеци, след като двете правителства обявиха, че се полагат нови усилия за постигане на решение на въпроса. Повече от 100 хиляди души участваха в демонстрация в Атина през февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
0
 
! Отговори
Stella преди 5 години
До ГанчоGancho , vzemi da chetsh drugi izrrochnizi za istoriata IZTINSKA na BULGARIA....a moje bi Ne si bulgarin......!!!!!!!!!!!!!!!Kakvi tatari - aziatzi ?????????????????????Asparuh e doshal da POMAGA na SVOITE !!!!!!!!!!!!! Kakvo znachi tova ??????????????Zapiati se sam !!!!!!!!!!!!!!!!
29
2
 
0
 
! Отговори
Stella преди 5 години
До АнонименPODKREPIAM mnogo kratnooooooooooooooo !!!!!!!!!!!!BRAVO ! ABSOLIUTNO TOCHNO kazano !!!!!!!!!!!!!!
28
2
 
0
 
! Отговори
Stella преди 5 години
До АнонименAleksander Makedonski NE e grak !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Zashto bashta mu e FILIP Makedonski , jivial v grad FILIPOPOL????????? = PLAVDIV!BULGARI vnimavaite s tazi " grazka" istoria mitologia !!!!!!!!!! pochti !! pochti VSICHKO e KRADENO ot BULGARSKATA istoria , mitologia ta zastona NE mogat da obiasnivat ZNACHENIETO , KODOVOTO na mitovete......izkusni sa v manipolaziite......
27
2
 
4
 
! Отговори
Бай Оня преди 5 години
Югозападна България е най-правилното име! А на гърците трябва да се потърси сметка за българското население в Егейска Македония (Костур, Воден, Лерин, Кайляри, Бер, Енидже-Вардар, Лагадинското поле, Кукуш, Сяр).
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В България преобладаващото отношение към ФИРОМ е на два типа ЗАМЛАТЕНЯЦИ-ПАТРИОТАРИ И НИХИЛИСТИ.Едните ще "ребългаризират"фиромите ала тип Божидар Димитров и дрънкат глупости за някакви си изтерзани 1000000 човека които едва ли не днеска,утре и вече ще си късат дрехите на главния скопски площад в името на българщината.Другите пухльовци пък са готови всичко да им дадът в името на извратеното си чуство за добросъседство!Ние НОРМАЛНИТЕ стигнахме дотам да се "радваме"на гърците заради гореизброените
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма протест за името на МакедониА,има протест за името на БЮРМ,ФИРОМ!Имам чуството че тука ще плачат повече нашите *** от скопските заради името на БЮРМ!Днес пак го казаха по гръцката държвана телевизия "македонски език"какво е това,това е както го нарекоха "българославянски език"!Иначе минорно е в Гърция,няма истерия спокойни са грънците,никой за никъде не ги гони а знаят че имат политици не шушумиги.Виж за ОА трябва да се шутират гръцките фанариоти начело с главния козел Вартоломей.
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
30: точно защото има има и Българска и Гърцка и Югославска, не е правилно да има Държава Македония и нация Македонец
23
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само слънцето било по-старо от Македония?Само че не е баш така. Нека гърците прочетат историята и може да забележат изненадано, че преди македонците да анексират тези райони, те са се наричали другояче и не гърци са живяли там. Там са били и траките, и персийците, а конкретно спорният район е древната Пиония( Paeonia).
22
6
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
Да ги преименуват на Хунзия, нали преди време посрещаха някакъв крал на хунзите, като македонски! Никой няма да има против!
21
8
 
13
 
! Отговори
Мен преди 5 години
*** разбира се, миналата седмица почиваха в понеделни, после вторник, сряда и четвъртък стачкуваха. Е трябва да се измисли и тая седмица нещо за скатавка че 5 дни работни не се издържат...
20
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците са си абсолютно прави. Александър Велики е световна велика личност. Но принадлежи на една нация и това са гърците. Македония и до днес е някаква географска област с полупризнати изкуствени граници. Нещо като Патагония.
19
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците прекаляват. Да не би да имат патент или запазена марка и нотариален акт от Филип Македонски.
18
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва и ние да провам многохилядни протести, за да се спре присвояването на българската история.
17
6
 
22
 
! Отговори
i'm преди 5 години
***! Кои са тия македонци батьо? За ония македонците на Александър велики ли говориш, които на практика са гърци, или за македонците създадени от коминтерна в началото на 20-ти век? 'щото тия вторите са предимно наследници на българи, гърци и сърби! Всичко друго са, но не и наследници на македонци от преди Христа! които ПАК да повторя на практика са гърци!
16
4
 
12
 
! Отговори
бибб преди 5 години
До ГанчоПийте си ги тея хапчета бре.
15
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквито и да са гърците, имат и много положителни качества -те са единни и борбени, за разлика от българите.
14
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макетата нямат основания да извеждат народност от А. Македонски,защото са си българи,но и гърчолята нямат основание за претенции.Македонците са били племе различно от гърците, а за това свидетелстват и ръкописи на съвременници на епохата.В случая имаме- област наречена Македония по името на изчезнали племена,тази област се простира в 3 държави като 1 носи името и претендира за народност,втората е прогонила изконното бг. население от областта с това име,а третата си мълчи.....
13
9
 
12
 
! Отговори
Гогата преди 5 години
Докато тия се занимават с глупости, турците лека-полека приготвят вазелина...Справка : Все по нахални полети над избрани острови - проверки, подготовки за присъединяване. Щом Русия може, що да не може и Турция. После - санкциите ще им накривят капата.
12
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Истинските македонци действително гърци ,но отдавна претопени след като македонците се разселват в източна Азия,а остатаците изселени в източна Тракия и по едно време в ранното Средновековие областа е наричана Македония.Днешните претенции на гърците към Вардарско са смешни!Все едно индианците ,да протестират против името САЩ,защото те единствени имат правото да се наричат американци.
11
8
 
16
 
! Отговори
Християнин преди 5 години
Скопската държавица да изтрие името Македония от названието си и да запише нещо българско; да престане да ръчка за тази Охридска архиепископия, защото тя е част от БПЦ. Тоест, просто да се присъединят към БПЦ. Аншлус! Да вярно е гърци и албанци вършат нашата работа. Вършат я добре. А ние ще помагаме за Косово и Кипър.