Гърция отново на протест – заради името на Македония

Демонстрации ще има в десетина градове в страната
6 юни 2018 08:12, Елка Василева
50
Гърция отново на протест – заради името на Македония
Снимка: архив, Reuters

Активисти, които настояват гръцкото правителство да заеме твърда позиция към Македония по отношение на името й, планират днес протести в Пела, родното място на Александър Велики, и в още десетина градове в Северна Гърция, съобщава Асошиейтед прес.

Демонстрациите в Пела и на други места трябва да покажат, че жителите на Гръцка Македония са "в състояние на готовност" по отношение на преговорите между гръцкото и македонското правителство, заявяват организаторите.

Те казват, че имат подкрепата на местните църковни и общински власти.

Още по темата

В понеделник организаторите на демонстрациите призоваха всяко споразумение да бъде поставено за одобрение на референдум в Гърция, като настояват думата "Македония" да не бъде включвана в името на страната под каквато и да било форма. Това би изключило имена, за които се твърди, че в момента се дискутират, като Нова Македония или Северна Македония, пише АП.

Подобни протести се провеждат от хардлайнери както в Гърция, така и в Македония през последните месеци, след като двете правителства обявиха, че се полагат нови усилия за постигане на решение на въпроса. Повече от 100 хиляди души участваха в демонстрация в Атина през февруари.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един дядо, набор 1892 г., войник в Балканските и подофицер в ПСВ разказваше и казваше:- Гърция е от Солун надолу! И пееше ,,Тамо долу на Вардара" ! Старите българи знаят, ако да са били уж безграмотни! Сега младите сте напълно заблудени! Граждани на света, жендар - мендар и безропотно приемате всякакви гаври с историята и паметта ви!
9
5
 
19
 
! Отговори
ква Македония,бе преди 5 години
Пишат се Зап.България и готово!Нашите вършат голяма грешка с това раздаване на гражданство!Отиват в ЕС с бълг.паспорти,но ако им кажеш,че са българи ти изваждат очите!
8
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И кво!? Ще им уйдисате на капризите и преименувате площад ,,Македония" на чаршия ,,Северна Македония" ли!?!?
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Глупости, какво значение има дали ще се казва Македония или Нова Македония или нещо друго, няма абсолютно никакво значение освен за бюрократите. Макетата по-добре да стоят далече от ЕС докато либералите не се разкарат в краен случай да се нарекат Спарта, Нова Гърция или нещо от сорта.
6
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз като тракиец настоявам нашето уж могъщо правителство Председател на ЕС да каже твърдо - Македония е името и нищо друго!
5
6
 
13
 
! Отговори
Jenny преди 5 години
Соросоидити удариха греда:)
4
8
 
22
 
! Отговори
dmx преди 5 години
Гърците като цяло изглеждат по-нормални от нас, но и те имат своите моменти. За съжаление всички си оставаме едни балкански ***.
3
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така наречената гръцка Македония до преди по-малко от век е била населена с българи, които са прогонени насилствено от родните си места, а друга немалка част са избити от гръцките фашисти.Така че тия да не подскачат много много. В Северна Гърция почти всички говорят български, но се страхуват от тайните шпиони.Геноцидът, който са извършили гърците над българите е съизмерим единствено с този извършен от турците над арменците.
2
6
 
21
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Боко нали каза че всички на Балканите го обичат и той е майка на ротата за целия регион. Даже се целуваше с Ципрас и Заев няколко пъти. И сега - протести. Явно Путин му е завидял какъв велик дипломат е.
1
10
 
5
 
! Отговори
акуд преди 5 години
гръцките македонци искат ама с мераците на кремъл