Гръцки медии: Атина и Скопие се разбраха за Северна Македония

Двете страни на крачка от исторически договор за името
Обновена: 12 юни 2018 12:17 | 12 юни 2018 12:07, Елка Василева
259
Гръцки медии: Атина и Скопие се разбраха за Северна Македония
Зоран Заев и Алексис Ципрас. Снимка: архив, Reuters

Република Северна Македония е името, за което са се договорили гръцкият и македонският премиер Алексис Ципрас и Зоран Заев, а договорът между двете страни ще бъде подписан от тях през уикенда, вероятно в събота в Преспа – на гръцка територия. Това съобщават медиите в Гърция, цитирани от mkd.mk.

Още по темата

Очаква се обаче нещата да станат по-ясни след планирания за днес телефонен разговор между двамата премиери, за който гръцките медии коментират, че е ключов и вероятно ще доведе до решение.

"Скопският въпрос: Една крачка преди договор", "Днес се затваря скопският въпрос", "Днес е ключовият телефонен разговор", "Северна Македония договорено име", са част от заглавията в гръцките медии преди днешния разговор по телефона.

Според информациите от Гърция, ако днес бъде постигнато споразумение, се очаква Ципрас да информира първо президента на страната, а след това и лидерите на политическите партии за евентуалното решение, предеаде МИА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
0
 
0
 
! Отговори
Грек преди 5 години
Аз бих им предложил да им дадем Гърцки паспорти и да обеденим нашите държави. Да плащат даници и те, защото с този Ципрас след малко ще плащаме и за въздух пари.
208
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Така България окончателно се отказва от сънародниците си в Македония. Което е равносилно на национално предателство."Е па тоя ненормалник ... Македония имаше 30 години, да каже, че иска да е едно с България, но не го направи. Македонците все още си получават българско гражданство, само с една молба. Северна Македония е на север от областта Mакедония.То и румънците казват на Северна Добруджа просто Добруджа, ама никой не е седна да прави драми ...
207
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това име "Северна Македония" е лош вариант за България."Северна Макединия"е на север от Гърция.На север от България се намира само Румъния.Ако БГ-политици приемат това име, това означава, че Македония няма нищо общо с България. Така България окончателно се отказва от сънародниците си в Македония.Което е равносилно на национално предателство.
206
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Македония е на север от Гърция, освен това в Гърция има области с името Македония.Това име не е добър вариант за България!!
205
1
 
9
 
! Отговори
E преди 5 години
КАТО СА ЕДИННИ ГЪРЦИТЕ,ЗАЩО НЕ СИ ВЗЕМАТ КИПЪР ОБРАТНО?ААААА???ЗАЩОТО СА СТРАХЛИВИ И ГИ БИВА САМО ДА ВРЯКАТ ПОМЕЖДУ СИ ПО ПЛОЩАДИТЕ!!!!МНОГО ДОБРЕ ЗНАЯТ МАЛЯКИТЕ,КАК БЪЛГАРИТЕ БИЕМ,ЗА ТОВА И ПРАВЯТ ПАС С НАС.
204
3
 
11
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Очаквайте в следващите 3 до 5 години БЮРМ да стане член на ЕС и НАТО и да отправи териториални претенции към България на основата на измислено македонско малцинство в Пиринско, като етно-малцинствено обособено, на основа раса, етнос, език бит и култура. Защото по стипулатите на БЮРМ ние, Българите, сме азиатски народ с татарска кръв и коси очи. Признаването и узаконяването на претенциите на БЮРМ от страна на Бойко и под натиска на ционистите-глобалисти в Брюксел е предателство към България
203
4
 
4
 
! Отговори
AZ22 преди 5 години
Ако македония влезе в ес и не се управлява от тикви като нашата, може и да се преместим там
202
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Последно комисия и с Гърция за историята имало ли е етнически македонци до 1944 година на територията на географската област Македония.Сега да видим нашите комисари по история каква ще я свършат защото гърците прехвърлиха горещите картофи в нашата паница!Доколкото знам за средновековието северноновомакедонците са се "предали"остава битката за Възраждането И ВМОРО!Никакви компромиси защото ще си имаме големи главоболия с тия изпрани мозъци!Шоуто май тепърва предстои,в следващите ГОДИНИ.
201
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Освен това в договорът има и клауза за промяна на членът на северномакедонската конституция който се "грижи за правата на етническите македонци в съседните страни"т,е.СЪГЛАСЯВАТЕ СЕ ЧЕ НЯМА НЕ Е ИМАЛО И НЯМА ДА ИМА ЕТНИЧЕСКИ МАКЕДОНЦИ ИЗВЪН ГРАНИЦИТЕ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ!Това означава че ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕТЕ ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА ЗАЩОТО ТАКАВА КЛАУЗА ИМА И В ДОГОВОРА С БЪЛГАРИЯ!До тук горе-долу добре!За новата ви утвърдена идентичност в границите САМО НА РСМ НИКОЙ НЕ ГО БОЛИ!
200
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В крайна сметка след изказванията на Заев и Ципрас резултатът е така да се каже смесен!Значи Заев твърди че македонската идентичност най-накрая щяла да бъде утвърдена завинаги,ама Зайо ИДЕНТИЧНОСТ СПОРЕД ПРОМЯНАТА В КОНСТИТУЦИЯТА ВИ КОЯТО ТРЯБВА ДА НАПРАВИТЕ Е "ГРАЖДАНИ НА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ"това същото и на английски!Езикът оставал според както се наричал в ООН"мацедониан"ама с бележка че бил славянски!Хахаха,същото като с нашия договор "според конституцията на страната"!
199
1
 
2
 
! Отговори
Георги преди 5 години
На мен никак не ми харесва това име, което ще замести БЮРМ. Личи си твърдата ръка на Държавният Департамент на САЩ в двете страни, да се приеме това име! То, оставя място за спорове на границите на т.н. Северна Македония, ако те не се упоменат точно в измененията на конституцията БЮРМ, която трябва да стане преди новото наименование на БЮРМ, да се признае от света! Но, познавайки САЩ, няма да има уточняване на граници, за да има претенции Скопие към България и Гърция! Сигурно БСП са виновни!
198
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бутоваааа, къде сииии?
197
6
 
1
 
! Отговори
Слава преди 5 години
НА БАлканите всички сме потомци на древни империи..Медитеранската ,МАкедонската ,Римската,Византииската ,Българската,Османската,Руската..
196
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Билет ли да ти пратя? А лимузина не искаш ли? Бих го направил ако беше млада и хубава. А то спихнало ромейско кюфте.
195
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пръдло Бутова чакам те в Неа Каликратия на ул. Микрас Асиас 10. Името ми ще го видиш на пощенската кутия. Бивш министър съм нема как да сбъркаш.
194
4
 
6
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Гърците са единни...за едно име на Макефиния излязоха 10 милиона.Българите ги мачкат и пред парламента няма никой.Мутрите дават кредити...взимат къщите...нищо...бълхи.Плащат и траят.В нета анонимни.На площада ги няма. На училище не ходили, а като пият 2 ракии- Халкидики техен.И париж.И Карибите.
193
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Загрижен,МНОГО ВАЖНО ЧЕ ГЪРЦИТЕ ЩЕЛИ ДА ИМАТ ВЛИЯНИЕ НАД СЕВЕРНЯЦИТЕ,ТЕ СЕВЕРНЯЦИТЕ КАТО ЕДНИ ЧИСТОКРЪВНИ СЪРБОМАНИ НЕ МОГАТ ДА БЪДАТ НЕПРИЯТЕЛИ НА ГЪРЦИТЕ,НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ ВЕЧЕ,ВЪРТЯТ И СУЧАТ ПАК ЩЕ СЕ СДУШАТ ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ!!КОЛКО ЩЕ ИМ ПОЗВОЛИМ СИ ЗАВИСИ САМО ОТ НАС!ТАМ НА СЕВЕРОЗАПАД ОТ ГЪРЦИЯ БЪЛГАРИ ВЕЧЕ НЯМА!До т.н.Мая Бугова,ИМА ЕДНО НЕЩО КОЕТО ГОВОРИ МНОГО ЗА ДВАТА НАРОДА,ГЪРЦИЯ ПРЕДИ 20 ГОДИНИ 1000 ДОЛАРА СРЕДНА ЗАПЛАТА,НИЕ 10 ДОЛАРА,ГЪРЦИЯ СЕГА 1000 НИЕ 7ОО ДОЛАРА! БЕЗ КОМЕНТАР.
192
2
 
5
 
! Отговори
Права ли съм? преди 5 години
До Мая БуговаНападаме те, защото спамиш и не говориш по темата. Всеки има право на анонимност по различни причини. Ти ако искаш и номера на личната карта и ЕГН-то си дай тука. Хайде, отивай вече на плаж, че много се проточи.Приятно изкарване!
191
4
 
2
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Анонимни врагове, Атина ми харесва.Не претендирам с финансова мощ, но Вие бихте ли вярвали на човек, койти и името не смее да си каже?
190
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Мая БуговаОк, няма да вярвам на очите си... на теб ще вярвам. Отидох заради морето най-вече и заради някои забележителности, и най-вече защото мога да си го позволя. Докато бях в Бг, просто Гърция ми беше наблизо и можеше даже с автобус. Сега нито живея в България, нито на село видиш ли. Затова си позволявам да пътувам много и се изумявам на хора, които посещават 20 пъти Атина при толкова обширен свят. А и Крит и Майорка са възможно най-евтините дестинации, предлагани в Германия.