Йълдъръм към България: Браво за еврошефството ви!

Започва проект за скоростен влак Истанбул-Одрин, съобщи той
12 юни 2018 17:00, Елка Василева
78
Йълдъръм към България: Браво за еврошефството ви!
Бойко Борисов и Бинали Йълдъръм. Снимка: Reuters

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм поздрави българския си колега Бойко Борисов и България за успешното председателство на Европейския съюз и приветства усилията на България да пренесе в дневния ред на ЕС региона на Балканите, към който спада и Турция, предаде Анадолската агенция.

"Знаем и сме благодарни, че премиерът Борисов вложи лично усилия в организирането на срещата на върха Турция-ЕС във Варна", каза още Йълдъръм на пресконференция в Измир с българския си колега.

Българският министър-председател Бойко Борисов е в Измир, където бе поканен от Йълдъръм да бъде гост на церемонията за откриването на трансанадолския газопровод ТАНАП. Поради неотложни ангажименти в програмата на Борисов той ще трябва да отпътува от Турция, но за церемонията ще остане министърът на икономиката на България Емил Караниколов.

Още по темата

По думите на Йълдъръм новият газопровод, който ще пренася към Европа 10 милиарда куб.м. азерски газ годишно, ще осигури по-голям просперитет на региона.

"Ще развием още повече и транзитните транспортни коридори с шосейни и железопътни връзки в България", посочи турският премиер.

"До няколко месеца от страна на Турция започваме проект за нов скоростен влак от Трансевропейския транспортен коридор. С тази линия от Истанбул до Одрин, дълга 233 км, ще бъде съживен историческият Път на коприната от Европа, Балканите, Анадола до Близкия и Далечния изток. В същото време тази връзка ще осигури завършването през Турция на транспортния коридор към България и Европа", каза още министър-председателят на Турция.

Йълдъръм открои и развитието на туризма между двете страни, като посочи, че миналата година милион и 800 хиляди туристи от България са посетили Турция.

Турският премиер пожела добрите отношения с България да бъдат пример за Европейския съюз, но настоя блокът да изясни какво планира в бъдеще.

"Европейският съюз трябва да определи визията си за бъдещето и час по-скоро да бъде сложен край на объркаността по този въпрос. Ние желаем добрите двустранни отношения, които сме изградили с България, да бъдат задълбочени още повече и да служат като пример за ЕС", каза още той, цитиран от БТА.

След като приключи с изказването си, Йълдъръм благодари на Борисов и посочи, че смята за важно посещенията на високо равнище да продължат често, за да може двустранните отношения в бъдеще да бъдат отведени още по-напред.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
3
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Браво г-н Борисов и честит рожден ден! Бъдете жив и здрав, Бог да пази България!
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До оВОДНа кого и защо честитиш бе муле такова?
65
0
 
5
 
! Отговори
Киро тарабата преди 5 години
Баязид - Йелдаръм - Светкавицата - не помните ли историята бе *** такива
64
1
 
3
 
! Отговори
оВОД преди 5 години
Господин Борисов, честит 59 ти рожден ден!
63
0
 
4
 
! Отговори
OSMAN AGA преди 5 години
До Народна поговорка SELAM NA RAYATA OT AGATA
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен "България е в ЕС и НАТО.Въпросът е затворен."глупаците се нуждаят от малко.......
61
1
 
2
 
! Отговори
бг идиот преди 5 години
До Русия е крадецХАХАХХАХАХАХАХАХАХААААААА,........
60
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 55мечти....мечти....
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как е лирата, кьопеци? Спасихте ли я с продажба на евро и долари?
58
3
 
5
 
! Отговори
Народна поговорка преди 5 години
"турчин кожата си мени, нравът - никога."
57
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ясновидеца е съсипал азерите , Русия , Азия ......Дай газ ми.зернико ! Вервай си!
56
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В момента 5 фирми стоят на пътя на газта от Русия до България и всички те вдигат цената на доставката.Фирмите са руско-български, България получава скъпа газ от тези постедници-прекупвачи.Затова у нас газта е 2,5 пъти по-скъпа отколкото в Германия.
55
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като стигне азерската газ до ЕС тогава Русия трябва да сваля цените и съвсем ще огладнее, освен ако ... не нападне Азербайджан или събори правителството или нещо като в Крим !Германия ще получи още по-евтина руска газ иначе ще мине на азерска.
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
колко чувала с гюленисти струва тази снимка ?
53
8
 
6
 
! Отговори
Русия е крадец преди 5 години
Що досега нямаме директна връзка и евтина газ - защото Бсп и Кремъл сключиха заробващи договори за скъпа газ и много посредници между България и Газпром.Комунистите и Русия ни ограбват вече над 70 години!
52
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що Германия не си купи азерска газ,бе?Щото тяхната Меркел,излезе по мъж от тебе и си защитиха интереса,без да питат ЕС бюрократите,с ходения до Русия.А нас ни набутват към Азия и скъпото гориво.
51
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ееееей Бойко,ти за България ли работиш или за кого?Вместо да имаме директна връзка с Русия,без посредници и да печелим от транзита,сега ще плащаш прескъпо на Турция.За нищо не ставаш,нито за дипломат,нито за държавник.Провали се и на срещата в Русия,а хората направиха сделки за милиарди с тях!А ние нищо не направихме,кръгла нула.Оставкаааааааааа!!!Само за чужди интереси работиш и против българските интереси!
50
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От това европредседателство България спечели един голям дудук
49
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
б.б. им помагаше Турция да си прибере 5 милярда
48
2
 
6
 
! Отговори
Jo6 преди 5 години
Сладури... Направете паралел между срещата в Сингапур и тази .....