Ще гласува ли Анадолът за жена президент на Турция?

Стените на страха вече се рушат, уверява Акшенер
12 юни 2018 21:30, Елка Василева
110
Ще гласува ли Анадолът за жена президент на Турция?
Мерал Акшенер. Снимка: архив, Reuters

Наричат я "Желязната лейди": Мерал Акшенер е единствената жена, която ще се изправи срещу Ердоган на предстоящите президентски избори. "Стените на страха започват да се рушат", казва тя в интервю за Дойче веле.

ДВ: Г-жо Акшенер, Вие сте единствената жена сред кандидатите за президентския пост. Мислите ли, че Анадолът може да гласува за жена?

Мерал Акшенер: Защо не? Търпението на турските жени е на изчерпване. Да, над 70-годишните не могат да си представят жена да стане президент, но в Турция има и много млади хора. Половината от хората, които идват на нашите предизборни прояви, са именно жени. И нямам предвид само западните турски провинции.

ДВ: Усещате ли тази подкрепа също и в медиите - или там по-скоро Ви пренебрегват?

Акшенер: Разбира се, че ме пренебрегват. Но в случая не става въпрос толкова за мен, колкото за това как мисли и действа господин Ердоган. Медиите, политиката, обществото - всичко се движи в рамките, начертани от Ердоган. Това е първият проблем. Вторият е извънредното положение в страната. Вече за втори път ще се гласува в условията на извънредно положение, като в същото време се насажда все повече и повече страх.

От друга страна обаче виждаме как стените на страха започват да се рушат. Знаем, че ако заклещим котка в ъгъла, рано или късно тя ще пусне в действие острите си нокти. Точно така се чувстват сънародниците ми. И затова аз предлагам алтернатива. Но е факт, че на хората в Турция им е отнето правото да се информират свободно - и те го усещат.

ДВ: Оказа се проблематично да наемете помещение, което да служи като централа на Вашата партия. Какво точно се случи?

Акшенер: Настроения срещу нас се създаваха още когато основавахме партията. Твърдеше се, че тази партия не може да бъде основана. И че г-н Ердоган не би приветствал появата ѝ. От негова гледна точка това е мощна демонстрация на сила, но нещата трябва да се гледат през очите на обикновения гражданин. Ако успеем да разрушим стените на страха, защитните диги ще се срутят. Обзалагам се, че ще постигнем добър изборен резултат.

ДВ: Отивате на тези избори в съюз, в който не участва прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Вие ли не пожелахте съюз с тази партия или тя отказа да се съюзи с Вас?

Акшенер: Не сме преговаряли с ДПН. Имах срещи с лидерите на останалите партии, като в тези разговори изобщо не е ставало дума за ДПН. Концентрирахме се главно върху въпроса дали Абдулах Гюл (предишен президент на Турция и противник на конституционната реформа на Ердоган - бел.ред.) може да се яви като наш общ кандидат. Аз бях против.

Мисля си, че ДПН предпочита да действа сама. Тази партия се сражава на два фронта и ако иска да спечели гласовете на своите избиратели, тя трябва да се яви самостоятелно на тези избори.

ДВ: Как тогава искате да спечелите гласовете на кюрдските избиратели?

Акшенер: Турция се промени. Всички ние виждаме и усещаме как сред широки части от турското население, особено сред по-младите, се налагат ценностите на 21 век, които на свой ред променят и усещането за принадлежност към даден етнос, религия или политика. Кюрди има не само в Югоизточна Турция - кюрди живеят и в Истанбул, Измир, Адана. Срамно е да се твърди, както някои го правят, че гласовете на тези избиратели са им в кърпа вързани. Говоря основно за югоизточните райони на страната. Там имаме Демократичната партията на народите, имаме Кюрдската работническа партия ПКК, имаме също Партията на справедливостта и развитието. В този контекст нашата "Добра партия" изглежда като трети възможен път.

ДВ: В момента всички говорят за икономическата криза и рецесията в Турция. Каква е Вашата рецепта за излизане от тази криза?

Акшенер: На първо място - демокрация. Защото икономиката може да се развива успешно само ако пазарите имат доверие в турските управници. Затова не бива да има извънредно положение. И не бива да има икономика, която функционира според прищявките на един-единствен човек. Трябва да позволим на шефовете на Централната банка и на другите икономически институции да си вършат работата. Защото един човек не може да разбира от всичко, не може да бъде експерт по всички въпроси. Ако имаме върховенство на закона, ако имаме функционираща демокрация, тогава и икономиката ще се върне в правилния коловоз.

ДВ: САЩ или Русия - кой според Вас е по-надеждният партньор?

Акшенер: В международните дела чувствата и личните контакти не играят роля. Към момента от значение е не толкова кой партньор предпочитаме. Важно е друго - а именно, че турското правителство предприе тази авантюра в Сирия. Край южната ни граница се озовахме до САЩ и Русия. Какво спечели Турция от това? Нищо! Затова във външната политика се нуждаем от прозрачност, от трезва преценка и от отговорни действия, които да са в съзвучие с националния ни интерес. Трябва да развиваме приятелски отношения с всички - с Русия, със Сирия и със САЩ.

61-годишната Мерал Акшенер не е ново лице в турската политика - била е вътрешна министърка, а миналата година се отрече от Партията на националистическото действие и основа своя формация - национал-консервативната "Добра партия".
 


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
1
 
! Отговори
:-) преди 6 месеца
към турците - може ли да гласувате за човек по времето на чието извънредно положение са безследно изчезнали, разбирай убити 110 000 души? А в затвора са около половин милион и повече? Според вас този човек дали обича вас турците като хора и народ?
93
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Опасявам се че тая жена може и демократично да я убият.
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Дъртий

Те турците не са като нас българите,първо държат всичко със здрава ръка и второ са обединени като народ,ще умрат,но ще направят това което искат.И са многоброен народ,имат хора навсякъде.
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Преди 20 години имаше жена министър прецедател Тансу Чилер
90
1
 
1
 
! Отговори
Turk преди 6 месеца
до Reallity .
Дългът на Турция е 2 000 000 000 000 лири! колко турски нотки имате на световните пазари? приблизително 400 милиарда лири? Не можете да отпечатате Лира за разлика от САЩ! Защото силата на турската лира не съществува! Но САЩ или ГЕРМАНИЯ имат свои собствени средства и са силни. Ако ще отпечатате лира, това означава, че приемате раздразнение на Лира! така че сте прецакани. Можете ли да попитате Лира ви обратно в Централната банка на Турция? Nope! така че сте прецакани!
89
1
 
0
 
! Отговори
Turk преди 6 месеца
до Reallity или qsterb или wtf то е,
вярно е, че общият дълг на САЩ е 20 трилиона долара. Но колко доларови банкноти съществуват в световната икономика (не само в американската маркетингова икономика)? В световната икономика съществуват 120 трилиона доларови банкноти! Ако САЩ иска да плати дълга си, той ще има два избора. да отпечатате нови доларови банкноти или ще поискате всички долари обратно на света! Но какво би искал Турция?
88
0
 
1
 
! Отговори
Знай преди 6 месеца
До Анонимен--90 България има 12 000 000 дълг и не може да си стъпи на крака представи си с а щ
87
1
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 85 преди 6 месеца
Знаят, знаят. В Анадола и мъжете са жени!
86
1
 
7
 
! Отговори
До Shark преди 6 месеца
В арабския свят, жената не може да гласува, ако мъжът й не й разреши!
85
1
 
2
 
! Отговори
Да го видя, преди 6 месеца
Па да го не повярвам!
84
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Reallity

За цяла америка ще се Узори, може само на пенсилвания :)
83
11
 
8
 
! Отговори
Reallity преди 6 месеца
Ако Турция е в 19 век, България е в каменната век. Пак ще говорим след изборите!!! Като Ердоган патриот няма втори и не е имало в Турция след Ататюрк!!! Тази жена може на америка да изчисти кенефа...
82
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
до Turk
А сащ имат над 20 трилиона долара дълг, но това не им пречи да се световна сила номер 1.
Прихода на глава на населението в долари се увеличи 4 пъти смешник
81
9
 
10
 
! Отговори
Shark преди 6 месеца
Малко съмнително, че Турция ще избере жена за президент. Те са в 15 век, особено онези в Анадола. Там жените дори и да искат да гласуват за нея, няма да го направят, защото са под натиск и страх. Да не говорим, че много жени също са със средновековно мислене, дори и млади. Ердо ги върна векове назад и срина всичко, което Ататюрк постигна. И икономиката им ще срине, лирата е 38 стотинки.
80
8
 
10
 
! Отговори
7+ преди 6 месеца
не, няма! Много са далеч от цивилизацията
79
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
А....... че те там знаят ли какво е жена?
78
9
 
8
 
! Отговори
Без думи преди 6 месеца
До Halil
Ето това е причината Турция да не стане член на ЕС. Какво се случва с кюрдите? Защо Турция извършва инвазия в Сирия? Но има поговорка .. интереса клати феса. Тотално сбърканата външна политика но САЩ доведе до близките отношения на Турция с Русия, в това няма нищо лошо на практика. За съжаление голяма част от Турция живее в 19 век поне в манталитета на хората. Това със сигурност е пречка за ЕС.
77
17
 
6
 
! Отговори
Halil преди 6 месеца
От клекнали пикаещи нищо не става
ЕРДОГАН заслужава всички гласове
76
5
 
12
 
! Отговори
Дъртий преди 6 месеца
Ако Акшенер спечели в Турция, ерДоганя директно заминава в панделата доживот. Ако не спечели в Турция ще има оранжаво жълта революция и пак Доганя в панделата. Що ли?
75
7
 
6
 
! Отговори
Turk преди 6 месеца
350 милиарда долара дълг на Турция на erDOGan и 70 милиарда долара, които erDOGan получиха тази сума в края на продажбата на всички турски фабрики, територии, съоръжения и т.н. В края на всичко erDOGan похарчи 420 милиарда долара за последните 15 години! 420 милиарда долара правят 2 трилиона турски лири (смятайте това за 2 трилиона български лева). Какво е направила erDOGan с тези 2 трилиона турска лира? 2 мост? 10 летище? 10 болница? 10 университета? ти ли си манaгал?