Ще гласува ли Анадолът за жена президент на Турция?

Стените на страха вече се рушат, уверява Акшенер
12 юни 2018 21:30, Елка Василева
110
Ще гласува ли Анадолът за жена президент на Турция?
Мерал Акшенер. Снимка: архив, Reuters

Наричат я "Желязната лейди": Мерал Акшенер е единствената жена, която ще се изправи срещу Ердоган на предстоящите президентски избори. "Стените на страха започват да се рушат", казва тя в интервю за Дойче веле.

ДВ: Г-жо Акшенер, Вие сте единствената жена сред кандидатите за президентския пост. Мислите ли, че Анадолът може да гласува за жена?

Мерал Акшенер: Защо не? Търпението на турските жени е на изчерпване. Да, над 70-годишните не могат да си представят жена да стане президент, но в Турция има и много млади хора. Половината от хората, които идват на нашите предизборни прояви, са именно жени. И нямам предвид само западните турски провинции.

ДВ: Усещате ли тази подкрепа също и в медиите - или там по-скоро Ви пренебрегват?

Акшенер: Разбира се, че ме пренебрегват. Но в случая не става въпрос толкова за мен, колкото за това как мисли и действа господин Ердоган. Медиите, политиката, обществото - всичко се движи в рамките, начертани от Ердоган. Това е първият проблем. Вторият е извънредното положение в страната. Вече за втори път ще се гласува в условията на извънредно положение, като в същото време се насажда все повече и повече страх.

От друга страна обаче виждаме как стените на страха започват да се рушат. Знаем, че ако заклещим котка в ъгъла, рано или късно тя ще пусне в действие острите си нокти. Точно така се чувстват сънародниците ми. И затова аз предлагам алтернатива. Но е факт, че на хората в Турция им е отнето правото да се информират свободно - и те го усещат.

ДВ: Оказа се проблематично да наемете помещение, което да служи като централа на Вашата партия. Какво точно се случи?

Акшенер: Настроения срещу нас се създаваха още когато основавахме партията. Твърдеше се, че тази партия не може да бъде основана. И че г-н Ердоган не би приветствал появата ѝ. От негова гледна точка това е мощна демонстрация на сила, но нещата трябва да се гледат през очите на обикновения гражданин. Ако успеем да разрушим стените на страха, защитните диги ще се срутят. Обзалагам се, че ще постигнем добър изборен резултат.

ДВ: Отивате на тези избори в съюз, в който не участва прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН). Вие ли не пожелахте съюз с тази партия или тя отказа да се съюзи с Вас?

Акшенер: Не сме преговаряли с ДПН. Имах срещи с лидерите на останалите партии, като в тези разговори изобщо не е ставало дума за ДПН. Концентрирахме се главно върху въпроса дали Абдулах Гюл (предишен президент на Турция и противник на конституционната реформа на Ердоган - бел.ред.) може да се яви като наш общ кандидат. Аз бях против.

Мисля си, че ДПН предпочита да действа сама. Тази партия се сражава на два фронта и ако иска да спечели гласовете на своите избиратели, тя трябва да се яви самостоятелно на тези избори.

ДВ: Как тогава искате да спечелите гласовете на кюрдските избиратели?

Акшенер: Турция се промени. Всички ние виждаме и усещаме как сред широки части от турското население, особено сред по-младите, се налагат ценностите на 21 век, които на свой ред променят и усещането за принадлежност към даден етнос, религия или политика. Кюрди има не само в Югоизточна Турция - кюрди живеят и в Истанбул, Измир, Адана. Срамно е да се твърди, както някои го правят, че гласовете на тези избиратели са им в кърпа вързани. Говоря основно за югоизточните райони на страната. Там имаме Демократичната партията на народите, имаме Кюрдската работническа партия ПКК, имаме също Партията на справедливостта и развитието. В този контекст нашата "Добра партия" изглежда като трети възможен път.

ДВ: В момента всички говорят за икономическата криза и рецесията в Турция. Каква е Вашата рецепта за излизане от тази криза?

Акшенер: На първо място - демокрация. Защото икономиката може да се развива успешно само ако пазарите имат доверие в турските управници. Затова не бива да има извънредно положение. И не бива да има икономика, която функционира според прищявките на един-единствен човек. Трябва да позволим на шефовете на Централната банка и на другите икономически институции да си вършат работата. Защото един човек не може да разбира от всичко, не може да бъде експерт по всички въпроси. Ако имаме върховенство на закона, ако имаме функционираща демокрация, тогава и икономиката ще се върне в правилния коловоз.

ДВ: САЩ или Русия - кой според Вас е по-надеждният партньор?

Акшенер: В международните дела чувствата и личните контакти не играят роля. Към момента от значение е не толкова кой партньор предпочитаме. Важно е друго - а именно, че турското правителство предприе тази авантюра в Сирия. Край южната ни граница се озовахме до САЩ и Русия. Какво спечели Турция от това? Нищо! Затова във външната политика се нуждаем от прозрачност, от трезва преценка и от отговорни действия, които да са в съзвучие с националния ни интерес. Трябва да развиваме приятелски отношения с всички - с Русия, със Сирия и със САЩ.

61-годишната Мерал Акшенер не е ново лице в турската политика - била е вътрешна министърка, а миналата година се отрече от Партията на националистическото действие и основа своя формация - национал-консервативната "Добра партия".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
6
 
! Отговори
Прасчо преди 5 години
Лелеее, колко българи коментират кладенчовата вода!!!
28
4
 
6
 
! Отговори
А бре аланкоолу! преди 5 години
Разтягане на рахат локум и глътка шербет. Тоя моабет го знаем. Нищо ново под слънцето на залязващата отоманска империя...
27
11
 
6
 
! Отговори
ШахинВарКючюкЧюк преди 5 години
Федерализацията на Турция е най доброто решение. Европейската част на страната плюс Истанбул и околностите да влязат в ЕС, кюрдите да се отделят, остатъкът от Анадола да стане султанат.
26
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак "ле", желзната лейди? Нещо по- оригинално?Ще гласуват, в АнадолЕ , а Нагоре, но само ако им покаже поне кренврирш;)Аман,....
25
14
 
9
 
! Отговори
Сополанко преди 5 години
Султане. Още малко търпение и кюрдите ще си направят собствена държава. Само търпение :))
24
2
 
13
 
! Отговори
Да живеееее СУЛТАНА преди 5 години
Сега за Рамазан Байрам ССУЛТАНА дава по 1000 лири за всеки пенсионерите,около 200 две....а крадливия,корумпирания СУДЖУК дава по 20 евра само за най бедните.....пропадналата БЪЛГАРИЯ пак трябва да се управлява от СУЛТАНА....при него не се толерират крадци и предатели-убийци на стадото си
23
5
 
14
 
! Отговори
Да живеееее СУЛТАНА преди 5 години
Още малко търпение и 2023 година ще дойде и дългоочакваната СВОБОДА в България и другите балкански държави....180-200 лв пенсиии за пенсионерите ни в страна членка на ЕС не е ли ГЕНОЦИД,с 600-700 лв заплати за къде е народа....цялата провинция робува за благото на хищтниците от крадливия,корумпирания,третополовия катун София.....корумпираните управници мислят само и само за катуна София.....СВОБОДА за провинцията
22
9
 
3
 
! Отговори
Хубава работа, ама.. преди 5 години
турчашки неволи и лакърдии...
21
8
 
21
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Абе те нямаха болници преди султана. Напишете в Ютуб Mersin Hastanesi, Adana Hastanesi. Всичко е Сименс . Внушителни сгради. Това са държавни болници. Паркинги, зелени площи и модерна техника. Затова 'диктаторът' ще спечели пак.
20
11
 
13
 
! Отговори
Сополанко преди 5 години
Браво на г-жа Акшенер. Пожелавам ви да детронирате гладния и алчния за власт Ердоган. Турските *** са в паника защото ако Ердоган си замине вече няма да им дава шекер и локуми да плюят България и да проповядват ислямски фундаментализъм. Турция, събуди се и детронирай лошия диктатор!
19
3
 
17
 
! Отговори
Осман преди 5 години
Тя ще е трета. На балотажа ще са Ердоган и Индже. Ердоган ще спечели но ще има отлив от негови привърженици. Това го знаят и от Йерусалем Пост наричан още 'дoйче вeле'. Акшенер преди да основе партията си отиде в САЩ и се срещна с Хилъри Клинтън. Американски проект за съжаление на янките без успех. А това, че не я дават по медиите не е вярно. Имаше двучасови предавания по големите телевизии както с нея така и с лидерите на останалите партии. Аз ги гледам по каналите им в Ютуб защото мразя да гледам реклами по телевизията.
18
6
 
14
 
! Отговори
Да живеееее СУЛТАНА преди 5 години
Не му мислете СУЛТАНА драги ни съотечественициииии,да мислим как ще се Освободим ОТ РОБСТВОТО и ГЕНОЦИДА на диктатурата на крадливите,корумпираните КАЛИНКИИИИИИИИИИ,СУДЖУЦИИИИИИИИ,Псевдопатриотите-опитомените крадци.....майка БЪЛГАРИЯ изчезва драги съотечественици заради националните ни предатели-убийци на народа си.....Да се обединим и да изгоним тези продажници
17
5
 
7
 
! Отговори
Нелогично преди 5 години
А Ердоган как е избран, ако преди него не е имало избори??
16
11
 
7
 
! Отговори
Шахин Кокулу Леш преди 5 години
До да живее СУЛТАНАНа Турция й трябва Кончита Вурст за президент! Тя най-точно отговаря на Османо-турските ценности.
15
3
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 5 години
Дядо Гюлен какво ще каже по...въпроса,много ми е интересно.
14
8
 
8
 
! Отговори
Икономов преди 5 години
Какво ви става бе, господа и дами журналисти и журналистки?Нали Ердоган ще брои бюлетините. Какво, за Бога, значение има кой кого харесва и за кого ще гласува?
13
12
 
16
 
! Отговори
Да живеееее СУЛТАНА преди 5 години
Алууууууууу стадото в Турция е доволно от жизнения си стандарт в родината на СУЛТАНА,работа колкотоооо искаш,много развит туризъм,автомобилна ,лека,тежка,самолетна промишленост....да му мисли бедното,болното,изчезващото се българско стадо в родината на крадливите,корумпираните,третополовите КАЛИНКИИИИИИИИИИИ-СУДЖУЦИИИИИИИИИИИ...Българския Винету пак отиде да проси газ от СУЛТАНА,бат ПУТИН му отряза мераците от раз....БЪЛГАРИОООООООО СЪБУДИ СЕ ....до кога ще се толерират крадци и мекерета
12
12
 
4
 
! Отговори
Логично: преди 5 години
Ако го нямаше Реджеп Тийп Ердоган, въобще нямаше да има избори!Следователно, всеки що-годе интелигентен турчин трябва да гласува за Ердоган - човекът, който му даде правото на избор!Такъв е законът!
11
11
 
18
 
! Отговори
Да живеееее СУЛТАНА преди 5 години
Великия СУЛТАН ще спечели за пореден път...противниците на СУЛТАНА са кандидати на третополовия ЕС и зад океанските фашисти....СУЛТАНА е политик и държавник с топкиииииии милеещ за знамето си,за стадото си вътре и извън пределите на Турция....пропадналата,крадливата,корумпираната България мечтае 140 години за такъв политик и държавник като СУЛТАНА..но за съжаление само продажници и мекерета ражда майка България....да живеете великия СУЛТАН ,съхранил Българския дух през вековете..
10
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердо ще спечели. Както спечели референдума, както спечели и предишните избори.Борисов от него се е консултирал как стават тия работи.Може да изпратиме Цецо да помага.