Македония става Северна, а българските интереси?

Ще има ли претенции към България - eксперти през Bulgaria ON AIR
Обновена: 22 юни 2018 08:31 | 20 юни 2018 11:45, Елка Василева
41

5047 гледания   |  Още видео

Република Северна Македония – това е името, за което са се споразумели Скопие и Атина. Новината беше потвърдена вчера от Зоран Заев след втория му разговор по телефона с гръцкия му колега Алексис Ципрас. От последните дни компромисът вече е факт.

"Стратегическа грешка е, че България не участва в преговорите за името на Македония. По-голямата новина е снощната декларация на Министерството ни на външните работи, в която се казва, че това име не може да представлява териториална претенция за България, както и не може да представлява претенция за историята, културата и идентичността ни", поясни бившият ни посланик в Хърватия Велизар Енчев.

Според него тази декларация е "след дъжд, качулка", тъй като с подписването на договора на 1 август за добросъседство с Македония сме признали кражбата на историята ни.

"Тази декларация е основание за оставката на външния министър Екатерина Захариева, защото вместо сега да искаме тези гаранции, ние можехме да се включим в преговорите за името на Македония. Това е провал за външната ни политика. Нито НАТО, нито ЕС са поискали да подписваме договора за добросъседство", обясни той.

В студиото на "България сутрин" историкът проф. Христо Матанов подчерта, че България е изразходвала огромна част от националния си ресурс, за да реши проблема с Македония.

"Компромисите тихомълком се промъкват. Така признахме и македонския език. В последните години правим доста компромиси с историята. Македонизмът не трябва да се развива на антибългарска основа", отбеляза проф. Матанов пред Bulgaria ON AIR.
 


41
Още от Балкани
Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"
Напиши коментар Коментари
39
1
 
8
 
! Отговори
МАРИЯ преди 1 седмица
СТИГА СМЕ ИМАЛИ ПРАВИЛИ"ЕВАЛА"НА ТЕЗИ РОДООТСТЪПНИЦИ. В ГЛУПОСТА СИ ГО *** ЗА СЛАБОСТ НА НАС ЦЕЛОКУПНА БЪЛГАРСКИ НАРОД КОИТО ТЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО ТАТАРСКИ.НЕГРАМОТНИЦИ И ПРЕДАТЕЛИТЕ НЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ПОДКРЕПАТА НИ.
38
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 30

Верно ли? Точно по заповед от Масква, пияндето Георги Димитров /да гори вечно в ада/ предава Македония на Тито. А Хитлер ни връща Южна Добруджа. Чети, болшевико, чети!
37
3
 
14
 
! Отговори
Мая Бугова преди 1 седмица
Велик е гръцкият народ, защото е единен.Ние сме бълхи.
36
1
 
8
 
! Отговори
РАждайте ДЕЦА преди 1 седмица
НАй големия ни проблем на БЪлгарите е ,че няма раждаемост .НАгли престъпници на власт след 1919 година диверсионно блокират ражданията на БЪлгари вкл македонци .
В Охридска Македония македонци са само БЪлгарите другите имат други имена.
София и СКопие да стимулират парично раждането на БЪлгарчета/Македончета..
Всяка майка родила бебе да получава пари за оцеляване и възпроизводство до трето дете.
НАмалете престоя в средните училища до 9 клас,СЛед това или в университети или в ПУЦ.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Що ли ви четем.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Достатъчно бръщолевене. По времето на Василий 2ри тема Македония е съвременната Южна Тракия. А България е била и на Волга с център Болгар, Биляр, и е стигала до Саратов и и по на юг, също и сега има такава република - Балкария. Някой да е чувал за велико български претенции - не.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре де какво ще стане с нас македонците които живеем в България или по точно до кога ?
32
4
 
6
 
! Отговори
mnenie преди 1 седмица
Откъде накъде ще имат претенции към България?
Само нека кажат и за един ден ще стигне армията ни в Охрид.
Какви са тези смешници. Аз съм от Пиринска Македония и съм българин и тук живеят българи. С претенциите да си избришат наак..те зад...
31
0
 
13
 
! Отговори
Andreshko преди 1 седмица
Ако се признае това име нашия договор за добросъседство с име Република Македония става безпредметен,защото няма такава държава....
30
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
За това че цяла Македония не е към България можем само да се сърдим на русофобската политика у нас от 1882 до 1944 година и немско-диктаторско-фашистко-шпионските династии, които ни използваха за пушечно месо на немската политика. Няма как да се сърдим на Русия, че не ни помага срещу съюзниците си, които нападнахме в Междусъюзническата война по заповед на австро-немския натрапник на престола Фердинанд лисицата.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен

Балканите не се помиряват, просто окупационната зона на нато се разширява. НАТО ще яде, яде и ще преяде и накрая ще се разпадне отвътре. Тая организация не гарантира националната сигурност на нито един свой член. В момента България има интерес да дреме вътре само за да позатрудни политическия аспект на турската агресия. Другите държави даже наште основания нямат да дремат в тая полукриминална структура за агресии и търговия със скъпо и нестратегическо оръжие.
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Зозо

*** не е Енчев а ти. ЕДИН ЗОЗАВ ПОМИЯРИН. Един от малкото истински журналисти. Но така е като ни управляват такива като днешните, които не искат никакъв коректив на проезвола си и си служат със тролове съдници като теб.
27
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"""""ДЕМОКРАТИТЕ"""""" менте, инструктирани от запад, които надминаха Георги Димитров и цар Борис, и цар Фердинанд, в предаването на националните ни интереси в Македания, са следните:
Ж Е Л Е В - веднага признал независимостта на това нещо
К О СТ О В - ПОДАРИЛ ИМ ТАНКОВЕ БЕЗ ПАРИ
ДНЕШНИТЕ - признали несъществуващия македонски език, македанска история, македонско население, македонска държава, че даже и обща история ще пишем с тия ФАЛШИФИКАТОРИ.
северна македония ако не е аспирация към пирински
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Северна Македония може да има претенции към Южна Македония в Гърция.
25
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 23

Ванко Михайлов е лесен като издава заповеди от Женева и се крие като мишка. От разстояние е много лесно да се правиш на юнак ама избяга и се скри от гръцките и сръбските четници и трябваше Димитров да моли Сталин за помощ от червената армия щото и армия беше забранена на България да има.
24
1
 
23
 
! Отговори
do demograph преди 1 седмица
Навярно не си ходил в Македония или си бил за часове на екскурзия.Там болшенството от хората са претенции за територии които ние им дължим, за тях Делчев,Сандански и други личности ние нямаме право да казваме,че са българи.Там има признати шиптъри,турци,власи,гьопци и др. български етнос при тях не се признава.Много пъти са ми показвали карта на която пиринския край е техен.За тях ние сме окупатори и ще искат територия да им се даде от България.
23
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Добре че беше Ванчо Михайлов навремето да сплаши Георги Димитров,иначе ,,тарабата'' щеше да хариже и Пиринско.Лека му пръст,велик Българин.Такъв рядко се ражда.
22
17
 
6
 
! Отговори
demograph преди 1 седмица
Който поставя по този начин въпроса: "А къде е българския интерес?" при всяко добро нещо което им се случва на кръвните ни братя в Македония или не разбира българския интерес, или работи в интерес на враговете ни в този район - Русия, Сърбия и Гърция. Българският интерес не е в име, език или минали истории. Тези неща ги решават жителите на Македония. Гръцките претенции са параноични шовинистични и комични дипломатически абсурди. Нашият интерес е македонците да са с нас в НАТО и ЕС. Преди Сърбия!
21
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Забрана на антибългарските ОМО Илинден и ВМРО-ДПМНЕ.
20
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По-скоро България трябва да има претенции, защото названието Северна Македония всъщност представлява подмяна на истинското име на този географски регион - Югозападна България!