Новото име на Македония: Невъзможното – възможно!

Вижте какви са реакциите от ЕС, НАТО, ООН, САЩ
Обновена: 13 юни 2018 09:02 | 13 юни 2018 08:50, Елка Василева
28
Новото име на Македония: Невъзможното – възможно!
Снимка: архив, Reuters

Европейският съюз и НАТО приветстваха споразумението между Атина и Скопие за името на Македония и заявиха, че то ще й даде възможност да предприеме стъпки за присъединяване и към двата съюза.

"Това ще постави Скопие по пътя към членство в НАТО и ще помогне за укрепване на мира и стабилността на Западните Балкани", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Това историческо споразумение е резултат от дълги години търпелива дипломация", добави шефът на НАТО и призова премиерите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев да работят за ратифицирането му.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изказа в Twitter "искрените си поздравления" към Ципрас и Заев. "Благодарение на вас невъзможното става възможно", добави Туск.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че европейската перспектива на Западните Балкани е "ключов стимул за това споразумение в духа на добросъседското сътрудничество". Могерини и европейският комисар за разширяването на ЕС Йоханес Хан изразиха очакване по-късно този месец ЕС да започне с Македония преговори за присъединяването й.

Още по темата

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш приветства споразумението между Атина и Скопие за прекратяване на дългогодишния им спор за името на Македония и тя да започне да се нарича Република Северна Македония като "проява на водачество в региона и отвъд него", пише БТА.

Споразумението трябва да бъде одобрено и от депутатите и избирателите на Македония. Говорителят на Гутериш Стефан Дюжарик заяви, че генералният секретар на ООН "приканва всички граждани в двете държави да се обединят, за да се придвижи процесът".

Гутериш "се надява, че участниците в други проточили се конфликти ще се вдъхновят от това развитие и ще работят за постигане на решения чрез преговори без повече бавене", добави Дюжарик.

Споразумението между Атина и Скопие за името на Македония ще допринесе за укрепването на регионалната сигурност, заяви говорителката на Държавния департамент на САЩ Хедър Науърт.

"Премиерите Алексис Ципрас и Зоран Заев постигнаха историческо споразумение. Решаването на спора ще се отрази благоприятно на двете страни и ще допринесе за укрепване на сигурността и повишаване на благосъстоянието в региона. САЩ са готови да поддържат това споразумение по молба и на двете страни", каза Науърт.

Албанският премиер Еди Рама определи двамата си колеги от Гърция и Македония като "прогресивни лидери" и заяви, че "Балканите днес са по-добро място" благодарение на тях. Агенцията отбелязва, че етническите албанци са около една четвърт от населението на Македония, което е общо 2,1 милиона души.

Албанският външен министър Дитмир Бушати също поздрави "нашите съседи и приятели" за постигналото пробив споразумение, което по думите му ще превърне Балканите в част от "евроатлантическото семейство".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
През 2012 преди 5 години
Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov, stated in June 2012 that names like "Northern Macedonia" would be completely unacceptable, since this geographical term would include Bulgarian territories, and more specifically the region of Blagoevgrad, giving rise to irredentist territorial claims by nationalist ethnic Macedonians against Bulgaria. През 2012 не може, а през 2018 вече сме се надупили и може
22
0
 
1
 
! Отговори
Стар набор преди 5 години
Гърците са хитри и лукави, България пак ще бъде прекарана. Пиринска Македония също е на СЕВЕР от Гърция, но те ни мислят както винаги за балами, понеже нашите политици НЕ защитават здраво българските интереси - както в миналото, така и сега. Само чакайте деня в който "Северна Македония" ще претендира за всички земи от географската област Македония, намиращи се на Север от Гърция.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скопска република,и нищо друго.Без това сърбите им скопиха съзнанието.
20
1
 
4
 
! Отговори
ЕЛИНИДА преди 5 години
Македония е на Елада, но Ципрас прави компромис с името.Гръцкият народ е много против за това име Северна Македония да се признае за държава.
19
2
 
3
 
! Отговори
Мая Бугова преди 5 години
Македония е гръцка.Това е и те ще си я вземат.Защото са единен народ и горд, а не бълхи като нас.
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Македония е като Северна Корея. Западна Германия, Северна България. По-големи претенции към гърчолята не може да има.
17
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До NIKO ANGELOS PLUTARHти НЕ си Грък, и пишеш с Гръцко име и даже с грешки.а защо бе monkeyдонец? освен историята си, ти си срам и за името си?
16
1
 
3
 
! Отговори
Грек преди 5 години
До NIKO ANGELOS PLUTARHв Гърция имаме над 1милион албанции, още ли искаш?
15
0
 
6
 
! Отговори
Хмм... преди 5 години
Надеждата ми е в гърците! Защото ако се разчита на нас...ние Род и Родина предаваме, та едно име на Македония няма да предадем! Та както казах очаквам бурни протести в гръцко срещу това име...но да видим....
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КиануАбе фиромец глупав,ние си имаме име на държавата, и никой не ни го оспорва от 1400 години. Вие обаче сте толкова прости, че ни име, ни черква, ни нищо. И новото ви име нема да мине, гърците нема да ви пуснат метър. Пак ще ви ***, те са ви майстори.
13
1
 
14
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Малко преждевременна радост,ама нейсе.Гърците без съмнение ще постигнат своето!Впрочем проблемът не е толкова с името,а с македонските претенции за античност!Откажат ли се от тях-името не е толкова важно.Изобщо гърците си ги бива-не си изоставят интереса като нас и затова ги уважават.А ние.....Между другото,шиптърите са най-силно заинтересовани от еврочленството-това ще им даде пълна свобода на търговията с дрога,***.ит.утки и пр.престъпни дейности с които основно се занимават.
12
14
 
1
 
! Отговори
Киану преди 5 години
Татарите само не знам каде се бркат во туите работи!?
11
2
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Сега горещия картоф пак е в нашата нива ,северна Македония включва и пиринско ,а ,честито на нашенските *** чиновници ,пак закопаха нашите интереси ;) !!!!
10
10
 
3
 
! Отговори
NIKO ANGELOS PLUTARH преди 5 години
ГЪРЦИЯ СПЕЧЕЛИ НАЙ-ГЛАВНАТА ВОЙНА --- ВОЙНАТА ЗА ИСТИНАТА!!ПОБЕДОНОСНО И ОФФИЦИАЛНО --- МАКЕДОНИА Е ГРЪЦКИ РЕГИОН !!ХАХАХА !!А '''СЕВЕРНА МАКЕДОНИА'''---И ТОИ ЩЕ БЪДЕ МНОГО СКОРО !!НАУКАТА ЗНАЕ МНОГО ДОБРЕ !!ХАХАХА
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и име да им сложат, тези ще си останат същите продажници и крадци, свикнали наготово да получават всичко...
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тези нямаха ли име преди това, или с църквата имаха някакъв проблем... Направо се бъркам с техните несъответствия.Няма значение, да се оправят. Важното е да не им се издават повече БГ паспорти, ще ни докарат и на нас някоя беля.
7
2
 
15
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
Абсолютно точен коментар от Анонимен 5.Не се преборихме с макетата за фалшифицирането на историята ни.Какво да правим като сме си избрали продажници да ни управляват.
6
2
 
20
 
! Отговори
СПАРТАК преди 5 години
Европейската лицемерна гнусотия ме отращава до степен на повръщане!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
невъзможното - възможно, само че сега предстои рефернедум, а после и гръцката опозиция трябав да признае името.
4
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е приемливо за България, но и този път ще играем "добрите"! Смалиха ни като нация, унизиха ни като история, но си въобразяват, че са фактор! Падението на калинките!