Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"

Турски печат: Турция – енергиен коридор между Изтока и Запада
13 юни 2018 11:30, Елка Василева
171
Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"
Снимка: Reuters

"Енергийният път на коприната" (в. "Йени шафак"), "Сърцето на енергетиката тупти в Турция" (в. "Сабах"), "Енергиен мост" (в. "Миллиет"), "Турска енергия към Европа" (в. "Акшам"), "Откриването на века" (в. "Ватан") - това са някои от заглавията във водещите турски вестници днес за тържественото откриване вчера на Трансанадолския газопровод ТАНАП в турския град Ескишехир.

Газопроводът бе открит от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, а на церемонията по въвеждане в експлоатация на тръбата присъстваха лидерите и на редица други страни, сред които президентът на Грузия Гиорги Маргвелашвили, сръбският президент Александър Вучич, президентът на Украйна Петро Порошенко, както и министрите на енергетиката на страните участнички в проекта.

Турският президент Ердоган заяви, че газопроводът, който ще пренася през Турция за Европа азерски газ, ще допринесе за благоденствието и заетостта във всички страни, през които преминава маршрутът му, пише "Йени шафак". Илхам Алиев пък нарече ТАНАП "победа на Турция и Азербайджан". "Днес ние пишем заедно историята на енергетиката на 21 век", заяви още президентът на Азербайджан.

Още по темата

"Сабах" изрежда някои факти за новия газопровод, като пише, че той е най-дългият в Европа с дължина от 1850 километра. Общата стойност на инвестицията е 8 млрд. долара, а годишният му капацитет е от 16 млрд. куб.м. газ. ТАНАП преминава през 20 турски окръга и ще покрива 12 на сто от нуждите от природен газ на Турция. В най-натоварения период той ще осигурява заетост на 15 хиляди души.

"ТАНАП, наричан Енергиен път на коприната, влезе в експлоатация след тържествено откриване. Ред е на "Турски поток", пише още "Сабах", цитиран от БТА.

"Правим историческа крачка за своя регион и своите страни", заяви на откриването Ердоган, цитиран от "Миллиет". "Разбирането ни, че енергетиката не е база за противопоставяне, а за сътрудничество, отново бе показано на дело чрез ТАНАП", добави турският лидер.

"Кранчето на ТАНАП беше отворено", пише по темата и в. "Хабертюрк", като цитира думите на Ердоган, че газопроводът е "поредният плод на енергийното сътрудничество в региона".

В. "Тюркие" окачествява газопровода като "проекта на века" и допълва, че с него Турция се е превърнала в "сърцето на енергиен коридор" и е увеличила стратегическото си значение.

"Турция се превърна в енергиен коридор между Изтока и Запада", пише и "Ватан". "Турция се приближи с още една крачка към своята визия да бъде център на енергийни коридори", цитира вестникът думите на турския президент Ердоган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До An'нисколихвеният' заем от руснаците беше с включена компонента руска инфлация. Както видяхме от 2014 г, руската инфлация беше брутално висока години наред.
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Турция скоро има избори !Някои хора казват хоп преди да са скочили.
142
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какъв хей ми е изобщо да взимам заем от руснаците и да поемам рискове, когато газта от Украйна си върви и ще си върви? И идва нова и от Турция!
141
1
 
13
 
! Отговори
999 преди 5 години
ЕМИ БРАВО !ЗАЩО ЕРДОГАН Е ЛОШ И ТОЛКОВА ПАРИ СЕ ХАРЧАТ ДА ГО КЛЕВЕТЯТ ПО МЕДИИТЕ ?ОТГОВОРА Е НАПИСАН В СТАТИЯТА.ЕДИН ЧОВЕК , КОЙТО НАИСТИНА РАБОТИ ЗА НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ НА СТРАНАТА СИ!
140
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а защо боко го няма на крана?ТОЙ РАЗБИРА ОТ КРАНОВЕ.
139
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А цената на петрола расте ли расте и касичката на Путгин се пълни много по-бързо.
138
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ Е ЯСНО ПОРОШЕНКО КАКВИ ГИ ТЪРКАЛЯ ТАМ, СКОРО ТУРСКИ ПОТОК ЩЕ ЕЛИМИНИРА УКРАЙНА.
137
8
 
3
 
! Отговори
Ердоган Велики преди 5 години
Завря една газова тръба на ПутинНе точно в гърбаКазано е да се внимава с турци, че не подбират чъжко или женско!
136
3
 
16
 
! Отговори
невероятно,но факт преди 5 години
Ами Турция става енергиен център,а България -енергийна дупка!Познайте до 3 пъти защо!
135
0
 
0
 
! Отговори
Внимателно преди 5 години
Славяно болгарската империя е създадена след жестока black dead инвазия по времето на Юстиниан Велики ..Убити зверски чрез черно обсебване са над 100 000 000 .Наредено е славяните да заемат големите територии, а прабългарите да поемат създаването на големи безданъчни държавиЮжно от Византия лично ГАвраил архангел подава Корана на Мохамед с цел създаване на мощна отбрана от юг..
134
1
 
2
 
! Отговори
Йордан преди 5 години
Русия е част от Болгария - славяно българска империя създадена от Светия дух за охрана на огромни региони с църковно славянски /руски литературен език и песнопения.При създаването на САЩ И КАНАДА разрешение е дадено едва след като са посочени изрични гаранции че ще с апълни съюзници на руската империя.
133
0
 
0
 
! Отговори
Не се радвайте преди 5 години
НАпомняме, че единствени блокаж на подаването на газ през Украйна стана поради неразбрана заповед отгоре. Наредили с а д а с е спре испускането на газ от военно терористични заводи. Охраната на европа наредила да се спре подаването на газ през Украйна от Богоявление по стар стил до Богоявление по нов стил/6.01 до 19 .01..Израелците пък разбрали да блокират ивицата ГАЗА.
132
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
VAN RUSIA OT BALGARIA.
131
1
 
5
 
! Отговори
Не с е радвайте преди 5 години
Всичко с газопроводите бе наред до включване на нагла анти европейска диверсия целяща да противопостави МОсква на най близките и републики вкл Беларусия и Украйна.Ползваха англииско пси препрограмиране ..Последва сваляне на отстъпките за братските на Москва республики вкл за България и остра полемика в медиите. Стойноста на кубически метър газ през Северен и турски поток е огромна за разлика от досегашните маршрути..
130
6
 
2
 
! Отговори
Блага вест! преди 5 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОЛУЧАВА ТРАНЗИТНИТЕ ТАКСИ защото Украйна ще купува газ от таз тръба!зТРАНЗИТНИ ТАКСИ толкова ревяхте ВСИЧКИТЕ ФОРУМНИ ПУТИНИСТИ ще са наши!
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 147Придурок, сам не пизданись!
128
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Исторически ден за България.Руския газов монопол който съсипва българската икономика падна.60 ГОДИНИ РУСКО РОБСТВО СА В ИСТОРИЯТА.Русофилските роби ги искам по тихи и ниски от тревата.България я е имало много преди Русия и ще я има много след като руската *** се разпадне.
127
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обхохочешься!За вас евтин газ няма да има!
126
4
 
12
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До СпециалистАко имахме класическо петролно или газово находище - да се съглася с тебНо шистите са прекалено плитко. Все още най-голямото богатство на България са водите - искаш да ги замърсим с разни химикали както стана на много места по света с Шистовите сондажи?
125
18
 
9
 
! Отговори
Специалист преди 5 години
Южен поток е абсолютно ненужен за България. България трябва да скъса всякакви връзки с Русия - колкото по далече от Русия, толкова по близо до цивилизацията. Шеврон ще ни разработят газовите шисти и хем ще ни продават газта на нас, хем и ЕС ще снабдяват. Така че, Южен Поток е абсолютно ненужен и само безумец може да си помисли, че нашите комисари в Брюксел щяха да ни разрешат да строим Южен Поток.