Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"

Турски печат: Турция – енергиен коридор между Изтока и Запада
13 юни 2018 11:30, Елка Василева
171
Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"
Снимка: Reuters

"Енергийният път на коприната" (в. "Йени шафак"), "Сърцето на енергетиката тупти в Турция" (в. "Сабах"), "Енергиен мост" (в. "Миллиет"), "Турска енергия към Европа" (в. "Акшам"), "Откриването на века" (в. "Ватан") - това са някои от заглавията във водещите турски вестници днес за тържественото откриване вчера на Трансанадолския газопровод ТАНАП в турския град Ескишехир.

Газопроводът бе открит от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, а на церемонията по въвеждане в експлоатация на тръбата присъстваха лидерите и на редица други страни, сред които президентът на Грузия Гиорги Маргвелашвили, сръбският президент Александър Вучич, президентът на Украйна Петро Порошенко, както и министрите на енергетиката на страните участнички в проекта.

Турският президент Ердоган заяви, че газопроводът, който ще пренася през Турция за Европа азерски газ, ще допринесе за благоденствието и заетостта във всички страни, през които преминава маршрутът му, пише "Йени шафак". Илхам Алиев пък нарече ТАНАП "победа на Турция и Азербайджан". "Днес ние пишем заедно историята на енергетиката на 21 век", заяви още президентът на Азербайджан.

Още по темата

"Сабах" изрежда някои факти за новия газопровод, като пише, че той е най-дългият в Европа с дължина от 1850 километра. Общата стойност на инвестицията е 8 млрд. долара, а годишният му капацитет е от 16 млрд. куб.м. газ. ТАНАП преминава през 20 турски окръга и ще покрива 12 на сто от нуждите от природен газ на Турция. В най-натоварения период той ще осигурява заетост на 15 хиляди души.

"ТАНАП, наричан Енергиен път на коприната, влезе в експлоатация след тържествено откриване. Ред е на "Турски поток", пише още "Сабах", цитиран от БТА.

"Правим историческа крачка за своя регион и своите страни", заяви на откриването Ердоган, цитиран от "Миллиет". "Разбирането ни, че енергетиката не е база за противопоставяне, а за сътрудничество, отново бе показано на дело чрез ТАНАП", добави турският лидер.

"Кранчето на ТАНАП беше отворено", пише по темата и в. "Хабертюрк", като цитира думите на Ердоган, че газопроводът е "поредният плод на енергийното сътрудничество в региона".

В. "Тюркие" окачествява газопровода като "проекта на века" и допълва, че с него Турция се е превърнала в "сърцето на енергиен коридор" и е увеличила стратегическото си значение.

"Турция се превърна в енергиен коридор между Изтока и Запада", пише и "Ватан". "Турция се приближи с още една крачка към своята визия да бъде център на енергийни коридори", цитира вестникът думите на турския президент Ердоган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До ognyanz 117до 118Първо турски газ е само този който Турция си е купила на границата Азербайджан-ТурцияОстаналия на производителя или трети търговец които от своя страна плащат ТРАНЗИТНА И ТРАНСПОРТНА ТАКСА на Турците Дори и Търговеца да е Турска Фирма пак се дължат съответните такси.Турция НИЩО НЕ ГУБИ - Колкото повече толкова по-добре.
103
1
 
7
 
! Отговори
Учителя преди 5 години
Да поправя някои коментатори - братята турци няма да ни продават газ...братята азербайджанци ще го продават. Газа минава транзит през Турция...една част остава за тях, останалото е за Европа.
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanzпълни глупости пишеш, нищо нямало да платим :) само до момента в Южен поток България АД са ни потънали 400 млн лева
101
4
 
5
 
! Отговори
Учителя преди 5 години
Ние продължаваме да плащаме за Южен Поток и сега. Ако беше нбаправен в бюджета нямаюе да влизат пари следващите 40 години, тогава се очакваше да се изплати инвестицията. Т.е транзитните такси щяха да отиват за плащането на дълга. Цялата печалба, както винаги беше нагласена за братушките...
100
2
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Евроатлантик: Братята турци ще ни продават азербайджанска газ на ниски цени? И защо. За да печелят по-малко? Не ми се вярва.
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хубаво!Чудесна новина!Браво!
98
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Веско 101Стига тръбопровода до Град 1 - КАК ще направиш отклонение? В тръбата налягането е 100 атмосфери(примерно) за да го подадеш на локалната мрежа първо го прекарваш през някакво устройство дето намалява налягането до примерно 25 атмосфери - отделяш си обемите за град 1 и остатъка го прекарваш през помпа за да го докараш до 101 атмосфери за да го върнеш в тръбатаИма пиково потребление и обратното за това имаш и Буферен резервоар под 25 атмосферии така до град 20За това е по-скъпо
97
3
 
4
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До 109: Стига г'лупости. България за Южен поток нямаше да плати нито стотинка. Това, че нещо е било оформено на заем, който ще се изплаща с транзитни такси означаваше, че нито стотинка няма да излезе от държавния бюджет. Какво заробване е това?. Получавахме дял от газопровод, за който нищо не плащаме, и даже нямахме задължението да го поддържаме. Някой друг да ни предлага подобно нещо? Не, нали, за всичко ще си плащаме.
96
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците са по умни вьв всяко едно отношение от булгарите в туризма сьщо аз а това си ходя всяка година на Кемер Турция вместо по мутроморието
95
5
 
4
 
! Отговори
до 107 преди 5 години
Кво лъжеш бе руски ***.България трябваше да се зароби с огромен заем от Русия за да се построи Южен Поток,който щеше да бъде руски,и България да взима някви мижави такси за пренос,които десет години щяха да отидат за изплащане на заема.Русия продава най скъпо газ на БЪлгария.Русофилски *** и роби такива.И бъдещето на българските деца ще продадете в името на вожда.Гнус.
94
0
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
За сравнение, Северен поток 2 ще транзитира 55 милиард м³ газ годишно, докато ТАНАП - 16 милиарда. Общото между двата газопровода е, че и двата ни заобикалят. Можем да получим газ от ТАНАП или от Турски поток през конектора с Гърция, когато бъде направен.
93
2
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 5 години
Той и турски поток минава през морето не е целия по суша.Южен поток и през морето щеше да бъде построен от руснаците и този през България за тяхна сметка ние щяхме да взимаме транзитна такса.Искането на Русия беше газопровода в по голям дял да е техен защото ако е наш може да го продадем.Украинците 80%от газопровода го продадоха на американците и те сега там диктуват цената за транзит и от там цената на газта и затова спират газта през Украйна.
92
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА,братя русофили,газ и петрол има на други места по света освен в руската *** коята шантажира Европа и България.Следва тръба от Средиземно мора от Кипър,после от Израел и т.н.И най важното,на по ниски цени.Слава на България,слава на Борисов,слава на Европа.Кравари и ватенки да мълчат.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Боби 98прощавай пич ама пишеш абсолютни глупости, над 500 км от трасето е на дълбочина над 2000 метра, максималната дълбочина даже достига 2200 метр, ти въобще наясно ли си как се преодолява такава денивелация и такива разлики в налагането, без междинни компресорни станции, това не ти е някакъв участък от 100-200 км, тука иде реч за тръбопровод от над 900 км, още когато правеха изчисленията за ЮП се коментираше цена от над 15 $ за 1000 куб.м. на всеки 100 км, а сега сметни 9х5=135$ минимум
90
0
 
9
 
! Отговори
haha преди 5 години
"Турция се превърна в енергиен коридор между Изтока и Запада"************************************************************А ние имахме тая възможност но по някаква причина не ни беше изгодно. Така поне разправяха така наречените десни. Ум царува ум робува ум патки пасе... Та и ние след робуването сега сме при патките.
89
1
 
0
 
! Отговори
загрижен преди 5 години
До Анонимен 87 нещо температура ли си вдигнал ???че някакви глупости само пишеш
88
0
 
2
 
! Отговори
Веско преди 5 години
До БобиИзвинявай, нещо ми убягва логиката. защо са необходими помпи и клапани на сухоземния тръбопровод, щом подводния може без?
87
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 99Трябва да се съглася с теб. Майка ми и Баща ми още по соца работиха в НСИЗанеш ли как я наричаха СТЪКМИСТИКАТА.Това го знам от първа ръка - взема се статистическата информация в суров вид и се "Анализира" по начин 1,2,3,4,5,...,221 взима се най-добрия резултат според някакви критерии Примерно Анализ 15Следващата година си харесват анализ 200И СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА ЕДИН И СЪЩИ АНАЛИЗ ГОДИНА СЛЕД ГОДИНА
86
3
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 92Средната дълбочина на Черно море е 1200мТръбите минават по дъното но не чак на толкова дълбоко само по средата на тръбата достига 2200.Ако на сушата имаш тръба 100км там не може да пуснеш налягане 100 атмосфери примерно пускаш 50 или купуваш по-скъпа и по-дебела тръба - В морето което натиска отвън тръбата можеш пре спокойно и 200 атмосфери да пуснеш - Съответно КПД на прехвърляне е по-голямоВ морето нямаш интерконектори, клапани и помпи - гладка тръба с мин загуби по трасето
85
4
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
До Анонимен 94, значи аз не говоря наизуст, ами сверявам в НСИ, където си има графа "посещения с цел екскурзия". А кой колко пари оставя е мегаотворен въпрос, защото аз пък съм срещал стиснати руснаци и ларж шваби, както и обратното. Айде стига с тия легенди за необятния савецки пазар, богатите руски туристи и т.н. измислици премислици