Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"

Турски печат: Турция – енергиен коридор между Изтока и Запада
13 юни 2018 11:30, Елка Василева
171
Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"
Снимка: Reuters

"Енергийният път на коприната" (в. "Йени шафак"), "Сърцето на енергетиката тупти в Турция" (в. "Сабах"), "Енергиен мост" (в. "Миллиет"), "Турска енергия към Европа" (в. "Акшам"), "Откриването на века" (в. "Ватан") - това са някои от заглавията във водещите турски вестници днес за тържественото откриване вчера на Трансанадолския газопровод ТАНАП в турския град Ескишехир.

Газопроводът бе открит от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, а на церемонията по въвеждане в експлоатация на тръбата присъстваха лидерите и на редица други страни, сред които президентът на Грузия Гиорги Маргвелашвили, сръбският президент Александър Вучич, президентът на Украйна Петро Порошенко, както и министрите на енергетиката на страните участнички в проекта.

Турският президент Ердоган заяви, че газопроводът, който ще пренася през Турция за Европа азерски газ, ще допринесе за благоденствието и заетостта във всички страни, през които преминава маршрутът му, пише "Йени шафак". Илхам Алиев пък нарече ТАНАП "победа на Турция и Азербайджан". "Днес ние пишем заедно историята на енергетиката на 21 век", заяви още президентът на Азербайджан.

Още по темата

"Сабах" изрежда някои факти за новия газопровод, като пише, че той е най-дългият в Европа с дължина от 1850 километра. Общата стойност на инвестицията е 8 млрд. долара, а годишният му капацитет е от 16 млрд. куб.м. газ. ТАНАП преминава през 20 турски окръга и ще покрива 12 на сто от нуждите от природен газ на Турция. В най-натоварения период той ще осигурява заетост на 15 хиляди души.

"ТАНАП, наричан Енергиен път на коприната, влезе в експлоатация след тържествено откриване. Ред е на "Турски поток", пише още "Сабах", цитиран от БТА.

"Правим историческа крачка за своя регион и своите страни", заяви на откриването Ердоган, цитиран от "Миллиет". "Разбирането ни, че енергетиката не е база за противопоставяне, а за сътрудничество, отново бе показано на дело чрез ТАНАП", добави турският лидер.

"Кранчето на ТАНАП беше отворено", пише по темата и в. "Хабертюрк", като цитира думите на Ердоган, че газопроводът е "поредният плод на енергийното сътрудничество в региона".

В. "Тюркие" окачествява газопровода като "проекта на века" и допълва, че с него Турция се е превърнала в "сърцето на енергиен коридор" и е увеличила стратегическото си значение.

"Турция се превърна в енергиен коридор между Изтока и Запада", пише и "Ватан". "Турция се приближи с още една крачка към своята визия да бъде център на енергийни коридори", цитира вестникът думите на турския президент Ердоган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
4
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 5 години
екстра, първа стъпка към по-евтиния газ
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 67 ти си нормален ли изобщо?
62
0
 
1
 
! Отговори
хахахахахахаааа.... преди 5 години
До Анонимен 68моля, моля.....
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правете Белене преди някой друг да ви е изпреварил!
60
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ ИЗНУДВА ЦЕЛИЯ СВЯТ КАТО ДЪРЖИ ЕС ЗА ЗАЛОЖНИК С РУСКАТА ГАЗ!!!!!МАХНЕ ЛИ СЕ РУСКАТА ГАЗ ОТ ЕС ЩЕ ВИДИТЕ ЗА КАКВИ САНКЦИИ СТАВА ДУМА ТОГАВА СЕГА САНКЦИИТЕ СА НИКАКВИ СПРЯМО РЕЖИМА В КОМУНИСТИЧЕСКА АНТИХРИСТКА РУСИЯ!
59
4
 
1
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 63Според Картата ТАНАП е до Гръцката Граница (1850км) а от там насетне до Италия е *** (поне 300км може и повече защото не е ясно от къде минава тръбата)Ползвайте Викимапия има прекрасна система за мерене на разстояния по картата
58
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиПроблема е че газта по ЮП или по ТП е по дъното на Черно море на 2000 метра дълбочина, разходите за транспорт са значително повече от сухоземния газопровод, много експерти даже изразяват съмнение, че дори ще е възможно транспортирането на газ при такава дълбочина и дължина на газопровода
57
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Южен поток под каквато и форма да приеме по-къс ли е от ТАНАП - ДА значи РУСКИЯ ГАЗ ЩЕ Е ПО-ЕВТИН от АЗЕРСКИЯ ТАКЪВ-Това е нонсенс, цената я диктува пазара.
56
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 54Практически Въпроси1. Да може да се задоволява с Азерски газ но цената на ГАЗът започва от 90$ това са транзитните и транспортни такси през Турция2. АЕЦ кои фирми в момента строят в света? А? Китайци собствени АЕЦ(оръжеен плутоний) и Атомстрой Русия други? Уестингхауз Фалира.3. Южен поток под каквато и форма да приеме по-къс ли е от ТАНАП - ДА значи РУСКИЯ ГАЗ ЩЕ Е ПО-ЕВТИН от АЗЕРСКИЯ ТАКЪВ
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиДо южна Италия
54
5
 
2
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен 56Сорри но вземи си научи урокада около 70% от целия износ в метрични тонове се пада на ГАЗ, Петрол и Нефт но това формира под 30% от приходите в бюджета - след 2014 промениха ТОТАЛНО данъчната политика в РФДа РФ ще продължава да продава въглеводороди но все по-малко се влияе от цената на Петрола/ ГАЗът
53
3
 
8
 
! Отговори
СУлтаня преди 5 години
Ритуално навря една газова тръба на приятелчето си ПутинОтзаде, но не в гърба
52
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
Имам един практически въпросТАНАП до къде реално е стигнал? До Гръцката граница? До Българската Граница?Или Интерконекторните връзки са само на ХАРТИЯ?
51
1
 
7
 
! Отговори
бай х преди 5 години
оти го нема наш баце на снимката ...нали беше там ...
50
3
 
2
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До расте"Банкрут и хуманитарна криза"Нова опорка от Позитано хехе
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За Борисов няма лентичка този път.
48
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТАНАП нарушава ЕС законите и не пуска руска газ а само азерска и е турски монопол в транзита.
47
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смеете му се на Бойко обаче човека си върши добре работата и всички го уважават.
46
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потрошенко и Украйна са най-големите губещи след като подкрепиха НАТО и ЕС.
45
2
 
3
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До еднозъб ромДобре де ще получаваме ли газ от ТАНАП.Ще получаваме.Какво повече искаш.Естествено е тръбата да е насочена към големите потребители.Всички проекти за газ(ЮП ТАНАП ТП) са с крайна точка ЮЕ.Може би искаш тръбата да стига до Бг и тук да свърши.Щото сме много важни