Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"

Турски печат: Турция – енергиен коридор между Изтока и Запада
13 юни 2018 11:30, Елка Василева
171
Отвориха кранчето на ТАНАП, ред е на "Турски поток"
Снимка: Reuters

"Енергийният път на коприната" (в. "Йени шафак"), "Сърцето на енергетиката тупти в Турция" (в. "Сабах"), "Енергиен мост" (в. "Миллиет"), "Турска енергия към Европа" (в. "Акшам"), "Откриването на века" (в. "Ватан") - това са някои от заглавията във водещите турски вестници днес за тържественото откриване вчера на Трансанадолския газопровод ТАНАП в турския град Ескишехир.

Газопроводът бе открит от президентите на Турция и Азербайджан Реджеп Тайип Ердоган и Илхам Алиев, а на церемонията по въвеждане в експлоатация на тръбата присъстваха лидерите и на редица други страни, сред които президентът на Грузия Гиорги Маргвелашвили, сръбският президент Александър Вучич, президентът на Украйна Петро Порошенко, както и министрите на енергетиката на страните участнички в проекта.

Турският президент Ердоган заяви, че газопроводът, който ще пренася през Турция за Европа азерски газ, ще допринесе за благоденствието и заетостта във всички страни, през които преминава маршрутът му, пише "Йени шафак". Илхам Алиев пък нарече ТАНАП "победа на Турция и Азербайджан". "Днес ние пишем заедно историята на енергетиката на 21 век", заяви още президентът на Азербайджан.

Още по темата

"Сабах" изрежда някои факти за новия газопровод, като пише, че той е най-дългият в Европа с дължина от 1850 километра. Общата стойност на инвестицията е 8 млрд. долара, а годишният му капацитет е от 16 млрд. куб.м. газ. ТАНАП преминава през 20 турски окръга и ще покрива 12 на сто от нуждите от природен газ на Турция. В най-натоварения период той ще осигурява заетост на 15 хиляди души.

"ТАНАП, наричан Енергиен път на коприната, влезе в експлоатация след тържествено откриване. Ред е на "Турски поток", пише още "Сабах", цитиран от БТА.

"Правим историческа крачка за своя регион и своите страни", заяви на откриването Ердоган, цитиран от "Миллиет". "Разбирането ни, че енергетиката не е база за противопоставяне, а за сътрудничество, отново бе показано на дело чрез ТАНАП", добави турският лидер.

"Кранчето на ТАНАП беше отворено", пише по темата и в. "Хабертюрк", като цитира думите на Ердоган, че газопроводът е "поредният плод на енергийното сътрудничество в региона".

В. "Тюркие" окачествява газопровода като "проекта на века" и допълва, че с него Турция се е превърнала в "сърцето на енергиен коридор" и е увеличила стратегическото си значение.

"Турция се превърна в енергиен коридор между Изтока и Запада", пише и "Ватан". "Турция се приближи с още една крачка към своята визия да бъде център на енергийни коридори", цитира вестникът думите на турския президент Ердоган.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
14
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Без одобрението на България ТАНАП никога нямаше да се реализира!
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До РеджепСърдит е че кравата Пенка има по-гуем рейтинг, а КИМ и ДОнчо го закриха напълно!
2
7
 
26
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
А Порошенко как се вписва в тая схема???Само по един начин-злорадство,че Русия си има конкуренция.Добре,обаче ТАНАП вреди на Украйна точно толкова,колкото и Ю.Поток-сега Турски.Страните от Ю.Европа вече имат алтернативни газопроводи и тоя през Украйна спокойно може да бъде спрян.На практика Украйна вече е заобиколена!Обаче да не им се смеем,щото и с нас стана абсолютно същото,по същите причини-слугинаж на чужди интереси и самозакопаване!Заобиколени сме от всякъде!
1
5
 
22
 
! Отговори
Реджеп преди 5 години
А за Бойко нито дума... И на снимката го няма, за разлика от сръбския президент, защо ли?