Приветстваме споразумението за името на Македония

Ще искаме обаче гаранции, че няма да има претенции към нас
Обновена: 13 юни 2018 09:48 | 13 юни 2018 09:40, Елка Василева
25
Приветстваме споразумението за името на Македония
Снимка: Reuters

Българското външно министерство приветства постигнатото споразумение между македонския и гръцкия премиер "Република Северна Македония" да бъде новото име на бившата югославска република.

"По този начин се отваря пътят към европейската и евроатлантическата интеграция на нашата съседка. Това е реален шанс в края на българското Председателство на Съвета на Европейския съюз да има напредък и хоризонт за започване на преговори за присъединяване", се казва в декларация на външното ни министерство.

В същото време обаче се посочва, че страната ни ще настоява за гаранции, че новото име не следва да бъде интерпретирано като основание за евентуална промяна на съществуващите граници или претенции към съседите относно език, култура, история и идентичност.

МВнР ще настоява нашите две съседни, партньорски и приятелски държави да дадат гаранции, че в договора помежду им тези два принципа ще бъдат недвусмислено заявени и потвърдени.

Новото име ще трябва да бъде утвърдено в македонската конституция и с референдум, който ще се състои наесен. Преди това парламентът в Скопие ще трябва да ратифицира договора, а Атина - да оттегли ветото си от македонската кандидатура за НАТО и Евросъюза.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
14
 
! Отговори
Иванчо+Марийка преди 5 години
Нищо няма да стане помнете ми думата. Ще има референдум и Макетата няма да гласуват ЗА промяната на името.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз не го приветствам!
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
трябваше да е Северозападна Македония