Борисов и Захариева отказаха сгледа с македонския президент. Защо?

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседка"
Обновена: 14 юни 2018 20:02 | 14 юни 2018 11:38,
237
Борисов и Захариева отказаха сгледа с македонския президент. Защо?
Снимка: архив, Reuters

Срещите на премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева с президента на Македония Георге Иванов, които са планирани за утре сутрин, са отказани, съобщиха от Министерския съвет.

"Не искаме да се намесваме във вътрешните работи на нашата съседна държава. Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Р Македония.

Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", пишат от правителствения пресцентър.

Още по темата

Македонският президент пристига днес на посещение в страната по покана на президента Румен Радев. Двамата ще проведат среща на четири очи и по-късно ще дадат съвместна пресконференция.

Визитата му у нас идва на фона на грандиозния скандал, който се развихри при съседката ни, след като вчера стана ясно, че призидентът Георге Иванов отказва да подпише бъдещия договор за името на Македония, което преди два дни беше договорено официално между правителствата в Скопие и Атина -  "Република Северна Македония".

Вчерашната му среща с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров протече скорострелно, за 120 секунди.

На нея двамата трябваше да информират президента за постигнатото споразумение, но държавният глава отказал да изслуша Заев и Димитров. Той само попитал дали носят писмения проектодоговор и напуснал срещата.

След срещата в остро обръщение към нацията Георге Иванов беше категоричен, че няма да подкрепи споразумението и го нарече вредно. Според Иванов всичко, което е свято за Македония, е погазено, а ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за лошия договор.

Иванов по-рано на няколко пъти заяви, че няма да приеме промяна на конституцията заради промяна на конституционното име на страната.

В Гърция договорът трябва да бъде ратифициран от парламента, а в Македония за наесен се предвижда и референдум по въпроса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошо, Борисов, лошо!Кучето-касичка е празна...Щеше да се пънеш да обединяваш Балканите, а ти ги разединяваш...
129
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Леле, "удавихме се" на края на Неговото Европредседателство!
128
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами Боко не иска среща, защото се изживява за лидер на западните Балкани и искаше всички да ги вкара в ЕС и НАТО . Пък Македонците не сакат ..и тиквата е обиден .Се така да е ..и по зле
127
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако макетата на техния референдум не приемат името тогава Боко какво ще ходи да им се кара ли , ама то до тогава я камилата я ....
126
3
 
15
 
! Отговори
1 преди 5 години
макето,казал,ке го преместим,у левию крачол.
125
4
 
19
 
! Отговори
tscccc преди 5 години
колко спешно им трябва на господарите ни македония в нато бедна ви е фантазията. И за какво един Президент да се среща с Мин-Председател,такива среща е съвсем формална да му крепят егото на нашия пуяк, но иначе е абсолютно ненужна.
124
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пореден , много голям скандал за България ! Забъркан от СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ !
123
3
 
7
 
! Отговори
марин преди 5 години
Тоя нашия нож в гърба ни ли ще забива , македонеца от ДПМН е против сближаването ни , против новото име , постигнато с толкова трудни преговори , а "нашия" от чиста злоба и завист до къде ще стигне ??????
122
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До Анонименти се погрижи за ТВОЯ болен мозък,за чуждите не се притеснявай!
121
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименПРЕСКОМФЕРЕНЦИЯТАТи първо се научи да пишеш мойто момче
120
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПроСоТоЯ виж ти - пил ли си си хапчетата или си сбъркал дозата - болен мозък такъв
119
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана със Задните ТИ Балкани , другарю Прецакал на Европата ???
118
3
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
за кой ли път ще попитам:-Защо гледате на Слугата-Психар като на "клоун"?Това е груба грешка!..-Тоя не е просто мал_оумен ***,тоя е "ВИРУСА НА СПИН" ЗА България!!!!Всяка минута,прекарана от него "на трона", е ПАГУБНА!!!!!Ще му сърбате горчивата попара,но ще бъде твърде късно..
117
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕСКОМФЕРЕНЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ И КОЛЕГАТА МУ ИВАНОВ НЕ БЕ ОТРАЗЕНО НА ЖИВО ОТ ПОДКУПНИТЕ НАЦИОНАЛНИ МЕДИИ!!? ПОЗОР *** НА ЗАДНИ ЧАСТИ!!
116
30
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЗозоХахахахааа, ще се срещнат само двамата подвластни на Масква - Румен Грипенов Решетников /Гундяев/ и Георге Сръпски Руски :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))).Ще договарят отпадането на санкциите - клоуни!!! $$$$$$$$$$$$$$$Много точно - да !!!
115
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То бива да си ***, да си груб и недодялан, но на върха на властта подобни горили са вредни! Защо не отказа на някой друг среща? На Путин отиде на крака дори! Грубиян с по-слабите, а мекотело с по-силните е Хаджи-Боко!
114
9
 
32
 
! Отговори
ЕВРОИДИОТИ преди 5 години
А, на Заев защо не отказаха среща?
113
15
 
37
 
! Отговори
срам за слугата ББ преди 5 години
Еми така са му наредили господарите / от краваристан най-вероятно/, къде се видяло един слуга да има собствено мнение . И откъде накъде ББ ще казва , че трябва Македония да е в ЕС и НАТО , това си е техен вътрешнополитически въпрос .
112
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето затова не искат да са българи! Какъв е, що е, дошъл за помощ срещу наглите гърци, а ние както преди 115 години при въстанието! Тогава от Битолско пращат зов до София за помощ... И тогава започнаха да се македончат!
111
7
 
29
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
На Биби така са му наредили господарите