Няма победители в спора за името на Македония

Балканите пишат история, смята журналистът Николай Костов
14 юни 2018 14:15, Красимир Ангелов
13
Няма победители в спора за името на Македония
Снимка: bloombergtv.bg

Няма победители при решаването на спора за името на Македония, смята журналистът Николай Костов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Балканите отново пишат история. Не смятам обаче, че има победители в този спор за името на Македония. Макар, че и двете страни са относително удовлетворени, що се отнася до исканията им, ако се съди по споразумението, тъй като то не е все още окончателно дооформено. Предстои то да бъде прецизирано. Има един преходен период, в който то ще трябва да се доработи", добави още той.

Още по темата
По думите му споразумението е прието от македонското общество по-скоро с облекчение, отколкото с въодушевление. Няма и дипломатическа победа за някоя от страните.

"Това е една взаимна победа, но по-важното е, че надделя волята. За първи път в лицето на двамата премиери Заев и Ципрас се намериха хора, които поеха този ангажимент и имаха куража да започнат преговори и да преодолеят съпротивлението, което се беше наслоило и особено настроенията сред хората на двете страни. Не бива да забравяме, че тези настроения, с подновяването на преговорния процес, бяха подстрекавани и инспирирани", добави още Костов.

Възниква въпросът обаче дали споразумението ще мине през парламентите на двете страни.

"В гръцкия парламент съществуват настроения и противопоставяне от страна на малкия коалиционен партньор в правителството на Ципрас – това е партията "Независима Гърция". Те казаха, че няма да подкрепят наименование, което съдържа думата "Македония". Мисля, че ще има известни сътресения. Те са доста непостоянни. Самият лидер Панос Каменос каза, че всеки, който гласува за това нещо ще бъде изключен от партията. Но те по-скоро са склонни да останат в коалицията", посочи журналистът.

По думите му това ще отприщи нова вълна от крайните антисистемни елементи в Гърция, които ще се опитат да предприемат реванш спрямо Ципрас за загубата на изборите през 2015 г., добави Николай Костов.

"Не е изключено Ципрас да изненада с предсрочен вот. Неговият мандат изтича догодина, но някои прогнозират, че може да се случи до края на тази година. Възможно е той да направи така, че да се възползва от дипломатическия успех и да поиска избори още септември-октомври", протнозира Костов.

Според него в случай че се появи нова управляваща сила в Гърция, шансовете тя да поиска да преразгледа договора с Македония са налице, но влияят и други фактори:

"Не бива да забравяме, че споразумението е с много обвързаности – участва европейският фактор, американският фактор. То не е само между Скопие и Атина, а е с основната воля на Вашингтон и Брюксел и на всички основни играчи, без които не можеше да се намери такова решение".

Във видеото с разговора с Николай Костов може да видите откъс от интервюто с Владимир Глигоров по темата. Вижте видеото тук!


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
demograph преди 8 месеца
Простаците и троловете направиха социалните мрежи досадни клюкарници. Да го е гнус човек да погледне в тях. Глупаците се втурват там където ангелите се отвращават да стъпят. Руско-сръбската агентура сеRе на най-святото за българите - доброто за хората в Македония, което е добро и за нас.
11
1
 
3
 
! Отговори
Мая Бугова преди 8 месеца
Велик е единният гръцки народ, култура и история има и ги цени.Цени си труда, има самочувствие , има покритие.Вдигането цената на бензина с ефин цент ще събере милиони на площадите.Нас и да ни утрепат- няма да мръднем.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако Гърция е Южна Македония, ще вземем и нея.
9
2
 
2
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 месеца
Повръща ми се от това клише!!! Днес всеки тукмак „пише история“!
8
0
 
3
 
! Отговори
Бае ви Прое преди 8 месеца
Ази съм победител в спора за името на Македония- взех бутилка коняк от спечеления бас със бае ви Стое!
7
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Името на областта Македония не трябва изобщо да фигурира в името на измислената от Коминтерна държавица.
6
4
 
11
 
! Отговори
Мл. преди 8 месеца
Всеки случай обаче македонци вече няма да има- ще има само северомакедонци!
5
2
 
9
 
! Отговори
Бож. преди 8 месеца
"Северна Македония" е нещо като "Нова Каледония" или "Нова Гвинея"- прилича малко на старата,но най-вече се различава от нея.
4
2
 
7
 
! Отговори
annybody преди 8 месеца
Не е ясно какво точно означава "северна" - на север от Гърция, вероятно, но и ние сме на север от Гърция, а веднага след като изскочи това предложение, по официалната Скопска телевизия цъфна и карта на "бъдещата" Северна Македония, включително Благоевградски окръг - ти да видиш! Йосип Броз Тито плюс Гого Тарабата нарисувани по време на съвкупление!
Ще дойде утре някой новооперен "македонски" патриот и ще ме пита какво означава "Северна Македония" - ами ако не мисля, че имам да му давам нещо?
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Monkeydonia щеше да е най-добре.
2
2
 
9
 
! Отговори
Бож. преди 8 месеца
Най-подходящи щяха да са имената "Предполагаема Македония" или "Кандидатмакедония"- тях щяха да ги приемат дори опонентите на Чипрас.
1
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скопска република,и нищо друго.Без това сърбите им скопиха съзнанието.