Вотът на недоверие не свали Ципрас, подписва с Македония

Протести в Гърция и Македония срещу договора
Обновена: 16 юни 2018 22:36 | 16 юни 2018 22:18, Камелия Цветанова
59
Вотът на недоверие не свали Ципрас, подписва с Македония
Снимка: Reuters

Правителството на Алексис Ципрас оцеля при гласуването на вота на недоверие в парламента.

Най-голямата опозиционна сила в гръцкия парламент - консерваторите от "Нова Демокрация" атакуваха споразумението за името на Македония с вот на недоверие към правителството на Алексис Ципрас.

Още по темата
Според опозицията, правителството на Ципрас няма пълномощия от парламента, за да подпише споразумението със Скопие.

Въпреки това очакванията са, че договорът за името на Македония  ще бъде подписан на Преспанското езеро утре.

С него се слага край на десетилетния спор между Атина и Скопие, а според постигнатото споразумение Македония ще се казва Република Северна Македония

Подписването на договора вероятно ще е съпроводено от протести на гърци, които не искат новото име на Македония да съдържа географския термин, съвпадащ с областта в голяма част от Северна Гърция. И в Македония се очакват протести.

По-рано днес в Скопие българският външен министър Екатерина Захариева обяви, че целта е на 26 юни Македония да започне преговори за членство в ЕС, а на 11 юли да стане член на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
0
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До RunursaТова че сме 21-ви век въобще не значи,че нещата са много по-различни от 19-ти!Може риториката да е друга,конфигурацията на глобални и регионални процеси-също,но сблъсъкът на интереси се движи от същите правила.Естествено,губят баламите,дето си падат по гръмки фрази и изоставят собствения си интерес.
42
1
 
1
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Гърците със сигурност ще припечелят от цялата работа,щото предстоят още стъпки по тоя договор и нищо не е гарантирано,т.е. има поле за пазарлъци доволно много.Въпросът е кой губи и отговорът е България!В момента в който макетата нямат нужда от нас,голямото плюене ще избухне с нова сила,че и отгоре!Па и няма да е само плюене,а и по-лоши неща.
41
1
 
0
 
! Отговори
Runursa преди 5 години
И се упомнете като чета коментарите имам чуството че съм 19 век най голямата опасност за балканските народи е беднотията и масовата емиграция на запад в търсене на светлото бъдеще какви териториални претенции пенсионерите ли ще воюват то не останаха хора
40
4
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 5 години
Дам...Кой всъщност печели от нашето евро председателство? Във всеки случай не е България със сигурност! На султан Ердоган ще му налеят нови милиарди да задържа "бежанците", а Македония се сдоби с ново име, нищо че и гърци и македонци са твърдо против това. Важното е обаче колко доволни ще останат Господарите от нашето обслужване на техните интереси на Балканите!
39
3
 
6
 
! Отговори
Хмм... преди 5 години
Ще бъде подписан договора, защото гръцките политици са хитри! Те знаят колко са им дълговете и направиха сделка, приемане името на Македония срещу ново опрощаване на гръцкия дълг, нищо че близо 70% от гърците са против! А нашата роля в цялата работа се нарича с две думи-национално предателство!Защото в скоро време новата македонска държава ще предяви претенции точно срещу България,ама нали нашите мутри обслужват чуждите гео политически интереси тоя договор се представя у нас като голям успех.
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време, жалко за ***... Те така се надяваха...
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гръцките националисти от "Независими гърци" се оказаха като нашите "Обединени патриоти" - пазят си кокала.
36
14
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Оня , недораслия в Кремъл , има да гледа тъжно и да подсмърча жално !
35
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БРАВО ГЪРЦИЯ, БРАВО МАКЕДОНИЯ! НЕ ДОПУСКАЙТЕ НИКОЙ ДА ВСЯВА РАЗДОРИ НА БАЛКАНИТЕ! НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ ИСТОРИЯТА ОТ МИНАЛИЯ ВЕК ДА СЕ ПОВТАРЯ.КОЙТО ИСКА ВОЙНИ, ДА ГИ ПРАВИ НА ДРУГО МЯСТО. ТУК НА БАЛКАНИТЕ НИКОГА НЯМА ДА ДОПУСКАМЕ СТАРИ ГРЕШКИ С ОГРОМНИ ЖЕРТВИ И ЩЕТИ.
34
15
 
9
 
! Отговори
ОНЗИ преди 5 години
В тази *** игра с името на Македония особена роля има нашата ТИКВА Б.Б. За какъв *** е там тази наша външна министерка !? Ясно защо Путин изгони оня Б.Б. от Русия. Изходът - ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА И БЪЛГАРИЯ И ВЪН ОТ НАТО - Уважаеми проф. БОЖИДАР ДИМИТРОВ просто трябва да побързате - БЪЛГАРИТЕ СТОЯТ ЗАД ВАС !?!?!?!
33
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за един месец член на нато?! тука има някои които облъчват яко :)
32
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФутурологМлъквай! Заради такива като тебе македонците ревяха и се дърпаха и не желаеха да са с нас. А ние на никого нищо няма да дадем. Най - малко на тази изкуствено създадена държава, която все пак вече съществува, и това не може да се игнорира. Просто този въпрос трябваше да се реши един път завинаги много по - рано. И понеже вие сте големи умници накрая го решиха гърците. Който няма ум да има здрава гърбина.
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БорисНие ли? не сте ли вие.,които непрекъснато ревяхте срещу България, поругавахте нейните светини и се държахте отвратително Сега ли ви дойде наум, че ако вие сами не се определите ще го направи някой друг. Гърция по - добрия вариант ли е? Не съдете другите за своята слепота.
30
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше СССР , смени се с ОНД., смени се с РФ /руска федерация/,появи се и М Р/ малая русия/. Е, да не е правен референдум
29
7
 
6
 
! Отговори
ДРВ преди 5 години
Договора е добър за гърците с изключение на името което дразни всички.С един раз им избиват македонизма ,махат и всички символи поетапно.Приемат македонския език признат и от ООН през 1977г.,но с добавка,че принадлежи към южнославянските езици ,т.е не е античен .Важно и ние да сложим добавка,че е съчинен през 1948 г. при режима на Вожда ,документи има.Много моля външно да не бърза с 24.06.за кандидат членство.Гърците ще пращат експерти които да проверят учебниците и ги коригират.
28
8
 
13
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Нещо което няма да се понрави на ***-ин.***-ин иска разединени Балкани ,които да може да подчини.
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците ще се реваншират догодина ами ние,ние с нашите гайдуняци сме за жалене.
26
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ти каже някой как ще се казваш. Светът не познава по-голямо падение и унижение от македонското. Излагация, трагедия и антички резил!
25
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако някой поиска да ти вземе името и фамилията няма ли да реагираш? .Какво име и фамилия бре? Те не искат да се казват Гърция. Пък и какво общо имат сегашните гърци с едновремешните македонци и елини?
24
7
 
7
 
! Отговори
Партиен член преди 5 години
А бе тая Захариева що се обажда?