От двете страни на Преспа: Атина и Скопие подписват договор

Днес двете делегации ще подпишат договора за решаване на спора за името
17 юни 2018 09:17,
119
От двете страни на Преспа: Атина и Скопие подписват договор
Снимки: Reuters, архив

Договорът за разрешаване на македонско-гръцкия спор за името и за стратегическо партньорство между правителствата на Република Македония и на Република Гърция ще бъде подписан тази сутрин в Псарадес, от гръцката страна на Преспанското езеро, след което официалната среща на двете делегации ще продължи от македонската страна на Преспа, в Отешево, съобщи македонската правителствена пресслужба, цитирана от БТА.

Подписи под договора ще положат министрите на външните работи на Македония и на Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас и посредникът в спора посланик Матю Нимиц.

Още по темата

Във водената от премиера Зоран Заев македонска делегация ще бъдат външният министър Никола Димитров и вицепремиерите Буяр Османи, Радмила Шекеринска и Оливер Спасовски.

Македонската делегация ще бъде посрещната в Псарадес от гръцкия премиер Алексис Ципрас и външния министър Никос Кодзиас.

Предвидено е премиерите Зоран Заев и Алексис Ципрас да направят обръщения на церемонията. След това делегациите на двете страни заминават на македонска територия, където ще имат официална среща, двустранен разговор и тържествен обяд в Отешево.

На церемонията в Псарадес и в Отешево ще присъстват върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, еврокомисарят Йоханес Хан, както и Розмари ди Карло - заместник генерален секретар на ООН.

Както припомнят македонските медии, два дни преди подписването на постигнатия договор за името Република Северна Македония премиерът Заев остава на позицията, че тази стъпка ще донесе само ползи за двете страни и целия регион.

Подписването на договора ще бъде съпроводено и от протести. Населението на Северна Гърция се мобилизира за протести в Преспа. Демонстрациите са организирани от "Комитета за защита на гръцкия характер на Македония", който организира и превоз с автобуси за онези, които желаят да участват в протестите.

Опозиционната македонска партия ВМРО-ДПМНЕ организира протестен марш в Битоля. Според ВМРО-ДПМНЕ "договорът е вреден и противоречи на националните интереси".

Подписаният договор най-вероятно ще бъде внесен на правителствено заседание в понеделник сутринта, а до средата на следващата седмица и в парламента.

Преди да получи зелена светлина на пленарно заседание договорът ще трябва да мине и през парламентарната комисия за външна политика, председателствана от ВМРО-ДПМНЕ, а дебатите не са ограничени във времето, отбелязва телевизия Сител.

След ратификация в парламента договорът трябва да бъде подписан от президента Георге Иванов, който вече заяви, че не възнамерява да подписва документ, предвиждащ промени в конституцията и име за всеобща употреба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
2
 
1
 
! Отговори
Александър Макето преди 5 години
Име за сегашоната Югорепублика: "Югозападна България"!Много ми харесва!
88
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОкупацияА ти какъв си?
87
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Време е Преспанските камбани отново да се чуят ;)
86
2
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 5 години
Този договор ще влезе в сила колкото и договора от 1924 г. с който Гърция признава населението в Северна Гърция за българско и му се признават права на малцинство с право на училища, собствен език и църква и право да не служи в гръцката армия. Тогава както и сега Гърция подписва под международен натиск но после не го ратифицира в парламента. Въобще Гърците никога не са спазвали договорите това им е национална черта. Това ще си остане лист хартия и нищо повече, няма да го ратифицират в парламента
85
1
 
4
 
! Отговори
ганчо преди 5 години
а на нас какъв ни е кяра от тая работа,па се радваме толкова
84
3
 
2
 
! Отговори
Окупация преди 5 години
До Су 34Абе вие българите все за окупации и войни мислите. Помисли за нещо градивно, а не в главата ти да има само бомби.
83
5
 
4
 
! Отговори
срамота преди 5 години
това са българи!
82
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"От двете страни на Преспа: Атина и Скопие подписват договор."---Ле-ле-ей! А, Банкянскийо европреЦедател оти го не викнахте да ви присъствува, бе!Он толкова се борИ за вас, толкова направИ, толкова писАха за нега, а вие да го не поканите! Ми, срамота! :)
81
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Николаис, хапченцата хориатис!
80
7
 
5
 
! Отговори
ХЕЛЛАС преди 5 години
Заев=Плевнелиев! Предатели и *** памперси.
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сръбската Македония се разбра с гръцката Македония. Коминтерна спаси Македония от лапите на сърбите.
78
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предателство.
77
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак ще са наши, не го мисли!
76
3
 
4
 
! Отговори
Тим преди 5 години
Това кой какво е вече минало и остава само в историята а тя показва че ние сме си сами виновни за да ги загубим
75
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко между Дунав на юг и Бяло Море е българско.
74
9
 
3
 
! Отговори
Тим преди 5 години
Договора е вече факт това показва че е дошло времето на балканите да настъпи найстина спокойствие и обединение и разбирателство да започне да се гради а не само да се руши и разделение защото на балканите живеят много хора и има много икономически потенциял за всяка една икономика
73
6
 
8
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До Хиппократ НиколаисНяма как да стане в Северна Гърция всички са българи и говорят български. Това може да стане Република Южна България за начало, после ще бъде окупирана като през 1941 г.А тебе гръкоманинът те чака съдбата на Павлос Мелас, на който ВМРО му отряза главата насред "Северна Гърция"!
72
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Договорът Вече е Подписан Заев подчерта че това са 15г усилия и той е горд от този дългоочакван момент също че е против ксенофобията и е за щастлив живот в Европа Честито братя македонци добре дошли в Голямото Европейско общество
71
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НИКОГА БАЛКАНСКИ ВОЙНИ, НИКОГА БРАТОУБИЙСТВЕНИ МЕЖДУОСОБИЦИ, ПОДКЛАЖДАНИ ОТ КОГО ЛИ НЕ.МИР НА БАЛКАНИТЕ. ВСИЧКИ ИСКАМЕ МИР! ВСИЧКИ НАРОДИ НА БАЛКАНИТЕ СА ПОСТРАДАЛИ ПРЕЗ МИНАЛИЯ ВЕК, ИСКАМЕ РАЗУМ, А НЕ ВОЙНА, ИСКАМЕ МИР! МИР НА БАЛКАНИТЕ!
70
2
 
9
 
! Отговори
ОБЯВА преди 5 години
Африканско племе Канибали приемаме с готовност и с голяма радост всички и всякакви бежанци без разлика на държава и националност.