Новото име "Северна Македония" и българските интереси

Гърците ги отказаха от античната история, посочи Александър Йорданов
18 юни 2018 11:15,
83

Ръка за ръка на брега на Преспанското езеро Зоран Заев и Алексис Ципрас подписаха споразумението за новото име на Македония.

Докато двамата премиери се прегръщаха и с усмивки позираха пред камерите, последваха протести в Скопие и Атина срещу решението им.

Как договорът и името Република Северна Македония ще засегнат българските интереси коментира бившият ни посланик в Македония Александър Йорданов.

Още по темата

"Политиците обичат да се усмихват, защото невинаги разбират какви проблеми следват след техните усмивки. За да стане реалност това, което подписаха Заев и Ципрас, трябва да се извърви дълъг път", коментира Йорданов пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че президентът на Македония Георге Иванов няма да сложи подписа си под този договор и ще го върне в парламента. Мнозинството е много крехко и отхвърлянето на ветото ще бъде трудно, отбеляза Йорданов.

"Наесен пък предстои референдум, на който македонците трябва да кажат дали приемат промяна на името. С този договор гърците отказаха категорично македонците от техните претенции за антична история", посочи още Йорданов.

Според него проблемът сега е, че македонците ще трябва да се впишат в нашето историческо пространство и да извлекат от него своята история.

"Или трябва да не се срамуват от българското в своята история, или трябва да влязат в някакъв конфликт. Оставихме открити тези въпроси и ги дадохме в ръцете на смесена комисия, която да ги решава. България беше зрител - нито съдия, нито участник", обясни бившият ни посланик в Скопие.

"Албанските политически партии в Македония са най-доволни от този договор. Те не виждат себе с в историята, както досега беше представяна, в името и символите на Република Македония", каза още Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
2
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Камион Прага с монтирано върху него специално устройство ще свърши идеална работа!
59
4
 
5
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Северна Македония ще превземе от България Източна Македония. И ако Турция си вземе Западна Тракия а румънците Добруджа... е гати, какво остава на България???
58
1
 
9
 
! Отговори
Добруджанец преди 5 години
Чудя се на как един народ е изпростял за годините след 1945-46г когато са ги създали, до такава степен, че да не се замислят какво са били преди тези години? Как се пръкнаха като "македонци ,на какъв език са говорили, ", кагато си измислили езика през 20 век? Къде са , имат ли въобще историци, които вярно , без лъжи и кражби да кажат историческата истина? Сигурно няма в света по-голяма манипулация на близо 2 млн. жители, от тяхната! Нобелова награда за политиците им и историците им.
57
7
 
1
 
! Отговори
demograph преди 5 години
С оценките си по македонския въпрос Сашо Иорданов показа, че е закован в миналото. Жалко. Българския интерес не е миналите националВеликански бленувания, а в реалностите на 21 век. А те са - Македония е независима държава със собствена идентичност. Ритането срещу реалностите е затъване в блатото на минали стратегически грешки на всички правителства от възстановяването на българската държава до днес. Македония - в НАТО и ЕС, такава каквато макетата искат. За нас това е голямдипломатически успех.
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
О сунце ти македонско и за тебе ке се трепеме, софийски градски квартал
55
1
 
5
 
! Отговори
Гост 123 преди 5 години
Голяма мъка и сега кво северномакедонци... и южните сега може да кажат ами вие сте гърци ама говорите славянски заради България или Югославия и накрая я гърците я албанците само нас ни няма :-)
54
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
гърците нямат абсолютно никакво право да претендират за македония или нещо друго.всичко на балканския полуостров е българско а гърците са откраднали историята ни.днешна българия от всички страни граничи със себе си
53
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото и да тролите, руски *** войната ви с истината вече отдавна е изгубена. От километри си личите по коментарите, колкото и да се напъвате над клавиатурите, колкото и рубли да ви плащат, каузата ви е мракобесническа и безвъзвратно изгубена.
52
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А на руското *** дето ми отговаря без да съм го питал, да си знае не за наше, съжаление, а най- вече за ваше много повече от съжаление, направо сте бесни, че Балканите и цяла Източна Европа е Евроатлантическа...Ние сме си доволни, щастливи сме че сме част от Свободния свят заедно с нашите американски и европейски приятели и съюзници.
51
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не от комуниста Д. Благоев е създадена македонската нация, а от комунистите Сталин, Тито, Георги Димитров по директиви на Коминтерна разбирай съветските болшевики, цялата престъпна и мракобесна ***.
50
5
 
8
 
! Отговори
КОЛКО СИ ТЪП преди 5 години
До 8===oБОКО ПОДКРЕПИ НОВОТО ИМЕ НА МАКЕТАТА ,ОТ ТАМ И ПРЕТЕНЦИИТЕ НА ГЪРЦИТЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ ЗА ТЕРИТОРИИ---ТОВА Е БЪЛГАРСКА ТЕРИТОРИЯ УМНИКО,ЧИСТО БЪЛГАРСКА,ЗАГУБЕНА ОТ ФЕРДИНАНД ,ТВОЯТ ЛЮБИМЕЦ..НЕ ЗАБРАВЯЙ И ИСКАНЕТО НА ЧЪРЧИЛЕТО-ДЕМОКРАТА ЦЯЛА ЮЖНА БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ДАДЕНА НА ГЪРЧОЛЯТА И *** СЛЕ КАТО БОРИС ВЪВЛЕЧЕ РОДИНАТА МИ ВЪВ 2 СВ-ВОЙНА..
49
3
 
13
 
! Отговори
Костов преди 5 години
Сигурно няма да бъда единствения, който ще предложи новото име на Македония да бъде "Република Западна България". Сигурно е и че тогава в Гърция няма да има каквито и да са вълнения относно името!!!
48
12
 
9
 
! Отговори
8===o преди 5 години
Евентуалните териториални претенции заради географското наименование са поредната опорка на путинолизачите ,които не искат (или по-скоро путин не искат) интеграция на БЮРМ с Европа , НАТО и т.н.Жизнено важно е за агресивните имперски руски амбиции Балканите да са бедни , разединени и слаби.Затова и руснаците (чрез комуминста Д.Благоев) измислиха и създадоха македонската държава.
47
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам да попитам нашата Ката Шекеринска КОГА ЩЕ ПОПИТА ЗАЕВ КОГА ЩЕ МАХНАТ ПИРИН от "триумфалната капия"до централния скопски площад,или може -би понеже явно има силен диоптер и не го е видяла!?Освен това да я питам ЗНАЕ ЛИ ТЕКСТА НА ДЪРЖАВНИЯ ХИМН НА"Македония"И ЗНАЕ ЛИ КАКВО СЕ ГОВОРИ В НЕГО и че това означава ТЕРИТОРИАЛНИ И ИСТОРИЧЕСКИ ПРЕТЕНЦИИ!?О да, забравих ТЯ И ТОЙ И ОСТАНАЛИТЕ ЧЕКАААААТ МЕШАНАТА КОМИСИЯ/СКАРА според мен/да рЕши проблемите!Клета България с такива *** начело.
46
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не може да има полубременна жена ,или ,или ако ли не на някои тука трябва да им се намали височината откъде главата!Както може да има Северна Македония с различна от античната история,така ТРЯБВА ДА ИМА и северна Македония с ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА РЕГИОНА-КОГА,КЪДЕ,КАКВО,КОЛКО,КОЙ,КАКЪВ,ЗАЩО!"ВМРО"Овците на Каракачанов биха тъпаните заедно с герберите които надуха фанфарите като че ли не знае лично Каракачанов коя е колежката му Радмила Шекеринска по дедо Шекеринова,полусръбкинята!БОК..ЛУЦИ!
45
1
 
4
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ ДИМИТРОВ преди 5 години
НЕ Е ВЕРНО ЧЕ АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ СА СЕ БИЛИ ЗА ОСМАНЛИИТЕ-РЕЗНАЦИ .БРИТАНСКИЯ ЛОРД БАЙРОН + ФЛОТА НА БРИТИЕ И ФРЕНСКИТЕ НИ БРАТЯ, ЗАЕДНО !!! С РУСКИТЕ ВОИСКИ НА ГЕНЕРАЛ ДИБИЧ, ЗАЕДНО ПОМАГАТ НА ГРЪЦКОТО ВЪЗСТАНИЯ ОТ 1821 Г. И ЗА НОВАТА МОДЕРНА ОБЩОГРЪЦКА МОНАРХИЯ ОТ 1829 ГОДИНА .ДНЕС ИМА ГОЛЯМ ПАМЕТЕН МОНУМЕНТ НА ДИБИЧ В АЛЕКСАНДРУПОЛИС !
44
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За най- голямо руско съжаление, Балканите вече окончателно са приели Евроатлантическа ориентация, единствено сърбите не искат в НАТО защото още им е влага от боя дето го отнесоха. НО да им е ясно че без членство в НАТО няма да членуват и в Европейския съюз. Няма да ги пуснем там ако не ни докажат че са сигурна държава, руска пета колкона под форма на цяла държава не ни трябва в Европейския съюз.
43
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интереса е в тръбата щом се е затръбило наред навред по цел свет като вувузели на парад и ей на от много шум от световното преди на туй световно да не се шуми за отчитане на децибели се равреши само тракане със скачени лъжици като сувенир подобни на скачени съдове с тръба по лесно да се държат в една ръка пък да не се изплъзват в играта от ръка в ръка когато се минават огради.
42
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Раздорите идват от Русия и русофилските партии, организации и структури които нямат интерес Балканите да са единни и стабилни, и част от Европейския съюз и НАТО. Дори днес Божидар Димитров го каза по БТВ.
41
10
 
3
 
! Отговори
АРИСТОТЕЛ ДИМИТРОВ преди 5 години
МАКЕДОНЕЦ = ОЗНАЧАВА ГРЪК ОТ НАЙ-ВИСОКО КАЧЕСТВО..КАТО МЕН. СКОПЯНИТЕ-ФИРОМЦИ СА БРАТЯ НА ГЪРЦИТЕ..ТЕ СЪЩО СА ГЪРЦИ. И РАНО ИЛИ КЪСНО ЩЕ СТАНАТ ЧАСТ ОТ ПАН-ЕЛЛИНСКАТА ГРЪЦКА РЕС-ПУБЛИКА = ЕЛЛИНИКЕ ДИМОКРАТИА .НАРЕД СЕГА Е ТУРЦИЯ ДА БЪДЕ ПРЕКСРЪСТЕНА НА ''ИЗТОЧНА ХЕЛЛАДА РОМЕО-ИОНИА'' .