Онкоболни в Сърбия съдят страни от НАТО заради урана

Първите жалби се очакват в края на септември и през октомври
19 юни 2018 14:30, Елка Василева
208
Онкоболни в Сърбия съдят страни от НАТО заради урана
Снимка: архив, Reuters

Болни от рак в Сърбия ще съдят страни членки на НАТО заради бомбардировките с обеднен уран и първите жалби се очакват в края на септември и през октомври, съобщиха сръбските медии.

Медиите цитират председателя на Гражданското сдружение "Обеднен уран" Свето Ного. Жалбите ще се подават поотделно, обясни той.

"Ще съдим страните членки на НАТО за материални и нематериални щети. Ще започнем с жалби против пет държави" и ще се договорим кои да бъдат те, каза Ного.

Още по темата

През следващите месеци ще бъдат формирани работни групи, които ще пишат жалбите. Зад проекта стоят Адвокатската камара на Сърбия, Адвокатската камара на Белград и част от Адвокатската камара на Ниш.

Най-важно за сръбските граждани е, че италиански съд потвърди причинно-следствената връзка между обеднения уран и заболелите войници, които са се намирали в бомбардираната територия в Косово.

"Съдът в Италия определи компенсации на болните от рак войници и семействата им от 200 000 до 500 000 евро и ние ще искаме същите обезщетения за нашите граждани", каза адвокат Сърджан Алексич, председател на организационния комитет на симпозиума за последиците от бомбардировките с обеднен уран.

Белград е решен да докаже последиците от бомбардирането на Сърбия с обеднен уран, каза миналия месец председателката на сръбския парламент Мая Гойкович.

Имаме задължение към гражданите след изчерпателна работа да им съобщим истината, тъй като това е престъпление без прецедент, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И българите по границата да направят същото! При нас замърсяването с уран от войната в съседите беше много високо. Там раково болните са доста.Но държавата си трае като по времето на Чернобил.
87
3
 
27
 
! Отговори
факт преди 5 години
Има доклад на СЗО от 2001 година за обедненият уран в Бивша Югославия.Там официално се признава,че НАТО е използвало 31000 снаряда с обеднен уран и са описани последствията от това.В резултат от използваните 31000 снаряда са унищожени 12 танка и БТР-а! Другите поразени"цели" се оказали картонени макети!Спомням си как пострада и една къща в Горна Баня от натовска ракета.Което ясно показва колко е умственият капацитет на военните пилоти-като цивилни специалисти никой не би ги взел на работа.
86
4
 
31
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Що ??? В българските райони граничещи със Сърбия е същото ! увеличение на онкологичните заболявания вследствие на тежките метали попаднали в земята,въздуха и водата на българска територия !!! Краварите се оправдаваха,че е обеднен уран,ама като е толкова полезен ,да го бяха хвърляли в центъра на Вашингтон...Съд за американските убийци !!!
85
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименСирия също е обградена от НАТО, АМА СЕ ВЛАДЕЕ ОТ РУСИЯ. Ония обикалят като лешо яди наоколо
84
2
 
12
 
! Отговори
трагедия тролска преди 5 години
Защо медиите правят со ро со идно удобно троловете и въобще коментарите да са със скрити самоличности, без снимка или видеофайл на коментиращите. Защото пестят от заплати на ***, един *** пишще от пет самоличности, а и не е хубаво човек да им гледа грозните физиономии и празните погледи на немислещи хора.
83
4
 
11
 
! Отговори
АВЕ преди 5 години
НЕЩО НАПОСЛЕДЪК СМЕНИХА КОМАНДАТА ОТ КРЕМЪЛ - ВЕЧЕ НЯМА СТАТИИ ЗА РУСИЯ, ПУТИН, КИМ. ВИДЯХА ,Ч Е ВСУЕ....
82
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
много ми се дзверят тук рашките агенти, ама като се окаже сърбия отвсякъде оградена от НАТО, ще им видим куража... Ще напълнят гащите... Щото раша няма да може да им държи гащите)));
81
3
 
2
 
! Отговори
язък! преди 5 години
Значи няма НАТО, няма ЕС! Ша го д.. руския ....
80
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
сърбите ще прокопсат с руския пазар - след няколко години ще взимат двойно по- малко от нас.
79
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Четох някъде, разпада на уран е бил 50 години."Грешно си чел. Обеднения уран U238 е отпадъчен продукт при прозводството на обогатен уран и периода му на полуразпад е 4.46 милиарда години!
78
0
 
3
 
! Отговори
:( преди 5 години
До до 79Правописа, правописа... :( :( ;(Чета и се натъжавам.
77
5
 
23
 
! Отговори
Браво преди 5 години
Евала на Сърбите!
76
5
 
16
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 5 години
До Анонимен 79Идея си нямаш колко си противен! Слава Богу, че не познавам такива хора! И нядавам се НИКОГА ДА НЕ СРЕЩНА! Дано си останете такива противни т-р-о-л-чета САМО В ТИЯ САЙТОВЕ, АНОНИМНИ И БЕЗЛИЧНИ...........НИКОМУ НЕ НУЖНИ, ОТРИТНАТИ И БЕЗГЛАСНИ! А колкото до сърбите........БРАВОС.........ДА СЪДЯТ конярите до дупка........да покажат ИСТИНСКИТЕ ИМ физиономии пред цял свят!!!!
75
8
 
6
 
! Отговори
до 79 преди 5 години
заслужаваш да дойда до вас и да те убеся на червата ти
74
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Зелке гледам мача Колумбия:Япония не ме занимавай с крадените ти Текстове от нета , а и Сърбите сами са си виновни че си ***+ха в гащите нека им мирише сега на уран , заслужиха си
73
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Югославската война беше времето за първично натрупване на капитала в България.Точно тогава се замогна днешната върхушка-с продаване на петрол и оръжие в Югославия.Това е времето, което роди "мутрите" т.е.днешните бизнесмени, които избутаха червената политическа клика от много ниши в икономиката.Има чудесен БГ филм- "Пазачът на мъртвите" за това време.Филмът е "усещане за прехода", не е политическа сатира, препоръчвам го.
72
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значе се оказва че Сърбив произвеждат вкусни домати и краставизи а дали не изнасят , да се провери ама не с крадена Статия от интернет както се прави у Денес.бг ////////уфффф че смешно име ама като цензурират така е
71
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Сребреница клането е извършено от мюселмани терористи за да обвинят Милошевич по късно същите станаха главатари на ИД и подобни за заслуги към НАТО.
70
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От тук кардем от там краден и накрая посваме крадената Статия тука в Дн+ес.бг...............това правят всеки ден , само за крадене да има
69
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"се обърнахме със задните части"Погрешно изказване. Българите не се обърнаха със задните си части - масово хората бяха против това. Обърна се безродната, назначена от запада колониална администрация. Освен това в последните 20-тина години българите НЕ СЕ отъждествяват с управлението на страната. Така че каквото решават ония горе си е само тяхно решение, а не всенародно. Българинът е прагматик. И поради това обикновено интуитивно налучква правилата позиция по даден проблем.