Онкоболни в Сърбия съдят страни от НАТО заради урана

Първите жалби се очакват в края на септември и през октомври
19 юни 2018 14:30, Елка Василева
208
Онкоболни в Сърбия съдят страни от НАТО заради урана
Снимка: архив, Reuters

Болни от рак в Сърбия ще съдят страни членки на НАТО заради бомбардировките с обеднен уран и първите жалби се очакват в края на септември и през октомври, съобщиха сръбските медии.

Медиите цитират председателя на Гражданското сдружение "Обеднен уран" Свето Ного. Жалбите ще се подават поотделно, обясни той.

"Ще съдим страните членки на НАТО за материални и нематериални щети. Ще започнем с жалби против пет държави" и ще се договорим кои да бъдат те, каза Ного.

Още по темата

През следващите месеци ще бъдат формирани работни групи, които ще пишат жалбите. Зад проекта стоят Адвокатската камара на Сърбия, Адвокатската камара на Белград и част от Адвокатската камара на Ниш.

Най-важно за сръбските граждани е, че италиански съд потвърди причинно-следствената връзка между обеднения уран и заболелите войници, които са се намирали в бомбардираната територия в Косово.

"Съдът в Италия определи компенсации на болните от рак войници и семействата им от 200 000 до 500 000 евро и ние ще искаме същите обезщетения за нашите граждани", каза адвокат Сърджан Алексич, председател на организационния комитет на симпозиума за последиците от бомбардировките с обеднен уран.

Белград е решен да докаже последиците от бомбардирането на Сърбия с обеднен уран, каза миналия месец председателката на сръбския парламент Мая Гойкович.

Имаме задължение към гражданите след изчерпателна работа да им съобщим истината, тъй като това е престъпление без прецедент, заяви тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
30
 
! Отговори
ХиърМиПипъл преди 5 години
Наскоро загубих родител от тази болест. Беше страшно. И десет милиона да ми дадат не е компенсация.
7
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавите в бивша Югославия да съдят и те за убийствата и какво ли не на сръбската армия. Като завземаш територия се радваш, а като те тупат плачиш.
6
6
 
49
 
! Отговори
МакКонар преди 5 години
Ако бяхме хора на място щяхме да ги подкрепим. Това жестоко военнопрестъпление не бива да остава ненаказано.
5
34
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Ще осъдят страни от НАТО кога им цъфнат налъммите! Зад проекта стоят .... Путин и КГБ.
4
43
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
По-правилно е да съдят аверите на тов. Милошевич, рапалили войната в СФРЮ и изклали хиляди невинни в Босна и Косово.
3
3
 
19
 
! Отговори
**** преди 5 години
Искайте обезщетението да ви се исплати в евро,а не в долари,тъй като долара няма покритие и ще е прясно напечатан,а най добре в злато.
2
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Па само Сърбия ли? Цяла западна България се изпоразболя от рак заради американците. Ние кога ще съдим белите си господари от НАТО?
1
7
 
46
 
! Отговори
zeus преди 5 години
САЩ имаха стари муниции за утилизиране, изсипаха ги над сърбите, над афганистанците, над сирийците и иракчаните. Дано осъдят и нас, че си дадохме д-то да летят американските самолети във въздушното ни пространство!