Македония става Северна, а българските интереси?

Ще има ли претенции към България - eксперти през Bulgaria ON AIR
Обновена: 22 юни 2018 08:31 | 20 юни 2018 11:45, Елка Василева
43

Република Северна Македония – това е името, за което са се споразумели Скопие и Атина. Новината беше потвърдена вчера от Зоран Заев след втория му разговор по телефона с гръцкия му колега Алексис Ципрас. От последните дни компромисът вече е факт.

"Стратегическа грешка е, че България не участва в преговорите за името на Македония. По-голямата новина е снощната декларация на Министерството ни на външните работи, в която се казва, че това име не може да представлява териториална претенция за България, както и не може да представлява претенция за историята, културата и идентичността ни", поясни бившият ни посланик в Хърватия Велизар Енчев.

Според него тази декларация е "след дъжд, качулка", тъй като с подписването на договора на 1 август за добросъседство с Македония сме признали кражбата на историята ни.

"Тази декларация е основание за оставката на външния министър Екатерина Захариева, защото вместо сега да искаме тези гаранции, ние можехме да се включим в преговорите за името на Македония. Това е провал за външната ни политика. Нито НАТО, нито ЕС са поискали да подписваме договора за добросъседство", обясни той.

В студиото на "България сутрин" историкът проф. Христо Матанов подчерта, че България е изразходвала огромна част от националния си ресурс, за да реши проблема с Македония.

"Компромисите тихомълком се промъкват. Така признахме и македонския език. В последните години правим доста компромиси с историята. Македонизмът не трябва да се развива на антибългарска основа", отбеляза проф. Матанов пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари