Ердоган поръчва музиката в Турция, но ще го слуша ли оркестърът?

"В днешна Турция хората са решени да съхранят разума и нормалността"
22 юни 2018 22:11, Елка Василева
43
Ердоган поръчва музиката в Турция, но ще го слуша ли оркестърът?
Снимка: архив, Reuters

Твърде много хора в Турция вече не искат да играят по свирката на Ердоган, макар че тъкмо той поръчва музиката. За първи път от близо 20 години насам се усети, че този път оркестърът може и да не го послуша, пише в коментар на Едже Темелкуран, публикуван в Дойче веле.

Броени дни преди парламентарните и президентски избори в Турция, с които президентът Ердоган бърза да заздрави властта си, най-оспорваните дискусии в социалните мрежи се въртят около съдбата на едно захвърлено осакатено кученце, комуто някой е отрязал лапите. Повечето хора са шокирани от тази крайна проява на жестокост.

Но както повечето други неща в днешна Турция и този сюжет беше политизиран: представители на управляващите обявиха, че ставало дума за "истерия", докато опозицията е на мнение, че проявите на жестокост в страната са станали ежедневие след 16-те години управление на ръководената от Ердоган "Партия на справедливостта и развитието" (ПСР).

Хора с най-различни политически предпочитания - от крайно ляво до крайно дясно - се дистанцират от сегашната политическа система в страната. Те знаят, че един авторитарен режим не се задоволява само с това да си присвои цялата държавна власт и да разруши политическата система. Подобни режими искат много повече - опитват се да овладеят човешката душа и да натрапят на обществото своите отровни и измамни ценности. Създават система на неправди и безогледност, изискват абсолютно послушание и почти религиозно благоговение пред своя политически водач.

В социалните медии - единственото място, където турските граждани могат да изразяват публично мненията си, дебатът всъщност изобщо не е за осакатеното черно кученце, а за това как да бъдат съхранени разумът и хуманистките ценности на страната, така че хората да не бъдат превръщани в послушни поданици.

"Надеждата е онова, което ни изтощава, а не болката", бях написала веднъж в една публикация. Това изречение сега отново се разпространява в социалните медии. Защото хората очакват с надежда изхода от изборите на 24 юни. Фактът, че те успяха да съхранят своята надежда, макар и отлично да знаят, че и тези избори ще бъдат манипулирани, се дължи на  ентусиазма и страстта, с които опозицията този път се опитва да удари по масата.

С обединени сили срещу режима

Кандидатът на социалдемократите Мухарем Индже води с истински плам своите предизборните изяви; лидерката на националистите Мерал Акшенер предизвиква Ердоган с огнените си речи, а кандидатът на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) Селяхатин Демирташ се бори от затвора, където го държат като политически заложник от вече 20 месеца насам. Дори и консервативната ислямистка Партия на добродетелта се обявява против някои несправедливости. Откакто тези партии обединиха силите си срещу Ердоган, те поведоха битката със зъби и нокти. Посланието им е ясно: страната няма бъдеще, ако тези избори срещу едноличния режим на Ердоган бъдат загубени.

А турските избиратели в момента са принудени да понасят и цялата политическа помия, с която ги заливат. Появи се например едно видео от среща на Ердоган със съпартийци, на която той открито ги зове да манипулират изборните резултати; както и информации, че емисари на правителството обикалят с автомати в ръце из кюрдските региони, за да склоняват избирателите да гласуват за Ердоган.

Правителството упорито отрича да има нещо общо с опитите за сплашване на избиратели, с разпространяването на фалшиви новини от послушните медии, с нападенията над кюрдски политици. Опозицията обаче няма намерение да играе по свирката на Ердоган, макар и да знае, че тъкмо той поръчва музиката. За първи път от последните вече близо 20 години насам се появи усещането, че този път оркестърът може и да не го послуша. Поведението на Ердоган става все по-колебливо - откакто му се налага да отбива ударите на опозицията, турският президент говори по-смутено и объркано от когато и да било.

В днешна Турция хората са твърдо решени да съхранят разума, радостта и нормалността - както в личния си живот, така и в живота на обществото.

*Едже Темелкуран е турска журналистка и писателка. След критики срещу президента Ердоган бива уволнена и принудена да напусне страната. Написала е редица книги, сред които: "Еуфория и меланхолия: Турция в търсене на самата себе си".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
9
 
2
 
! Отговори
malkomX преди 5 години
За тези,които ми поставят дислайкове: Какво? Да не би да искате една част от момичетата в Турция да нямат право да се образоват.Или сте за"стаи за разубеждаване"?
29
17
 
11
 
! Отговори
ИСКА ВИ СЕ преди 5 години
ЕРДОГАН ЩЕ СПЕЧЕЛИ
28
10
 
6
 
! Отговори
Q преди 5 години
Ердоган искал да е Султан...Балкански манталитет, за съжаление гарниран със сериозен ислямизъм, мания за величие и отричане на светските основи на турското общество.Нашият Борисов да не би да е с по-малки султански амбиции?Окопал се е така във властта, че само окупация от чужда държава може да го свали от власт. Също като Ердоган.Оркестъра нямало да ги слуша... Наивно.Те въобще не разчитат на оркестъра (народа). Имат си вече отдавна плейбек план.Ще векуват. За съжаление. На народа.
27
13
 
8
 
! Отговори
malkomX преди 5 години
Ердоган е диктатор за тези които искат да си наложат тяхната си "демокрация".За болшинството от турския народ е защитник на онеправданите не само в Турция,но и по целия свят.Когато беше удобен,прозападните медии величаеха Ердоган,а когато стана трън в очите се превърна в"диктатор".Преди Ердоган в Турция забрадена девойка нямаше право да учи във висше заведение,и беше принудена да мине през "стаите за разубеждения".А колко от вас са минали през такива стаи в тоталиторизма...Историята помни...
26
3
 
3
 
! Отговори
До българинЪТ и т.н. преди 5 години
И за да стане още по- ясно:Ердоган поръчва музиката в Турция, но оркестърът ще слуша ли Ердоган?
25
10
 
23
 
! Отговори
NoName преди 5 години
Съседите от Турция ако утре не спрат Ердоган, не ги чака нищо хубаво... Ердоган е фанатизиран Диктатор с една единствена цел - ИСКА ДА БЪДЕ СУЛТАН. Иначе казано, иска да унищожи създадената от Ататюрк Турция! Дано не допуснат тази грешка!
24
7
 
4
 
! Отговори
До българинЪТ и т.н. преди 5 години
"Ердоган поръчва музиката в Турция, но ще го слуша ли оркестърът?"Хайде сега да обърнем малко думите: Ердоган поръчва музиката в Турция, но оркестърът ще го слуша ли?или:"Ердоган поръчва музиката за Турция. Ще го слуша ли оркестърът?" За литературните професори :"Оркестърът ще го слуша ли?"
23
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диктатор!
22
15
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! Ма преди 5 години
Абе, тоя номер с отрязаните лапи на кученцето го правиха и тук в България. Явно евроатлантическите болни мозъци използват тази крайно варварска акция за постигане на своите цели.Но аз ви питам, дами и господа, къде по света евроатлантиците не са били диваци и варвари ?В Югославия те бомбардираха цивилни градове в сърцето на Европа.В Ирак и Афганистан убиваха жени и деца, за да изнасят своята извратена псевдодемокрация.Разрушиха до основи светска Сирия и пръкнаха Ислямска държава ...
21
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Като видите дума в мъжки род, не значи задължително, че се членува.Нека да си го кажем и да отворим учебниците от 4-ти клас... отново...
20
4
 
4
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
Думата "оркестърът" в заглавието не е членувана правилно.Истината.
19
3
 
14
 
! Отговори
ЦИКЛОПА преди 5 години
Планирах да напиша спам скрипт, с който да срина сайта ви. Идеята ми беше да напиша робот, който да пуска нецензурни коментари всяка секунда. Щях да го настроя да спами в определени дни, когато имате най-много посетители. Размислих.Знам как да напиша програмата, но след като видях с очите си, че 80% от посетителите на сайта ви са селяни и адски неграмотни и прости хора, реших да сменя стила. От утре няма да ви отворя сайта нито един път повече, защото спазвам интелектуална хигиена.СБОГОМ!
18
2
 
4
 
! Отговори
НЕ МОГА преди 5 години
"съставно изречение, състоящо се от две прости" - НЕ МОГА ПОВЕЧЕ. УТРЕ ПОЧВАМ ДА ТЪРСЯ ВАРИАНТИ ДА ЕМИГРИРАМ.Пояснявам за индианците. Цитирам: "Съществуват няколко вида сложни съставни изречения сложно съставно с подчинено подложно, определително, допълнително и обстоятелствено."Прочетете на какви въпроси отговарят съставните съчинения. Никога не отговарят на въпроса "Кой?". МОЛЯ!Това, което виждам е ужасно плашещо!
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално е да има толкова слаби оценки на матурите, като гледам коментарите тук... Не искам да си мисля колко неграмотни са днешната младеж...
16
2
 
4
 
! Отговори
ОТ 18 преди 5 години
до 22 Обоснови се с граматически правила.Поздрави!
15
3
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 5 години
Нещо граматиката ти доста куца, върни се в първи клас и тогава учителствай другите...
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме ми какво ставало там,важното е България да е добре.Те нали си имат народ,той да мисли какво да върши в Турция и какво не,каквото иска народа им,това ще бъде.
13
6
 
4
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Ще го слуша, не го мислете ;-)
12
8
 
6
 
! Отговори
до 17 преди 5 години
Думата "оркестърът" в заглавието не е членувана правилно. Трябва да бъде "оркестъра", защото *** в изречението е Ердоган (той - президента на Турция).Надявам се да съм помогнал. Поздрави!
11
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много хитро играе не е глупав американците се опитаха да го свалят заплаши че ще мине в другия лагер и онези сега стресирам руснаците му подаряват ракети знае как да използва международното положение сега е най уважавания политик Европа същи се страхува от него заради мигрантите държи доста козове как няма да го уважават