Вучич: Няма нито един сърбин, който да не обича българите!

Радев призова за единство на българското малцинство в Сърбия
Обновена: 22 юни 2018 16:32 | 22 юни 2018 15:15, Елка Василева
103
Вучич: Няма нито един сърбин, който да не обича българите!
Румен Радев и Александър Вучич. Снимка: БТА

Девет медии на български език ще получат увеличено финансиране от сръбската страна - три пъти повече в сравнение със сегашното.

Това обяви президентът Румен Радев на съвместен брифинг със сръбския си колега Александър Вучич днес след срещата на двамата президенти с българското национално малцинство в Димитровград, предаде БТА.

Радев отбеляза по въпроса за образование на български език, че след 30 години без издаване на български учебници от миналата година са издадени всички учебници за основно образование и се чакат решенията на Националния съвет на националното ни малцинство да предоставят вариантите и сръбската държава е готова веднага да отпечата учебниците за средно образование.

По-тежкият проблем е обезлюдяването, той не зависи от еднолично решение, коментира още Румен Радев. Той посочи, че има план, полагат се съответните грижи, инфраструктурата продължава да се развива.

Още по темата

Призовах местната власт, в която участват много представители на нашето национално малцинство, да вършат по-ефективна работа за привличане на инвеститори, заяви още българският президент.   

"За здравеопазването ще има още финансова подкрепа за местните медицински пунктове, потвърден е ангажиментът на ВМА да се извършва лечение и там, и периодично да се изпращат специализирани екипи и да се води профилактична дейност тук, на място. Има огромен прогрес в законодателството на Сърбия по отношение на малцинствата и очакваме този ефект да се види тук на място", заяви Румен Радев.

Той посочи, че днешната среща е била безпрецедентна, защото двамата президенти - и на Сърбия, и на България - са били на откровена и ползотворна среща с нашето национално малцинство. Радев отбеляза, че съдбата на това малцинство е изключително важна не само за България, а и за Сърбия, и за двустранните ни отношения, и за европейската перспектива на Сърбия.  

Между мен и президента Вучич има отношения на близост, конструктивност и пълна откровеност. Ние знаем проблемите, има нов дух в нашите отношения, има ангажираност на българската държава, личен ангажимент на президента Вучич, но трябва тук да има спазване и на сръбските закони, отбеляза българският държавен глава.

Според него понякога нетърпението да се свърши нещо води до някои нелепи ситуации - като задържането на двете паметни плочи или задържането на медиците ни. Да си гражданин тук с българско самосъзнание означава да бъдеш лоялен и към законите на държавата, в която живееш, отбеляза българският държавен глава.

Той каза, че е призовал за по-голямо единство в българското национално малцинство като общност тук, както и в Националния съвет на българското национално малцинство, защото от това единство зависи до каква степен и сръбската, и българската държава могат да се ангажират с решаването на проблемите.

Той благодари на президента Вучич и го поздрави за лидерството му и политическата отговорност да се работи заедно за постигне на пълно историческо помирение, за решаване на проблемите на националното ни малцинство, за развитие на отношения в дух на приятелство.

Радев открои поднасянето на цветя на паметника на Нешков връх, както и решението за връщането на двете паметни плочи, които още в понеделник ще бъдат върнати в Босилеград.

Вучич категорично изрази становището си, че сръбската държава по никакъв начин няма да толерира езика на омразата и действия, които водят до прояви от такъв характер и негативна реторика, заяви още президентът Радев.

Ние, сърбите, обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите, каза сръбският президент Александър Вучич. Желаем добри отношения, и ако някой каже, че се нуждаем от България само за да продължим по пътя към Европейския съюз, това не е така. Нуждаем се от България като съсед, като приятелска държава, отбеляза Вучич. Разбира се, европейската перспектива е добре дошла, но това за нас не е повод или мотив за добри отношения с България, заяви той.

Вучич каза, че е настоял пред президента Радев и пред българите да кажат какво трябва да се направи и какви са конкретните задачи за решаване. Разговаряхме и по проблемите, касаещи инвеститорите тук и ще направим усилия да ги решим, посочи сръбският президент. Според него, когато туристите опознаят красотата на земите около Босилеград и Димитровград, ще има и инвестиции в туризма.

Много съм щастлив заради посещението на българския държавен глава. Днес двамата ще отидем на Нешков връх, където са погребани сърби и българи, посочи сръбският президент.

Румен Радев е от вчера на двудневно официално посещение в Сърбия по покана на своя сръбски колега  Александър Вучич. Днес двамата държавни глави освен срещата си с българското национално малцинство в Димитровград посетиха и гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" и направиха първа копка за паметник на Св.Св. Кирил и Методий.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Льотчика вятър го вее на бял кон. И ген. Решетников,де. Във вразумителните акции се включва и поп Кире Фасо с чембери по клепарестите уши...
62
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бог е българин !
61
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали има 1 българин, който да му вярва на тоя?
60
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В основата на сръПският език е 60% български. Това е неоспорим факт. Бил съм в една винарна до Нови Сад. Собственикът там ни говореше спокойно и по-бавно и нямаше никаква нужда от преводач. Ама никаква. Крайно време е да се спрат взаимните хули. Докато се оттърсят те от техните слуги на Москва, и ние от нашите такива, ще е така. Иначе фактите са си факти - има българско малцинство в Сърбия. И те много добре го знаят. И няма защо да го сърбиризат. Кръвта вода не става.
59
14
 
19
 
! Отговори
Болград преди 5 години
Тоя някъде го СЪРБИ и иска българите да го почешат/колко пъти сме им обръщали хастара на тия/Слушайте си албанката БРЕНИЦА и си стойте в сърбящата държава,не ви искаме обичта.
58
8
 
24
 
! Отговори
београжанка преди 5 години
има една легенда:че сърбите ще останат толкова малко,че ще се събират под клоните на една слива.
57
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те ни обичат, ама ние ги мразим. Не ни трябва обичта им. Далече от нас, лицемерни братя славяни!
56
10
 
37
 
! Отговори
Сливница помним преди 5 години
Сръбската държава винаги е била К****та на Балканите.Играли са мръсни игри все срещу България и сега същото правят само за да ги приемат в ЕС.Вместо да говори лъжи колко ни обича да беше казал извинявайте за геноцида срещу българите в Македония.Сръбски лицемери!
55
9
 
17
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
В ЕС всички национални въпроси ще се решат автоматично от самосебе си.Иначе сърбите в момента са в поза партер, за всеки, който ги пожелае.
54
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 57а ти чий слуга?
53
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво могат да постигнат двама слуги на Путин,освен да козируват на диктатора?Сърбите винаги са мразели българите,отнемали са от българия история,традиции и култера и са си ги присвоявали.Дори и днес,играят българска Ръченица преди баскетболни мачове от NBA- САЩ,представяйки я,като сръбски традиционни танци. Когато сърбите печелят конкурс за песен,тя е само сръбска,но когато е българска,вече е "славянска",според тях.Българите трябва ревностно да опазват своята култура от посегателства
52
2
 
14
 
! Отговори
До Анонимен 51 преди 5 години
Самата статия бе със заглавие - "България, страна на концлагери и затвори" и бе изцяло насочена срещу България.. През 1989-та БТА я бе превело и разпространило(за Служебно ползване). Преди пенсинирането си, баща ми работеше с материали на БТА - така попаднах на нея и я прочетох. Сръбският журналист работеше към "Радио Свободна Европа".
51
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен Крал Милан е искал ад заличи България от географската карта.Но уви!Младата българска армия,разбива сърбите,които обръщат в позорен бяг и е трябвало Австрия и Русия,да заплашат България да спре войската си,която почти стига до Белград в победния си устрем.Сръбско-българската война 1885,"Войната на капитаните",защото Русия в стремвежа си,да помогне на Сърбия,изтегля своите генерали от българската армия ,в навечерието на войната.
50
4
 
15
 
! Отговори
До Анонимен 51 преди 5 години
Тук има едно голямо НО - Срещу членовете на ТАЙНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ "ВЪРТОП" се провеждат не само полицейски акции, но и процеси. На тези процеси, срещу повечето й членове се издават и ЗАДОЧНИ, ПОЖИЗНЕНИ СМЪРТНИ ПРИСЪДИ! Не ми е известно в тази тайна организация да е имало предателства. Серви(Серби)- означава слуги, роби. Спомяте ли си Картата със затворите и концлагерите, която СДС-то разространи? Е ако не знаете, тя о от статия на сръбски журналист и бе насочена срещу България.
49
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
крал Милан, какво е казал по въпроса.
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименНе е вярно. Имало е съпротива и организация "Въртоп" извършвали са и терористични актове, включително и атентат в офицерския клуб в Белград. Действали са и след като комунистите ги предават на Тито. Благодарение на тях и терора им Югославия признава българско малцинство в Нишко, Пиротско и Вранско 250 000 има БГ телевизия и радио в Ниш. след смъртта на тито се започва бавна сърбизация на тези райони и при Милошевич българското малцинство сатана 25 000 и само в Босилеград и Цариброд.
47
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбия отнема български земи още от Средновековието,"разширила се е на юг",на български изконни земи-Поморавието,Македония,Западните покрайнини,присвоила си е и надстроила византийски и български църкви.Косово е било 300 години българско преди сърбите да го завземат,300 години е в пределите на България,колкото е и сръбско.
46
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Омразата и завистта на сърбите срещу българите, се вижда в мненията във форумите на сръбските сайтове,под статии,свързани с някой успех наБългария,случайно попаднала там.Сърбите не споменават изобщо България,освен с някоя лоша вест за страната ни.Иначе,покрай българското председателство,сръбското лицемерие достигна своя връх.Сърбите обсипваат с ласкателства само този,от когото ще искат нещо и ще имат полза.Те винаги ни наричат"фашисти и окупатори",забравяйки,че първи ни нападнаха в гръб през1885
45
42
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите са наши братя, но ние ги предадохме , защото бяхме заети да се мазнев на американците
44
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това,просто не е вярно!Всеки може да се увери,колко сърбите обичат българите,като влезе в който и да е сръбски сайт и прочете под статия ,свързана с България и евроатлантическото й бъдеще ,форумите под нея.