За македонската самоличност: Оставка на правителството!

На трибуната се изказаха хора от народа, нямаше политици
Обновена: 24 юни 2018 09:25 | 24 юни 2018 09:11,
34
За македонската самоличност: Оставка на правителството!
Снимка: Reuters

На продължилия час и половина митинг срещу промяната на името на Македония протестиращите поискаха оставката на правителството, предава Макфакс, цитира "Фокус".

От трибуната пред Събранието демонстрантите поискаха оставката на правителството, защото според тях е нелегитимно, обвиниха директора на Бюрото за обществена сигурност и поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, заради употребата на сълзотворен газ и шокови гранати на миналите протести. 

Те призоваха за мирни протести, а заради инцидентите, които са се случили на предишните протести, за които смятат, че са провокации, на съботния протест са поискали наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

На трибуната се изказаха хора от народа, нямаше политици. Организаторите от "Младите за Македония" пуснаха видео съобщение от пострадалата от шоковите гранати актриса Арна Шияк, от внука на Никола Карев, който носи неговото име и фамилия, от внучката на Гоце Делчев - Катерина Трайкова Делчева, от анализатора Джейсън Мико и от евродепутатката Марияна Петир. Всички те подкрепиха протестите за името и казаха, че хората трябва да решават за македонската самоличност.

Тази вечер от множеството пред парламента президентът Георге Иванов получи подкрепа за отказа да подпише споразумението с Гърция за промяна на името. Тълпата скандираше името му няколко минути.

"Комитите" на Вардар (Скопие) на протеста пристигнаха с факли и знамена, а между демонстрантите бяха и фенклубовете "Шкембари", "Царете" и "Фемили Аеродром". 

Организаторите посочиха, че целият македонски народ трябва да последва примера за обединение на феновете и да се обедини в защита на името.

Протестът завърши с песен на Тоше Проески.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
проф.Александър Фол преди 5 години
Няма смисъл да споря с хора чиито познания са на една десета от моите. Това е все едно Майк Тайсън да предизвиква някое десетгодишно дете.
29
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честио, Ердоган! България ще е турска
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абре българи и македонци със свалени *** за име се борят! Я пък сакам мирмидонец да съм!
27
3
 
3
 
! Отговори
До ИМПЕРИАЛИСТ 26 преди 5 години
Приятелю, анализа, който правиш се нарича на английски wishful thinking, а в лингвистиката се познава под термина "народна етимология". И в двата случая тълкуванието ти е невярно. Достатъчно е само да се спомене, че Александър Велики е роден в средата на IV век пр. н. е., когато българският език, който използваш за доказателство, не само че не е съществувал, но и дори славяните не са били пристигнали още на Балканския полуостров.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ича теория, че Троянската война е била между траките и гърците на Приам.
25
3
 
5
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Рожденното име на т. н. Александър е Искандар=Искан дар, защото от древните источници се знае, че майка му се е молила в светилището на Зевс в Олимпия да я дари с мъжка рожба. Когато се възцарява добавя към името си прадставката Бал=Ал голям,велик, при което се е получило Алискандар. Маляките са го погърчили на Александар, което име, с много условности, го извеждат от гръцката дума за мъж. В арабските документи и до ден днешен е Ал-Исканда(е)р..
24
2
 
8
 
! Отговори
не ни трябват преди 5 години
Те са типични българи,кютат си и чакат друг да им свърши работата!А така нещата не стават!
23
5
 
17
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Какво правителство !!! Какви македонци !!!Там живеят БЪЛГАРИ !!!
22
4
 
15
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
Македонец-е нема такова животно!
21
4
 
11
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До проф.Александър ФолВ момента в който написа,че Рим е съществувал 2 (две) хиляди години загуби всякакъв авторитет.Но не е това важното.Истината е,че македонците са българи,откъснати от родината чак през 1913г.Произходът им е като на всички останали българи.
20
6
 
3
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До пр.СашоВсичко останало написано от траките е на гръцки.Може да не им е било приятно,но това е.Разходи се из всички известни гробници и ако намериш друга писменост,обади се.Да не мислиш,че на мен гърците ми харесват?Никак даже,ама няма как.Написаното остава,дори да е лъжа...
19
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна македония означава Българска македония. Правилното име е Макевар от македовия и вардар.
18
5
 
10
 
! Отговори
проф.Александър Фол преди 5 години
"Много е възможно древните македонци да са били междинна форма между траките и гърците.Но едно е 100% сигурно-сегашните нямат нищо общо с тогавашните."Много е възможно да гравитираш около истината и почти инстинктивно да се доближаваш до нея.Но едно е 100% сигурно- и ние както и македоците включително и древните сме траки. И сме говорили езика на който говорим и сега, и сме на Балканите от поне 30000г. И 1000% няма хибрид между траки и гърци понеже боговете не се кръстосват със семитски охлюви
17
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Колосалният сблъсък накъде да тръгне(Запада или Русия) Македония в крайна сметка е с еднакъв изход и в двата случая!Македония е обречена да стане албанска,дали доброволно(при влизане в ЕС и НАТО), или насилствено(ако остане навън).Русия няма да може да и помогне да се защити от албанските аспирации-факт.Ползите при всеки от двата варианта са за САЩ или Русия,Македония губи и в двата случая.
16
5
 
10
 
! Отговори
пр.Сашо преди 5 години
До А беКогато траките живеели в рая на Балканите не е имало африкански мигранти/гърци камо ли да пишат на гръцки език.
15
2
 
9
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До проф.Александър ФолВпрочем траките също са пишели на гръцки,по простата причина,че са нямали своя писменост*.Много е възможно древните македонци да са били междинна форма между траките и гърците.Но едно е 100% сигурно-сегашните нямат нищо общо с тогавашните.*всъщност има данни за някаква писменост,но явно не е била пригодна за реална употреба.
14
4
 
6
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Да го ******макетата,такива меке.рета не ни трябват за "братя"!
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бях на митинга. Не повече от 10,000 човека но само няколко стотин да са били "хард". Другите оттегчени и запячи, дори японци имаше да снимат. Мирно, с много полиция, повикаха малко и се разотидоха. Слаба опозиция, с две думи.
12
2
 
10
 
! Отговори
проф.Александър Фол преди 5 години
"античните македонци,но са говорели и ПИШЕЛИ на гръцки."Тая глупост в Синедриона или в Синагогата ти я казаха?
11
9
 
0
 
! Отговори
Миленко Неделковски преди 5 години
Що е маке все е ...!