За македонската самоличност: Оставка на правителството!

На трибуната се изказаха хора от народа, нямаше политици
Обновена: 24 юни 2018 09:25 | 24 юни 2018 09:11,
34
За македонската самоличност: Оставка на правителството!
Снимка: Reuters

На продължилия час и половина митинг срещу промяната на името на Македония протестиращите поискаха оставката на правителството, предава Макфакс, цитира "Фокус".

От трибуната пред Събранието демонстрантите поискаха оставката на правителството, защото според тях е нелегитимно, обвиниха директора на Бюрото за обществена сигурност и поискаха оставката на министъра на вътрешните работи Оливер Спасовски, заради употребата на сълзотворен газ и шокови гранати на миналите протести. 

Те призоваха за мирни протести, а заради инцидентите, които са се случили на предишните протести, за които смятат, че са провокации, на съботния протест са поискали наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

На трибуната се изказаха хора от народа, нямаше политици. Организаторите от "Младите за Македония" пуснаха видео съобщение от пострадалата от шоковите гранати актриса Арна Шияк, от внука на Никола Карев, който носи неговото име и фамилия, от внучката на Гоце Делчев - Катерина Трайкова Делчева, от анализатора Джейсън Мико и от евродепутатката Марияна Петир. Всички те подкрепиха протестите за името и казаха, че хората трябва да решават за македонската самоличност.

Тази вечер от множеството пред парламента президентът Георге Иванов получи подкрепа за отказа да подпише споразумението с Гърция за промяна на името. Тълпата скандираше името му няколко минути.

"Комитите" на Вардар (Скопие) на протеста пристигнаха с факли и знамена, а между демонстрантите бяха и фенклубовете "Шкембари", "Царете" и "Фемили Аеродром". 

Организаторите посочиха, че целият македонски народ трябва да последва примера за обединение на феновете и да се обедини в защита на името.

Протестът завърши с песен на Тоше Проески.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
5
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До ГАДОРЯНКоя история си чел,някоя в паралелна реалност ли?Древния Рим съществувал 2хил. години-къде го прочете или си го измисли,щото няма и хиляда години.Иначе наистина не се знае точно какви са били античните македонци,но са говорели и ПИШЕЛИ на гръцки.Обаче най-вярното е,че СЕГАШНИТЕ македонци НЯМАТ НИЩО ОБЩО с едновремешните!Гърците постигнаха в споразумението да има текст,който да признава тоя факт.
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много ми е интересно дали внучката на Гоце Делчев знае, че дядо й е бил българин?
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фенклуб "Шкембари" - името е показателно за нивото на митингуващите!
7
5
 
14
 
! Отговори
Жо преди 5 години
В МОМЕНТА борбата е, на къде да тръгне развитието на малката държава- към Европейският съюз или към Кремъл.Подобен е проблемът и в Сърбия.
6
7
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 5 години
Против Македония си, а защитаваш Украина??? Какво ще кажеш за напредъка на Македония към демокрацията? Още не са в ЕС, а вече специализират с газ и шок срещу протестиращи. Македонците, не са ли научили словосъчетанието, "пропорционална намеса " на испанските джандари срещу Каталонците. "Ценностна и цивилизована " Европа бие , но бие пропорционално. СМЕХУРКОВЦИ ДВУЛИЧНИ.
5
3
 
16
 
! Отговори
Маке преди 5 години
Е па българи сме.
4
3
 
18
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
Ролята на Коминтерна за измисляне на тая "нация" е ясна,обаче кой знае защо удобно се пропуска водещата роля на Англия и Франция в откъсването на региона от България!Тия държави и до днес не са изоставили колониалния си маниер на отношение!В Африка още се водят войни,заради начертаните от тях граници!
3
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
кремълският мечок (подчертавам - кремълският, я не руският) продължава с подривните си действия
2
3
 
22
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Македония може да претендира за името си,НО НЕ И ЗА ИСТОРИЯ ПРЕДИ 1913г*(когато е откъсната от България)!НИКАКВА АНТИЧНОСТ,НИКАКВО СРЕДНОВЕКОВИЕ!*И това им е прекалено много,ама нейсе-от нас да мине.
1
5
 
33
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Македонското "самосъзнание" е 73-годишна измишльотина, съществуваща единствено в главите на "видни" болшевишки "географи". Ако всяка географска област иска държавна автономия, всяка държава в Европа трябва да се разпадне на поне десетина държавички. Само в Белгия са пет, в България - поне още толкова, и т.н. Географията не може да бъде основание за исторически обусловена общност на език, култура, самосъзнание и религия.