Македония в НАТО – само ако гражданите одобрят името!

Алиансът ще изчака окончателното ратифициране на договора
25 юни 2018 16:15,
30
Македония в НАТО – само ако гражданите одобрят името!
Снимка: архив Reuters

НАТО ще покани Бившата югославска република Македония само ако Скопие ратифицира договора за името с Гърция и ако споразумението получи одобрението на гражданите на страната на референдума през есента, заяви в понеделник генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от гръцката информационна агенция АНА-МПА.

Още по темата

В изявление при пристигането си на срещата на министрите на външните работи и отбраната от страните членки на ЕС в Люксембург, Столтенберг отново потвърди, че решението за започване на присъединителни преговори с Македония ще бъде взето на срещата на върха на НАТО на 12 юли.

Според неговите думи, Алиансът ще изчака окончателното ратифициране на договора преди да отправи покана за пълноправно членство на бившата югорепублика, пише "Фокус".

Генералният секретар подчерта "историческото значение" на договора от Преспа и подчерта, че пред Скопие се отваря "историческа възможност" да стане членка на НАТО.

Столтенберг призова македонците да се възползват от "уникалната възможност" и да подкрепят договора за името, като отбеляза, че в противен случай страната няма да бъде поканена в Северноатлантическия алианс.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗНАЧИ МАКЕДОНЦИТЕ ЩЕ ГИ ПИТАТ НА РЕФЕРЕНДУМ ИСКАТ ЛИ В НАТО И В ЕС.Ето това е демокрацията.ЩОТО НАС НИКОЙ НЕ НИ ПОПИТА.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма да стане. За да се ратифицира на референдума трябав да приемат със 75 ЗА, а голяма част са против да се променя името.
19
3
 
8
 
! Отговори
Тракториста преди 5 години
Това НАТО е вредно за народа трябва да стане ясно на всички то не пази хората от народа а мафиотските правителства които те си слагат това не е демомкрация а дори и по лошо от тоталитарното управление това си е жива окупация и просто е вапрос на време народа да се вдигне докога ще тарпиме това мафиотско правителство
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Историческа възможност" с извиване на ръцете и толкова условия. .не им трябва!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако не желаят! Или и на тях им се диктува както и на нас самите преди години.от името на силата? Е дано не го приемат гражданите! Но пък ще го "одобрят" продажните им политици както направиха нашите сини мижатурки тогава! Българина и днес мрази НАТО! Аз също! Но никой не ни пита тогава! Мамка им!
16
5
 
3
 
! Отговори
Баи бан.. преди 5 години
БГ *** отново не са доволни.Искат си Русия.
15
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не знам какво значение има името но това си е чисто изнудване , само че да ви кажа ли какво ще стане след това , 5 год изчакване за ЕС и изобщо ако влязат а за НАТО трябва да се въоръжат с американско оръжие което ще им продадат пък дали ще влязат един господ знае
14
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека освободим от северноатлантическото робство целия Балкански полуостров и да създадем една Велика Балканска Империя! Долу европейците и НАТО! Ние сме балканци!
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На скопянците БЪЛГАРИТЕ НЕ СА ИМ БРАТЯ,ГЕНЕРАЛНО!Само политиците ни са продажни затова ако продължават ще хвърчат глави,нека само почнат пазарлъците по опитите за окепазяването на българската история и ще видиш. БЮРМ Е НА НАЙ-МАЛКО 20 ГОДИНИ ДО ЕС.Като толкова ги искате обявете ги за ваша новоосманска територия и без друго 40% са мюсюлмани.Ти гурбетчийката ли си бе работещия в Германия?!Той/тя/пишеше такива антибългарски пасквили и беше против Ердоган какъвто разбрахме че си и ти!Я да млъкваш.
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз го написах преди една седмица и затова написах и че Захариева е ку-ха лей=ка!МинистъркаТА каза че на 26-06-2018 БЮРМ щяла да стане страна член на НАТО а на 11 юли на ЕС!Захариева е пълен ....Т с главно И!!!!Борисов щом я е избрал и той е ясен.
11
11
 
6
 
! Отговори
турчин от Германия преди 5 години
Македонците ако имат мозък в главата си ,ще приемат новото има северна Македония ! Където е Македония там е и северна Македония ! Името на държавата не прави държавата стабилна или богата , а народът прави държавата стабилна или богата , народът ако си използва рационално акъла ,всички ще е на ред ! Сега Македонците имат голяма нужда да са членове на НАТО понеже от всякъде са обградени с врагове ! От една страна братята българи не ги гледат с добри очи , от друга турците помагат на албанците --
10
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макетата освен да крадат за друго не стават. Откраднаха ни езика и историята, от гърците откраднаха историята. И пак им е малко. Сърбите им дадоха политици сега да им се радват.
9
5
 
10
 
! Отговори
Велика България преди 5 години
Такава държава Македония - няма и не е имало,. Александър Македонски е грък (тракиец), демек Българин (а каква изненада). Македонски *** научете да говорите правилно българския език
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Запотрябвала ни е Македония. Отдавна сме ви разбрали какво представлявате като народ.Бегайте при сърбето. От 100 години ви работят отвсекъде и май сте доволни.На нас продажници не ни трябват.
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера на чело на демонстрацията вървяха със снимката на един български офицер и патриот. Днес с каква снимка ще се похвалят?Нещастници.
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И като почнат да си връщат българските паспорти - какво?Тъкмо да се поизчистиме от б.клука.
5
8
 
9
 
! Отговори
158 преди 5 години
Айдее почна се с извиването на ръце.. Приемете името, после си купете и някоя подводница, нарежете си руските машини за скрап.. и така.. Добре, че нямат АЕЦ, че и нещо ще трябва да затворят. Надявам се македонците да не одобрят.
4
9
 
3
 
! Отговори
турчин от Германия преди 5 години
Добро решение на НАТО ! Също така НАТО трябва да обмисли варианти за изключване на Турция от НАТО , Турция която е против алианса в който членува , Турция която купува ракетни комплекси от Русия ! Такава страна няма място в НАТО ! Ядрените бойни глави да се преместят от Турция в Гърция и Румъния ! България бивша колония на СССР и настоящ сателит на Русия също не е надежден партньор на НАТО ! НАТО много прецизно трябва да подбере новите си членове и да извърши чистка на старите си членове !
3
8
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
А ние бая народ от Пиринско вече си изкарахме македонски паспорти.Много е олеснена процедурата в Р.Македония за македонски паспорт , стига да имаш македонски корени.Да си македонец е чест , гордост и достойнство ! Побързайте и вие да си вземете македонски паспорт.
2
4
 
5
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Ша влязат, ама на куково лято...Щом от гражданите им зависи...Много демократично, но неефективно и недалновидно.