Иванов категоричен: Няма да подпиша договора с Гърция!

Македонският президент нямал мандат да направи това
26 юни 2018 12:30, Елка Василева
118
Иванов категоричен: Няма да подпиша договора с Гърция!
Георге Иванов. Снимка: архив, Reuters

Македонският президент Георге Иванов е взел решение да не подписва Закона за ратификация на договора с Гърция, съобщи МИА. В решението, което кабинетът на македонския президент изпрати днес на медиите, са посочени причините, поради които президентът Иванов няма да подпише указа.

Македонският президент посочва, че няма мандат да подпише указа за обнародване на закона за ратификация на това споразумение.

Още по темата

"Един от стълбовете на моята политика в изборната програма от 2014 г. е, че не приемам промяна на конституцията с цел промяна на конституционното име. Не приемам идеи или предложения, които биха застрашили македонската национална идентичност, специфичността на македонската нация, македонския език и македонския модел на съжителство. На президентските избори 534 910 граждани гласуваха за тази моя изборна програма и ме избраха на президент на Република Македония", се казва в писмото.

В него се посочва, че споразумението поставя Република Македония в положение на подчиненост и зависимост от друга държава, т.е. Република Гърция.

Македонските депутати на 20 юни с 69 гласа "за" и без "против" и въздържали се ратифицираха договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа от външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Коздиас, припомня БТА.

Според конституцията и правилника на парламента в случай на вето от президента на държавата законът отново ще бъде пратен в парламента и отново ще трябва да бъде гласуван с абсолютно мнозинство от общия брой депутати, т.е. да получи зелена светлина от най-малкото 61 депутати. Законът след това пак се изпраща на президента, който според конституцията е длъжен да го подпише, отбелязва МИА.


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
1
 
! Отговори
Схемата преди 8 месеца
Македония е жалка пародия на държава. Говорят български, владеят ги албанци, крадат гръцка история и искат в ЕС. За какво ни заминавате с тая пародия с 2 милиона население от които половината албанци и с икономика на "развита африканска държава". Прост не разбирам за какво ни пълните главата с глупостите на тия палячовци президента им и груевски. Смешници със сръбски пари, които си мислят, че са хванали господ за гегата. Македония няма НИТО ЕДИН коз в ръцете си и ѝ остават 15-20 години живот.
100
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Каква е тая гордост, какво е това чудо. За български паспорт се редят десетки хиляди сърби и македонци, а ние се оплакваме от положението в България и бягаме на запад. Нямам идея тогава какво чудо е в Сърбия и Македония, та от там тук да бягат и на какво отгоре тогава е тая гордост.
99
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Македонците да влизат в ЕС веднага, че албанците у тях си ще ги смажат, та не само Северна Македония, ами никаква МАкедония няма да има.
98
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За съжаление,Георге Иванов не блести с особен интелект и е купен отдавна от руснаците.
97
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен

Навремето българите от егейска Макединия след втората световна война са водили воини с гърчолята за да остане ЕГЕЯ българска
-------------------

Глупости.
Водили са война да присъединят гръцката част към Югославия.
Тито е искал Солун.
96
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сърбизаните у Македония са бедствие и предатели.
95
11
 
3
 
! Отговори
Горна Джумая преди 8 месеца
Република Пиринска Македония !
Със столица Горна Джумая !
Американски войници къде сте ?
Чакаме ви с радост !
Да ни освободите от робство !
94
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
и да иска няма да подпише, защото не му се полага да подписва ткива неща!
93
4
 
5
 
! Отговори
благоев град преди 8 месеца
от кочериново надоле е македония
ние сме си македонци
македонски песни пееме
македонско оро играме
92
4
 
2
 
! Отговори
до 84 най-Умните преди 8 месеца
колко български паспорта сте взели бе Умчо - мислим дека над 300 иляди.
91
4
 
4
 
! Отговори
Факт! преди 8 месеца
С германия изтъргува колега с германия.германия умира и само безконтролно разширяване на ЕС ще ги спаси само за това ламтят вурстаците!
90
8
 
9
 
! Отговори
Идеалист преди 8 месеца
Гърция итъргува името на Макеония със САЩ. Ще и бъдат опростени част от дълговете. България пое негативите с името на Македония за да се изпъли американския план за бързо приемане на Македония в НАТО. Колко е договорила за себе си герберската върхушка?
89
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Скопските люде които са се хванали като пиявици за някаква древност която не е тяхна,за българската история,език и земи които не са техни неминуемо ще изчезнат.Не ме интересуват тези неблагодарници към майка си България.Искаме си земите които Коминтерна ни отне и Сърбия заграби.Ще граничим с Албания скоро.
88
9
 
10
 
! Отговори
Стамболов преди 8 месеца
Явно Герги предпочита страната му да си остане Бивша югославска република...
87
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гърците ви пуснаха аванта, взимайте и бягайте, че гръка трудно дава.
А те се запънали като магаре на мост.
И все пак гърците им казаха, че говорят на "южнославянски език" (ние си знаем, че е български).
Станаха за посмешище на цял Свят с тяхната "трактовка" на историята.
86
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Навремето българите от егейска Макединия след втората световна война са водили воини с гърчолята за да остане ЕГЕЯ българска и войната е била много успешна в началото за нашите,но тогава се намесват САЩ на страната на малаките и американската авиация започва да бие яко по българите и това обръща войната.Нашия род е от егейска Македония ,по точно от град Фере и още помня дядо ми Бог да го прости как редовно псуваше и гърци и американци като казваше ,че тия са врагове на България
85
3
 
17
 
! Отговори
Хубава работа, ама.. преди 8 месеца
В английската уикипедия пише, че Самуил е цар от ВТОРАТА БЪЛГАРСКА ИМПЕРИЯ.
Макетата малко и на англичаните да се изрепчат.
Всички световни историци признават ВМРО за българска организация.
Вече годината не е 1944-та, коминтерна го няма, има интернет, хората знаят чужди езици...
84
2
 
8
 
! Отговори
Ke преди 8 месеца
Македония ке се казува македонска Македония на сите Дървени Макета (ММДМ).
Ние не искаме акъл от Гърция и България. Ние сме най-умни и ке си напраим Македонски Европски Союз со сите 90 хиляди македонци дето съществуват у Европата , оти другите са Българи или Гърци.
83
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
МАЛ;АКИЙСКИЯ ВЪНШЕН МИОНИСТЪР ОТ ТРИБУНАТА НА ГРЪЦКИЯ ПАРЛАМЕНТ В ПРАВ ТЕКСТ ОБЯВИ,ЧЕ АКО ГРЪЦКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ СЕ БИЛИ РАЗБРАЛ;И С ШИПТЪРСКО-ШОРОШКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА ЗАЕВ ТО МАКЕДОНИЯ ЩЯЛА ДА БЪДЕ ПРИСЪЕДИНЕНА КЪМ БЪЛГАРИЯ И ТОГАВА ВМЕСТО ВЕЛИКА ГЪРЦИЯ ЩЯЛО ДА СЕ ГОВОРИ ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ С ЕДНА ДУМА ТОВА СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ИМЕТО Е СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ИНТЕРЕС,НО ТОВА ЕВРЕЧЕТАТА ДЖЕНДЪРИ СОПОЛОСОИДИ НЕ ГИ ВЪЛНУВА ,ВАЖНОТО ЗА ТЯХ НЕ ИНТЕРЕСА НА БЪЛГАРИЯ ,А ИНТЕРЕСА НА САЩ И ЦИОН.
82
3
 
10
 
! Отговори
логично преди 8 месеца
БЮРМ-ите са геопилитическо извращение... ...и точно като такива се държат!