Какво ще се промени в Турция след повторния избор на Ердоган?

Гражданите живеят в извънредно положение, но очакват промени
26 юни 2018 20:45, Екип на Bloomberg
33

24 часа след изборите в Турция, гражданите продължават да живеят в условия на извънредно положение както и под управлението на еднолична власт. Турската армия активно участва в сирийската война, продължават и действията срещу кюрдската партия в Северен Ирак. По отношение на поддръжниците на опозиционната партия обаче доста неща са се променили. Това каза Халил Гюрханлъ, изследовател в Хелзинкския университет, във видео разговор в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му първо Мухарем Индже, главният опозиционен кандидат, за тези 50 дни е създал над 100 митинга.

"Милиони турски опозиционни поддръжници, които бяха много по-цинични, започнаха да вярват, че могат да разколебаят едноличния режим на Ердоган. След това е другата опозиционна партия – кюрдската. Лидерът им е в затвора, както и много от членовете са под атака. Те ще имат присъствие в парламента, тоест има лека светлина, но от опозиционна гледна точка е много трудно".

Специалистът сподели още, че говорейки за политическата история на Турция трябва да знаем, че електоратът по принцип не гласува въз основа на страх. Имало е политическо насилие през осемдесетте и деведесетте години и тогава турците са гласували против това. Тоест не се говори за заплахи, които могат да се отразят. Той поясни, че има голяма поляризация на турското общество – за и против Ердоган.

"Защо гласуват за Еродган? Доста голяма част от това се дължи на поляризацията на обществото. Той е успял да ги убеди да гласуват за него. Партията на Ердоган изглежда продължава традиция на капиталистически структури, с цел получаване на гласове".

Халил Гюрханлъ поясни още, че турските компании и бизнеси са зависими за оцеляването си от подкрепата на турските кредити, от държавните банки и чуждите кредити.

"Те са силно зависими от Русия.Турските бизнеси ще преживеят не само заради решението на ФЕД, които увеличават лихвите си, а ЕЦБ прекратява програмата си за купуване на облигации. Всички тези неща означават, че турският бизнес ще трябва да свие разходите си".

И допълни, че голям процент от икономиката е възприемала подход на краткосрочни кредити. За да оцелеят малките бизнеси и обикновените потребители, трябва да имат достъп до кредити. Ако Ердоган позволи и остави Централната банка да увеличи лихвите, достъпът до кредити ще е по-нисък за хората.

"Но ако те ги намалят, кредитите просто няма да идват в страната. Тоест трябва да избират между двата различни пътя", посочи Гюрханлъ. Повече вижте на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
Анкара преди 5 години
Защо се гневиш? Говорим истината...
29
0
 
1
 
! Отговори
Анкара преди 5 години
До ердоган смачкан фесНие го обичаме...
28
0
 
1
 
! Отговори
Анкара преди 5 години
До АнонименГледай си работата.
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе да, ще се подобри... като стане агнешкото 15 евро и щете, не щете ще си рупате жабетата със свинско...
26
3
 
10
 
! Отговори
kukla преди 5 години
Абе много сме се загрижили какво щяло да стане в Турция. Може пък и да се подобрят. Нищо не се знае вече. Виж наскоро в Германия скърпиха някакво уж прилично правителство, усмивки, приятни госпожи станаха министърки. И хоп най-близките й съратници на Меркел изведнъж й спретват превратче. Та да почакаме и да видим къде нещата ще тръгнат по-успешно. Ердоган вече е преживял преврат, май Меркел трябва да иде за съвет при него.
25
8
 
9
 
! Отговори
ердоган смачкан фес преди 5 години
След изкачването на ердоган, следва смъкването му.
24
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"" Какво ще се промени в Турция ... ""..................Турция, Русия, България ... aзиатските и африканските държави, всичко това не е дорасло за демокрация.Тези народи си имат нужда от здрава ръка да ги храни, стриже, дои и ... *** когато се наложи.това не са европейски народи с чест и достойнство свикнали на чисто и подредено ... това са НИЗШИ създания, визирам българите включително.
23
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МУХАРЕМ ДЖОНСЪН, СЪР ЛОУРЪНС МУХАРЕМСКИ РЕВАТ ОТ ЯД.
22
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До вай султанъм вайспокойно прости келемета, вашата при мария антоанета
21
17
 
14
 
! Отговори
вай султанъм вай преди 5 години
Бу заманда иш булмак зор ,тенджерейе аш коймак зор !Много тежки времена настанаха в проспериращата ердоганова Турция !1 кг. агнешко месо струва 100 лири , това са над 20 долара !
20
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До лошо му се пишеедва ли, но виж теб може да те сполети кралице на суетата
19
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
КАКВО ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ЛИ? И ОСТАНАЛИТЕ ГРАНТАДЖИИ ЩЕ БЪДАТ ИЗРИТАНИ ПРИ СПОНСОРИТЕ ИМ
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
що кажа
17
12
 
14
 
! Отговори
лошо му се пише преди 5 години
Военните не го убиха , но бизнесмените ще го убият ! С тази политика дето я води , руши икономиката и така вреди на бизнеса в Турция ,вреди и на бизнесмените от своето обкръжение ! Колкото и да го обичат хората от неговото обкръжение ,като започнат да губят десетки или стотици милиони долари ще си променят отношението към султана !
16
8
 
13
 
! Отговори
Икономика преди 5 години
Ще се продават повече шамии, бурки и чаллми?А дали ще западне туризмът?
15
9
 
15
 
! Отговори
**** преди 5 години
На Ердоган му остава малко да живее и ще хване пътя към девиците,този ще го гръмнат до година-две ако продължи да управлява както до сега.Турция има голям външен дълг,лирата стремглаво се обезценява и върви надолу,така,че не го чака нищо добро,да очаква скоро стачки.
14
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора, какво става? Пробългарски коментари са със по хиляда минуса и няколко плюса, протурски коментари са супер харесвани? Това български сайт ли е?
13
28
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
балгариа трябва да се присъедини кам турция и ше е много добре
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ясно какво юе станеОт една страна мизерията от друга страна диктатурата ! Дето се казва - имала глава да пати !
11
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хора ще падна от смях, Ердо се е барнал като някакъв модел на снимката :D Турците нищо не могат да правят, дори да позират не могат