Най-трудното пред Ердоган: Едно е да спечелиш избори, а друго...

Турция е съюзник, от когото Западът не може да се откаже просто така
26 юни 2018 22:00, Елка Василева
142
Най-трудното пред Ердоган: Едно е да спечелиш избори, а друго...
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Трудното за Ердоган тепърва започва. Да победиш на избори е едно, а съвсем друго е да овладееш една икономическа криза. Това ще е основното предизвикателство пред него, независимо от огромната власт, която притежава, пише Дойче веле.

Това е началото на нова ера за Турция: президентът Ердоган циментира властта си за поне още 5 години. Новата система на управление в страната му позволява пряко да назначава министрите, да управлява с декрети и дори да номинира членовете на Конституционния съд.

Ердоган спечели президентските избори с абсолютно мнозинство, макар че неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) отбеляза загуби от около 7% спрямо предишните парламентарни избори от 2015 година.

Турското дежавю

Да, това е огромен успех за Ердоган. Но успех в една силно поляризирана страна: Докато привържениците на управляващата ПСР празнуват, другата половина от турското население е безкрайно разочарована. За нея този изборен резултат означава край на демокрацията.

Още по темата

Опозицията се представи силно, но това не се оказа достатъчно. Турците преживяват нещо като дежавю: На референдума за промяна на конституцията през миналата година лагерът на привържениците на Ердоган успя да извоюва победа с минимално мнозинство. Проведените в неделя избори в Турция бяха последният шанс да бъде спряна въпросната конституционна реформа. Опозицията и нейните привърженици сега ще трябва да си намерят място в новата политическа система на страната.

Западният свят дълго време беше безучастен наблюдател на онова, което се случва в Турция. И ще си остане такъв и занапред, защото Турция е съюзник, от когото той не може да се откаже просто така. Но отношенията на Турция със Запада, и най-вече с Европа, стават все по-обтегнати. Защото турският президент вече си осигури и юридическа легитимация да упражнява силно разширените си правомощия. Досега той правеше това чрез извънредното положение, въведено в страната след неуспешния опит за преврат през 2016 година, което е в сила и до днес.

Ако ЕС сега прекрати преговорите за членството на Турция в общността, той ще отблъсне онази половина от турското население, която продължава да се бори в защита на демокрацията. Ако ли продължи да преговаря с Анкара, ЕС ще трябва да намери начин да си взаимодейства с една страна, която потъпква тъкмо онези ценности, около които е изграден ЕС. Досегашното мълчание на европейските лидери издава, че смятат да проявяват особена предпазливост в отношенията с Турция.

Безсилната опозиция

Привържениците на турската опозиция са особено разочаровани от мълчанието на европейците. На фона на многобройните съобщения за изборни измами преди и по време на изборния ден става лесно разбираемо защо лидерите на опозицията са толкова фрустрирани.

Но трудното за Ердоган тепърва започва. Оттук нататък президентът ще трябва да запретне ръкави и да се концентрира над мерките за подобряване икономическата ситуация в страната. Защото да победиш на избори е едно, а да овладееш една икономическа криза – нещо съвсем различно. За нейното прекратяване ще са необходими далеч по-големи усилия. И тъкмо това ще е най-голямото предизвикателство пред Ердоган – независимо от огромната власт, която старият и нов президент на Турция вече притежава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
20
 
! Отговори
Дидо Бг преди 5 години
Тежко и горко им на турците. А скоро ще посегне и на Майка България. Вярвайте ми. И както са продажни нашите депутати така и ще ги купи.Ни армия, ни държава. Само гледат да крадат. А беше прекрасна държава. Едно време ревяхме от държавата.,Сега реве че нямаме държава
72
2
 
29
 
! Отговори
Аооо преди 5 години
Какви глупости дрънкате журналистите . В Турция 20 години трудов стаж имаш право на пенсия който има желание работи има работа какви икономически кризи говорите това го създават еврейските банки в цял свят турция също е засегната а в България да не би да е по добре изгониха младите българи в чужбина открадоха държавата такава диващина няма и в африканските държави ама Турция та турция всеки ден бългаски туристи ходят да си одъхнат в турция .
71
2
 
19
 
! Отговори
Manson преди 5 години
Под ЕРДОВАТА статия коментари бол .......бат гошооо ,задоошавам са.
70
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Немските Ви колеги, толкова си вярват лъжите- че думи нямам. Апропо вьншния одел на дойче го продадоха на евреите преди гпдини само марката е дойче, типичен за Моше.
69
4
 
21
 
! Отговори
Сега преди 5 години
Възобновен и строежа и на втората тръба от газопровода турски поток .Всичката газ-през турско.Остава да видим дали по нататък пътя ще е през бг и Сърбия или през Гърция към Италия.Тотално ни отрязаха и би било добре да скъсаме дипломацията с надменните.
68
3
 
27
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 5 години
при условие че имаме подходяща българска дума (отчаяни), защо се използва чуждицата "фрустрирани"...защото е модерно?..защото е по европейско?...ето така убиваме българския език...
67
4
 
29
 
! Отговори
999 преди 5 години
Немските Ви колеги, толкова си вярват лъжите- че думи нямам.Да наистина настанах мн.трудни времена, но за опозицията- и сега Кълъчдароглу който не успя да свали Ердоган от поста, му заритаха стола.Масови протести почнаха в Турция,но срещу лидера на светската партия.Какъв бумеранг,а?Що се отнася до икономиката.Напомнете на немските си колеги,че те му дадоха по голямата власт!Нападайки Ердоган по слабите звена,всъщност му показвате от къде трябва да се подсили!И той ще го направи- Мн.скоро!
66
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цвъкалото е бил изборен консултант на Ердоган.А проф. Михаил Константинов е броил гласовете.
65
16
 
40
 
! Отговори
Мустафа преди 5 години
Изгоряхме.Докато не направи 1000 лири 1 лев,този мошеник власт няма да даде.Цялата ИНТЕЛИГЕНЦИЯ в занданите,400 милиарда дълг.22 ПРОЦЕНТА лихва...затъваме всеки ден.
64
2
 
21
 
! Отговори
до 125 преди 5 години
Здрасти Дани, искам да ми врътнеш един блoyджиб къде можем да се видим?
63
1
 
19
 
! Отговори
888397352 преди 5 години
Даниела Тренчева
62
1
 
18
 
! Отговори
888397352 преди 5 години
Даниела Тренчева
61
9
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 5 години
до евроатлантикКолкото вярваме в изборните победи на ГЕРБ в България, толкова вярваме и на тези на Ердоган в Турция.Откакто Цвъцко ходи преди години на обучение при ЦРУ, герберите нямат загубени избори у нас.Факт !33712
60
2
 
20
 
! Отговори
Моля преди 5 години
Моля потребител с коментари 115, 116, 117, 118, 120 да спре да пише и да си отговаря сам, да спре да се оправдава и да претендира, че е повече от един човек,БЛАГОДАРЯ!
59
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля потребител с коментари 115, 116, 117, 118 да спре да си пише и отговаря САМ. Благодаря!
58
6
 
29
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 5 години
До ТурчинаАми много ми е интересно как може да искаш нещо, дето е супер лесно да го промениш ама не го правиш - да идеш да живееш в Турция. Ние не ви държим насила - вървете си там, нали сте турци?
57
3
 
25
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 5 години
ЦВЪК ЦВЪК И СУДЖУКА ЩЕ НИ ОПРАВЯТ.ВЕЧЕ НИ ОПРАВЯТ 10 ГОДИНИ И СМЕ МНОГО ДОБРЕ. ОЩЕ МАЛКО!ИСТИНАТА.
56
3
 
23
 
! Отговори
ОПГ ГРОБ преди 5 години
ГЛАСУВАЙ ЗА ЦВ.ЦВ. и БОЦЕ СУДЖУКА. Те са добри хора! ЧЕСТНООО!О!ОО!О!О!!
55
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Но пък в България си избираме проЕрдоганската партия и антибългарска - ГPOБ !Хората са много доволни че гpoбокопачите ни управляват вече 10 години, цuгaнcката престъпност е във най-високите си нива в историята, българите емигрират като никога досега, но пък си имаме гpoбaджийски фирми като Трейc които ни строят пътища нуждаещи се от ремонт само след 6 месеца!
54
5
 
23
 
! Отговори
ИНТЕРЕСНО преди 5 години
Всички българи с турска кръв - т.нар. български турци си живеят спокойно тук, псуват ни и ни мразят, бленуват за турция, говорят турски. Въпреки това си седят тук, но не ходят да живеят в Турция. ЗАЩО?