Сблъсъци в Солун заради договора с Македония

Фенове на ПАОК се присъединиха към демонстрантите
26 юни 2018 09:25, Елка Василева
11
Сблъсъци в Солун заради договора с Македония
Снимка: Reuters

Протестите в Гърция срещу договора със Скопие за името Северна Македония продължиха до късно снощи. По време на демонстрациите се стигна и до сблъсъци с полицията.

Протестиращи гръцки националисти нападнаха с камъни полицията в Солун, която охраняваше конференция на активисти на управляващата партия СИРИЗА. На форума се обсъждаше договорът за новото име на Македония. Полицаите отвърнаха на агресията със сълзотворен газ и шокови гранати, предаде БНР. 

Ползите от договора за името на Македония, подписан в Преспа, беше темата на конференция, организирана в панаирното градче в Солун. На нея присъстваха и депутати от управляващата партия.

Още по темата

Над хиляда души с национални знамена и плакати "Македония е Гърция" се опитаха да влязат в залата на конференцията. Полицията не ги допусна и частите на реда бяха замеряни с камъни. В отговор последва сълзотворен газ. Напрежението се засили, след като към протестиращите се присъединиха феновете на футболния отбор ПАОК.

Депутатът от Сириза Мутафидис се опита да разговаря с протестиращите, които го нарекоха "предател" и отказаха диалог.

Предполага се, че акцията с протеста е организирана от неофашистката партия "Златна зора". Гръцки медии пък пишат, че в безредиците са участвали фенове на футболния отбор ПАОК.

След като видяха, че няма да бъдат допуснати до активистите на СИРИЗА и депутатите, протестиращите продължиха да хвърлят камъни срещу полицията в центъра на Солун и пред местните офиси на СИРИЗА.

Настъпи хаос, затвориха централната улица на града.

Задържани са четирима  демонстранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
3
 
! Отговори
пирин преди 5 години
кога ли ке зовре и у пиринска македония мале. малееее
8
3
 
7
 
! Отговори
Ицо преди 5 години
Чудесна идея дадохте надолу. Да иницираме референдум за името на страната ни. Да се прекръстим от България на Северен Сингапур. След година две правим обединение с поробените си територии и отбелязваме ръст на икономиката с 300% моментално.
7
3
 
15
 
! Отговори
ИЦо преди 5 години
Гърците не им оставят мира на скопските екс-югота, а у нас няма кой да гъкне. Никаква жал за тези ***! Едно име даже не могат да си извоюват. Провален комунистически експеримент, историята ще ги изплюе скоро.
6
5
 
19
 
! Отговори
бежанци преди 5 години
Над 51 % от Македония (Егейският дел на Македонияж) е окупиран от гръцката войска и даден на Гърция след поделбите на Македония на 10.август .1913 год.в. Букурещ.Стотици хиляди македонски бежанци ,бежански фамилии , бяха прогонени от гръцката войска с куршуми и огън , а имотите и къщите им конфискувани от гърците.Защо България е вперила поглед и сочи с пръст само към Вардарска Македония ,а не повдига въпроса за Егейска Македония и имотите на македонските бежанци ?
5
10
 
9
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Златна зора не бяха ли пропутински ***? Последни напъни на КГБ. Край Македония е в ЕС и НАТО!!!
4
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е ясно защо не се излъчва по телевизията, !!!
3
6
 
16
 
! Отговори
Предложение преди 5 години
Хайде да прекръстим България на Влашко и после да предявим териториални претенции към Румъния.Като приключим с Румъния, ще я прекръстим на Тракия и така нататък...
2
5
 
21
 
! Отговори
Оруел преди 5 години
Защото там се дава само премиера слънце как решава всички проблеми!
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо такива новини не се излъчват по бтв и нова телевизия?