Ердоган вече тъкми новия кабинет, новото управление

Иска отчет защо са намалели гласовете за неговата партия
27 юни 2018 11:37, Елка Василева
69
Ердоган вече тъкми новия кабинет, новото управление
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган и неговите сътрудници са започнали работа по съставяне на новия кабинет и на новата управленска структура в съответствие с новата президентска система на управление, която ще влезе в сила, след като президентът положи клетва пред парламента на 8 юли, пише в."Хюриет дейли нюз".

Ердоган е председателствал вчера заседание в работния му кабинет в Истанбул, в което са участвали премиерът Бинали Йълдъръм, министри и високопоставени членове на Партията на справедливостта и развитието. В петък Ердоган, който е лидер на ПСР, ще председателства заседания в Истанбул на Централния управителен съвет и на Централния изпълнителен съвет на партията.

Ердоган бе преизбран за президент на изборите на 24 юни с 52,6 процента от гласовете. Висшата избирателна комисия ще обяви окончателните резултати от президентските и парламентарни избори на 5 юли. След това се очаква парламентът да се събере на първо заседание на 8 юли, на което новоизбраните 600 депутати и президентът да положат клетва, пише БТА.

Още по темата

Новата управленска структура в съответствие с новата президентска система би трябвало да бъде оформена преди 8 юли, така че Ердоган да може да назначи вицепрезиденти, 16 министри и други ръководни представители.

Ние възприемаме много ясна, гъвкава система с ефикасни механизми за решаване на проблеми и взимане на решения, заяви заместник-председателят на ПСР и говорител на партията Махир Юнал в интервю вчера за държавната телевизия ТРТ.

Той посочи, че основната разлика между предишната система и новата е това, че висшите бюрократи ще поемат рискове при осъществяване на своята работа и те ще бъдат назначавани директно от президента. На въпрос във връзка със състава на бъдещия кабинет Юнал изтъкна, че окончателното решение ще вземе президентът Ердоган.

Може да има лица от света на бизнеса, културата и спорта. Може да има хора, които са живели в чужбина, но които познават много добре и света, и Турция, каза Юнал.

В интервюта, дадени преди време, Ердоган бе загатнал, че би могъл да назначи успешни бизнесмени било като министри, било като членове на икономическия екип в новия кабинет. При новата система депутатите, които ще бъдат назначени в кабинета, ще трябва да подадат оставка от парламента. Въпреки че известен брой депутати от ПСР ще подадат оставка, за да влязат в кабинета, се смята, че мнозинството от министрите ще бъдат лица извън парламента, включително технократи, отбелязва вестникът.

Освен работата върху съставяне на новия кабинет Ердоган е дал инструкция на отговорните представители на ПСР да проучат резултатите от изборите на 24 юни и да му представят подробен анализ за това защо се е стигнало да намаляване на гласовете за партията в сравнение с предишните парламентарни избори. На предишните парламентарни избори през ноември 2015 г. партията на Ердоган получи 49,50 на сто от гласовете, а на изборите на 24 юни подкрепата за нея е била 42,50 на сто, според неофициалните резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
3
 
! Отговори
Yatagan преди 5 години
До сикиме кадар Що за злоба що за ненавист,с тази енергия според мен ще отидеш до гьотюне кадар...
44
2
 
13
 
! Отговори
Турчина преди 5 години
До турист и до 49Точно този е гюбреджията дето разправя, че минималната била 600 лири! Назначили са го на немска хранилка да плюе по Турция с лъжливи новини! Бил в Германия пък през час пуска лъжливи коментари против Турция. От 2000км личи че е на социална издръжка и се мъчи да заслужи немските евра!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АКО БЕШЕ НАЕЛ ЦВЪКИ ДА МУ ПРОВЕДЕ ИЗБОРИТЕ, ГЛАСОВЕТЕ ЗА НЕГОВАТА ПАРТИЯ ЩЯХА ДА СА ДВОЙНО ПОВЕЧЕ.ГОЛЯМ МАЙСТОР Е ЦВЪКИ, ОСОБЕНО В ТАНДЕМ С ПРОФ. МИХАИЛ КОНСТАНТИНОВ - ШЕФЪТ НА ИНФОРМАЦИОННО ОБСЛУЖВАНЕ.
42
0
 
8
 
! Отговори
Турист преди 5 години
До тъмна ИндияМинималната заплата в моменте в Турция е 2029,50 лири брутната,1603,12 лири нетната. Недей да изопачаваш неща, които са общодостъпни и всеки може да направи справка.
41
0
 
8
 
! Отговори
Турист преди 5 години
До тъмна ИндияСнощи се върнах от Турция, агнешкото беше 32 лири в маркета. Интересно ми е къде си видял 100 лири цена.
40
1
 
4
 
! Отговори
Manson преди 5 години
Разбесуваха се песовете ,!ти да видиш.....
39
8
 
5
 
! Отговори
добре направи преди 5 години
Много добре направи султана ,че изтегли изборите 1 г. по-рано ! Дали сега или 1 г. по-късно султана пак щеше да спечели понеже държи всички медии под контрол ,каквото той иска това се казва по телевизиите , също така негови са хората които броят бюлетините ! Султана просто е решил да не измъчва повече хората и да не ги кара цяла 1 г. да живеят с надеждата ,че ще се отърват от него и ще заживеят свободно ! Затова евалла му правя ! Сега поне турският народ няма повече на какво да се надява !
38
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мимоходом надникнах да видя само как е турската икономика, щото само тук може да се разбере истината. Ама май трола, който отговаря по тия въпроси още не се е събудил. Та само да кажа да не забравите: всичко е на шест. Икономиката цъфти, турските курорти са пълни /особено с рускини/, инфлация няма. Цялата опозиция се радва и го приветства, а затворите са празни. Има само некой и друг терорист, ама то там си му е местото.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо намалели гласовете?Ами нали той самият избърза да направи избори предсрочно защото се усети ,че губи позиции.Ако беше изчакал и 40 % нямаше да види.
36
6
 
9
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Господин Ердоган, България е приятел с Турция и ви уважава като държавник. Не ги слушайте социалетата, техния сергей е объркан от противоестествени вярвания.
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Диктатор - човек дошъл на власт без избори.
34
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕРДОГАН ИСКА ТУРЦИЯ ДА Е ЧАСТ ОТ ЕВРОПА. НОРМАЛНО Е АНТИЕВРОПЕЙСКИТЕ АЛКОХОЛИЦИ ДА НЕ ГО ХАРЕСВАТ.
33
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турция се стреми да е част от Европа, Англия се стреми да излезе от Европа.
32
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАКО БЕШЕ ДИКТАТОР НЯМАШЕ ДА ГО ИЗБЕРАТ. ЯСНО ЛИ Е ПИЯНКА. ДИКТАТОРИТЕ ПЕЧЕЛЯТ САМО С 51 НА 49 С НАГЛАСЕНИ ИЗБОРИ
31
8
 
9
 
! Отговори
сикиме кадар преди 5 години
как ще живеят турците в Турция ,дали ще са добре или ще мизеруват! Лошото е ,че турците от Европа няма да се върнат в анаватана / родината / въпреки победата на обичаният от тях султан и въпреки ,че Турция вече ще стане " велика държава "!Те както така много го обичат ,също така много добре са на ясно ,че мизерията в Турция ще е голяма! Правят се на патриоти от Германия , но не им стиска да се върнат в пещерите на Анадола от които произлизат! Аз така им казвам -мааралардан чъкмалар , пещерняци
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Иска отчет защо са намалели гласовете за неговата партия..щото си диктатор и фашага, а това ги чака диктаторите, рано или късно ... лика-прилика с още един ...не може да мачкаш "неудобните" и да очакваш, че ще ти расте подкрепата. няма такъв филм! свободата е най-ценното нещо и нищо не може да се сравни с това!
29
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 44 Ние българите пък сме най големите *** няма по големи гьотверени от нашето пропаднало племе.
28
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ТУРЦИТЕ! ИЗБРАХА СИ ПРЕЗИДЕНТА! а черверастите нека реват
27
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВРОПА НАУЧИ АНГЛИТЕ ДА СЕ КЪПЯТ И ДА СЕ ХРАНЯТ НА МАСА
26
4
 
3
 
! Отговори
диктатора преди 5 години
им разгони фамилията, за една година изкара англия от Европа