Ердоган вече тъкми новия кабинет, новото управление

Иска отчет защо са намалели гласовете за неговата партия
27 юни 2018 11:37, Елка Василева
69
Ердоган вече тъкми новия кабинет, новото управление
Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters

Турският президент Реджеп Ердоган и неговите сътрудници са започнали работа по съставяне на новия кабинет и на новата управленска структура в съответствие с новата президентска система на управление, която ще влезе в сила, след като президентът положи клетва пред парламента на 8 юли, пише в."Хюриет дейли нюз".

Ердоган е председателствал вчера заседание в работния му кабинет в Истанбул, в което са участвали премиерът Бинали Йълдъръм, министри и високопоставени членове на Партията на справедливостта и развитието. В петък Ердоган, който е лидер на ПСР, ще председателства заседания в Истанбул на Централния управителен съвет и на Централния изпълнителен съвет на партията.

Ердоган бе преизбран за президент на изборите на 24 юни с 52,6 процента от гласовете. Висшата избирателна комисия ще обяви окончателните резултати от президентските и парламентарни избори на 5 юли. След това се очаква парламентът да се събере на първо заседание на 8 юли, на което новоизбраните 600 депутати и президентът да положат клетва, пише БТА.

Още по темата

Новата управленска структура в съответствие с новата президентска система би трябвало да бъде оформена преди 8 юли, така че Ердоган да може да назначи вицепрезиденти, 16 министри и други ръководни представители.

Ние възприемаме много ясна, гъвкава система с ефикасни механизми за решаване на проблеми и взимане на решения, заяви заместник-председателят на ПСР и говорител на партията Махир Юнал в интервю вчера за държавната телевизия ТРТ.

Той посочи, че основната разлика между предишната система и новата е това, че висшите бюрократи ще поемат рискове при осъществяване на своята работа и те ще бъдат назначавани директно от президента. На въпрос във връзка със състава на бъдещия кабинет Юнал изтъкна, че окончателното решение ще вземе президентът Ердоган.

Може да има лица от света на бизнеса, културата и спорта. Може да има хора, които са живели в чужбина, но които познават много добре и света, и Турция, каза Юнал.

В интервюта, дадени преди време, Ердоган бе загатнал, че би могъл да назначи успешни бизнесмени било като министри, било като членове на икономическия екип в новия кабинет. При новата система депутатите, които ще бъдат назначени в кабинета, ще трябва да подадат оставка от парламента. Въпреки че известен брой депутати от ПСР ще подадат оставка, за да влязат в кабинета, се смята, че мнозинството от министрите ще бъдат лица извън парламента, включително технократи, отбелязва вестникът.

Освен работата върху съставяне на новия кабинет Ердоган е дал инструкция на отговорните представители на ПСР да проучат резултатите от изборите на 24 юни и да му представят подробен анализ за това защо се е стигнало да намаляване на гласовете за партията в сравнение с предишните парламентарни избори. На предишните парламентарни избори през ноември 2015 г. партията на Ердоган получи 49,50 на сто от гласовете, а на изборите на 24 юни подкрепата за нея е била 42,50 на сто, според неофициалните резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тъмна Индиякой народ английския ли?
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Схемата му ще е с трима в нападение.
3
11
 
8
 
! Отговори
тъмна Индия преди 5 години
Народът ще умре от глад докато султана даде клетва и докато назначи хората си на важни постове ,няма да му остане време да мисли как да спре обезценяването на лирата и как да намали цените на храните ! 1 кг. агнешко сега струва 100 лири , това са над 20 долара ! А нетната чиста минимална заплата е 600 лири !
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА КОЛОНИИ И КРЪДЛИЦИТЕ ОГЛАДНЯХА И ОЗВЕРЯХА
1
4
 
8
 
! Отговори
ай сиктер преди 5 години
В турските сайтове пише ли когато у нас се "тъкми" нов кабинет?