Захариева: Решението за Скопие и Тирана – огромна стъпка

Взетите решения са по-добри от нищо, настоя тя
27 юни 2018 11:00, Елка Василева
23
Захариева: Решението за Скопие и Тирана – огромна стъпка
Екатерина Захариева. Снимка: Reuters

За първи път от 2015 г. снощи Съветът на ЕС прие заключения за разширяване. Това отбеляза на пресконференция след продължителните преговори по решенията, свързани с Македония и Албания, вицепремиерът Екатерина Захариева.

Няма да крия, че не беше лесно, посочи тя. Взехме решение, изключително добро за цяла Европа, не само за страните от Западните Балкани, а и за гражданите от региона. Това решение не само ще повиши доверието в ЕС, а показваме, че изпълняваме ангажиментите, които сме поели към гражданите в този регион и европейската перспектива на страните от Западните Балкани не е само декларации. Това е само началото, процесът започва тепърва, има много работа за вършене, добави вицепремиерът.

Още по темата

По нейните думи заключенията дават много ясна времева перспектива, конкретен график за двете държави. В отговор на въпрос тя коментира, че предварително е имало много надежди, но взетите решения от Съвета на ЕС по общи въпроси са по-добре от нищо. Тя поясни по повод на предварителните очаквания за започване на преговори с Тирана и Скопие незабавно, че обичайно 6-7 месеца след решение на Съвета процесът на преговори може да започне. Лично бих искала да видя по-смело решение, но снощното решение бе прието изключително трудно и е огромна стъпка към европейската перспектива на двете страни, коментира Захариева.

Съветът на ЕС прие снощи заключения, според които предлага начало на предприсъединителни преговори с Македония и Албания от юни догодина, както и първо заседание на преговарящите до края на 2019 година. Очаква се това предложение да бъде утвърдено от Европейския съвет по-късно тази седмица, припомня БТА.

Началото на преговорите се обвързва с няколко условия, сред които съдържанието на следващите доклади на Европейската комисия за напредъка на двете страни по пътя на реформите. Дипломати коментираха неофициално, че сред целите на поставените срокове е началото на преговорите да се състои след изборите за Европейски парламент през май догодина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите че са продажни мижитурки не означава че Гърция може да е нечий стълб,най-много да ги научи как се фалира държава след почти 40 години в един блок с най-богатите в света и изсипани стотици милиарди долари,марки,евро.Бай Тръмп така говори защото гърчавите имат огромно и силно лоби,това им е ползата от мизерията и масовата емиграция към САЩ,сега има кой да брани интересите им.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТИЯ нашите са голямо посмешище .Тръмп каза че стълб за Западните Балкани и Македония е Гърция --така че нашето нещо ще му каже никой не го брои дори за червей.Тоя е национален предател каквито между другото са всичките ни управляващи и управлявали Б-я без значение в кога след пристигането на Фердинанд -оттогава Б-я затъва вес повече и повече
16
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
ама много глупости каканиже тая...Ако някой се заслуша в тях ще се позачуди доста относно "ай-кю"-то й...До вчера "огромен успех" била сделката за името "Македония",ЕДИНСТВЕНОТО "УСЛОВИЕ" да прикоткат тая провинция в ЕС,а днеска са оказа,че "огромния успех" бил в това,че са ги отрязали......"Велик напредък"!!!!...След толкова години мълчание,чорбаджиите казаха:-"НЕ!"
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вчера както я видях как подарява чанове на изумения австриец ... и си спомних, че не е особено умна
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Огромна стъпка в грешна посока и назад, която еврошефовете няма да направят. Великобритания няма да плаща, ще плащаме ние за новите пишманевропейци от криминален произход.
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тя рибката още от хайвера не се е излюпила,тая сорошка прислужница тигана сложи.Я по-добре като е тръгнала да въвежда ред в тоя регион,да каже дали и новото островче на Баце ще го интегрираме в НАТО и ЕС.Така де.И то е тук наблизо.Има-няма на 300 км от София.А между другото независимата и свободна медийна среда в България много постно го дава по тая тема.Само Милен Цветков се опита нещо да каже,но веднага му дръпнаха шалтера.Случайно,разбира се.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
АНГЛИЯ САМА ИЗБРА ДА НЕ БЪДЕ ЕВРОПЕЙСКА СТРАНА.
11
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите послушковци, докато се занимаваха с тъпотията "Западни балкани" на практика не си мръднаха пръста за интереса на България.Едно председателство, посветено на Ердоган, Косово, Албания ... едно гръмко фиаско
10
0
 
10
 
! Отговори
До 3 преди 5 години
Да, прав си.Демонстация на силата на телефоните от Козяк.Но защо ни е външен министър, който само озвучава каквото му кажат от някое посолство?
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Агентът на Козяк и Сорос вече твърди за някаква огромна стъпка?!?Това ли можа да роди Външно министерство?
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тая *** не разбра ли,че заедно с дебелогузия и началник бяха жестоко шамаросани от Брюксел.Какви Западни Балкани в ЕС,какви пет лева.Язък за напаните и фукните през последните 6 месеца.Щели да започнат преговорите другото лято,но ако еди какво си,еди що си.А тогава това ръководство на ЕС ще е история след Евроизборите.А за продажните,некадърни и извънземно гламави български журналисти просто думи нямам.Добре,че е Световното,та въобще не пускам новините да слушам простотиите им.
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Куха лейка!!!
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и този провал ТЕЗИ могат да нарекат успех ???!!!СОБСТВЕНИКА на герп престана да ни набива Шеги за ШЕНГЕН
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкоав дълог време нашите послушковци правеха всичок каквото им наредеше Меркел. Ей сега като я отвеят, предлагам да им бъде дирена сметка, за това послушание!
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавните глави на Македония и АЛбания си защитават интересите. Георги Иванов казав че няма да допусен промяна на името.Алабанският премиер казав че с риск да не влеез Албания в Ес, няма да приемат имигрантиА ние сме се навели в поза партер. Всичко приемаме, което каже Меркел, а тя ще си ходи вече.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Захариева през 2017 - името Северна Македония е огромна несправедливост. никога няма да се съгласим защото то включва претенции към Пиринска МакедонияЗахариева 2018 - Много све доволни от името Северан македония - спора се урежда окончателноо.
2
0
 
16
 
! Отговори
БАЙ ХОЙ преди 5 години
Тая КУХАЛЕЙКЕ дрънчаща като църковна камбана да каже как обещава след десет години заплатите ни да са като европейските , като шефа ѝ обещава след три години мин. заплата 300 евро ??? За сведение в Румъния и Гърция от сега са по-високи !!
1
0
 
13
 
! Отговори
Съвет преди 5 години
Не бързай. Още нищо не се знае.Нещата май отиват към провал.