Македония гласува за втори път договора за името

Президентът ще е длъжен да го подпише при позитивен вот
2 юли 2018 21:56, Елка Василева
51
Македония гласува за втори път договора за името
Снимка: архив, Reuters

Македонският парламент насрочи за 5 юли заседание, на което ще гласува за втори път за ратификация на договора с Гърция, с който страната се преименува на Република Северна Македония, предаде агенция МИА.

Това бе договорено днес на координационна среща на председателя на парламента Талат Джафери с председателите на парламентарните групи.

Още по темата

Парламентът гласува за ратификация на договора с Гърция на 20 юни с 69 гласа "за" и 40 "против". На същата дата той беше подписан от Джафери и изпратен на президента Георге Иванов.

Миналата седмица парламентът бе уведомен официално от президента, че той няма да подпише указа за обнародване на закона за ратификация на договора.

Според македонското законодателство на второ гласуване на закона ще се необходими гласовете на 61 депутати. Ако парламентът гласува повторно за ратификация на договора, държавният глава е длъжен да го подпише.

На 29 юни Талат Джафери каза, че ако президентът Георге Иванов отново откаже, ще се приложи едно и също решение и за договора, и за закона за употреба на езиците /с който албанският става втори официален език в страната/, постигнат от същата съдба. Едно от тези решения е те да бъдат изпратени в Държавен вестник без подпис от президента Георге Иванов, пише БТА.

Джафери подчерта, че парламентът трябва да прилага своите решения, а тези, които имат съмнения за законите, могат да се обърнат към Конституционния съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
2
 
! Отговори
АлександърМакедонски преди 5 години
Новото име на столицата Северна Македония ще е Чаир !!!
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Makedoncite sa Blgari , Makedonia e Bugaria
23
4
 
22
 
! Отговори
h преди 5 години
Талат Джафери .... тоя е чист македонец !така е макета, кат не щете да говорите български сега ще научите албански - всекиму заслуженото !
22
3
 
9
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Абе Гърция защо не се заеме с Уругвай (всички гледаме световното), на които знамето е явно откраднато от Гърция?! Такива права имат и руснаците по отношение на българите - знамената им се различават само по нюанса на синьозеленото, но докато руснаците не са дребнави, гърците ще водят война. Благо е че Уругвай е далече, - с Македония не смеят.
21
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече сте северномакедонци .Научете си новото име .Понататък ще ви измислим друго ,по-хубаво име .
20
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не сте в състояние даможете да ни кажете къде даходим . И защо пишете тукана български сайт ? Ходетеси на македонски сайтове .На въпросите които ви зададох-- никакъв отговор .
19
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако разчитате на американци да ви оправятнещата сте тръгнали в неправилна посока .Погледнете Сирия и Украйна .Няма каквоповече да говорим . Американските протежетав сирия са изоставени да се оправят сами .Руснаците им казаха да се предадат назаконното правителство . Тръмп моли Путинза среща (не обратното) и отива сам чакдо Хелзинки , на няколкостотин километраот Санкт-Петербург . А вие аз ви се чудякак може посредник за името на държаватави да е американец .
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имаше вече такива партии и нищо не се получи .Освен това няма да ви се разреши да регистриратеетнически партии -- такива са законите . Съвсемне сте наясно как стоят тук нещата . Нямате какво да покажете освен фалшификати .
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата македония е отделена от българската територия . А ние смеси върнали само една пета да кажем .Направили сте паметник на цар Самуилв скопие и твърдите че това е македонскицар -- което е лъжа . Византийците са писализа Василий *** а не за Македоноубиец .Всеки лингвист ще потвърди че македонскиятезик е изкуствено получен вариант на българскиякато са използвали за основа македонския диалект на българския .
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Благоевград, КАКВО САМО МЕЛИШ ЕДНО И СЪЩО ДО ВТРЪСВАНЕ. Айде пробвай се. Ходи при Вучич, при Путин да помагат. При Тръмп, При Ердоган. Най-вече при Ердоган.То само с приказки не става.Аз мислим, че Гърция първа ще се натисне да ви връща земи. Даже ще ви върне повече отколкото искате.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Знаеш ли колко македонски гражданиса взели български паспорти ? И колкобългарски граждани са взели македонскипаспорти ? Поинтересувай се малко ,сравни числата .
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега сме ви изпратили една комисияот историци да ви прегледа учебницитеи всякакви фалшификации , които не можетеда обясните и подкрепите с документиотиват в шредера . Иначе ще гледатеевропа през крив макарон . Разбираш ли ме перфектно ?
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македонците от Вардар кога ще спретеда крадете от българската история ?И защо унищожавате надписи на българскиезик по старите сгради ?
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А знаеш ли кой е освободил и когаМакедония от турско робство ?Нали ме разбираш перфектнокогато те питам на български ?
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що ще това осЛободеното македонистче в български сайт, питам аз?!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не трябваше Тиквата да отстъпва за историята, а тя е ясна - до 1944 г. българи. И руснаците го признават косвено. Те нямаха дори и азбука - създадоха я 1945-49 г. Интелигенцията им е била българска и за това е унищожена от титовистите. Не трябва да се занимаваме с тях, вярно има 20-25 % потенциално положително настроени, ноостаналите са сръбски чалгаджии.Ако не отстъпят червен картон. Както е казал Ванчо "Македония без българи огън да я гори "
9
1
 
9
 
! Отговори
до Гоце Делчев преди 5 години
Абе, що не помолите Ердоган да ви спаси? Той ще го направи со големо желание.А Гоце Делчев ще гледа отгоре и ще се радва ли радва.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дедо беше българин.Тато беше югославянин.Язе съм албанец...
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, че са албанците които не позволиха на южно-сръбската партия вмро-дпмне с нейния водач - южния сърбин Никос Груевич и братовчед му Миялкович да присъединят Фиром към сърбите ...
6
1
 
8
 
! Отговори
македонски войници преди 5 години
Идеме. Само трябва първо да обереме доматите. Че без салата не става.