Хиляди на протест в Букурещ срещу промени в НК

Почетоха и паметта на румънец, погубен на 29 г. от бюрокрацията
4 юли 2018 10:42, Елка Василева
6
Хиляди на протест в Букурещ срещу промени в НК
Снимка: архив, Reuters

Гласуваните вчера от Сената промени в Наказателния кодекс са една от темите в днешния румънски печат. В. "Ромъния либера" посочва, че дефиницията на злоупотребата със служебно положение в новия Наказателен кодекс ще доведе до спиране на делата срещу редица известни политици като лидера на Социалдемократическата партия (СДП) Ливиу Драгня, бившия вицепремиер от същата партия Севил Шайдех, бившия букурещки районен кмет Кристиан Попеску Пиедоне, разследван по делото за пожара в нощния клуб "Колектив", бившия председател на Окръжния съвет в Констанца Никушор Константинеску, кмета на Тимишоара Николае Робу и други.

Промените, които частично декриминализират злоупотребата със служебно положение, намаляват максималната присъда за това престъпление и поставят минимален праг за нанесените щети, бяха критикувани както от опозицията, така и от магистратите.

Главната прокуратура зави вчера, че те противоречат на разпоредбите на ООН за борбата срещу корупцията и предупреди, че по този начин редица държавни служители ще бъдат освободени от наказателна отговорност, ако са нарушили регламентираните си от закона правомощия.

В. "Гъндул" отбелязва, че парламентаристите от опозиционните Национално-либерална партия (НЛП) и Съюз за спасение на Румъния (ССР) ще оспорят в Конституционния съд измененията в Наказателния кодекс, обвинявайки управляващите, че не са спазили регламента при процедурата. Очаква се днес проектът да бъде обсъден в Камарата на депутатите, а утре да бъде гласуван от депутатите, пише в. "Котидианул", цитиран от БТА.

Над 1000 демонстранти се събраха снощи на Площада на победата в Букурещ, за да изразят недоволството си от измененията. Те скандираха "Крадци", "Оставка", "Не искаме да ни управляват крадци", "СДП - червена чума" и "Румъния, събуди се!" и носеха плакати с надписи "Долу ръцете от Наказателния кодекс" и "Всички за правосъдието", посочва в. "Ромъния либера".

Демонстрантите запазиха минута мълчание в памет на Калин Фаркаш, 29-годишен младеж от Брашов, който почина, докато чакаше за трансплантация на бял дроб.

В. "Адевърул" разказва историята на Калин Фаркаш под заглавие "Историята на румънеца, погубен на 29 години от бюрокрацията". Младежът почина в понеделник след усложнения, предизвикани от рядката болест, от която страдаше: белодробна хипертония. Той бил диагностициран преди три години и шансът му за спасение бил операция в чужбина, като за целта били събрани 200 000 евро от дарения.

Младежът и семейството му опитали в редица клиники в чужбина, включително във Виена, но навсякъде получили отказ, тъй като Румъния не е пълноправен член на Евротрансплант - международна организация, която насърчава и координира трансплантацията на органи. Румъния е заявила принципно желание да се присъедини към Евротрансплант, но не е изпълнила задължението да предоставя органи за трансплантация, посочва изданието.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ей заради това им дигат пенсиите и свалят тока.
А УФЦЕТЕ да го д.хат. Заслужават си съдбата.
3
11
 
1
 
! Отговори
Киро Х преди 8 месеца
И какво ни интересува това нас, НОРМАЛНИТЕ хора? Мамалигарска им работа! Фаче фаче бине бине, домнуле, кукурузу! Ай у лево!
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Румънските политици са най-прецаканите такива в света! На няколко километра от тях има държава-рай за крадливи политици, а те в Румъния се хванали да работят!
1
1
 
5
 
! Отговори
ЛИВИО ДРАГНЯ И преди 8 месеца
НЕГОВАТА СДП-ЧЕРВЕНА ПАРТИЯ ПОСВЕТИ МАНДАТА СИ В ПАРЛАМЕНТА НА РУМЪНИЯ ЗА ДА СПАСЯВА. ЗА.....Е НА КОРУМПИРАНИТЕ СИ ЧЛЕНОВЕ. ИНТЕРЕСНОТО Е, ЧЕ ПРАВОСЪДИЕТО ГИ Е ПОДГОНИЛО ТИЯ ЗА НЕЩА МНОГО ДРЕБНИ ПО НАШИТЕ БЪЛГАРСКИТЕ СТАНДАРТИ. РУМЪНЦИТЕ ПРОТЕСТИРАХА ПО ЦЯЛ СВЯТ СРЕЩУ НОЕИЯ ЗАКОН, САМО ЧЕ ДЕМОКРАТИЧНИТЕ, ИСТИННИ МЕДИИ НИЩО НЕ СЪОБЩИХА. БРАВО НА "ДНЕС"ЗА ТАЗИ СТАТИЯ!!!