Босна и Херцеговина върви към ЕС и НАТО

Денис Звиздич похвали Борисов като голям приятел
10 юли 2018 20:19, Екип на Bloomberg
22

Босна и Херцеговина през последните 3-4 години постигана сериозен прогрес в сферата на европейската интеграция и икономическото развитие. Това каза Денис Звиздич, премиер на Босна и Херцеговина, в интервю на Николай Кръстев за предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria.

"Всички жизнени показатели се движат нагоре. БВП расте с над 3% на годишно равнище. Също така растат индустрията, туризмът, износът. Откриваме и нови работни места, така че всички икономически данни се движат нагоре", каза Звиздич.

Той обаче отбеляза, че в същото време има и обективни процеси и предизвикателства с които страната трябва да се справи.

Още по темата

"Става дума за по-сериозно транспортно свързване със съседните държави като Сърбия, Черна Гора и след това с Македония , Албания, България и т.н. Така че за нас е важно да засилим инфраструктурата, както и дигитализацията. Също така е важно нашите природни ресурси и човешка сила да подпомогнат икономическото развитие. Като цяло всички процеси вървят в позитивна посока, а ние вървим последователно към главната ни цел – ЕС и НАТО", допълни босненският премиер.

Звиздич коментира и отношенията между България и Босна и Херцеговина.

"Виждаме България и премиера Борисов като големи приятели на Босна и Херцеговина, по- специално вашият премиер, който винаги много открито говори и дава много добри съвети. Защото България вече е преминала пътя, който очаква Босна и Херцеговина и много значително ни помага по пътя за европейската ни интеграция. За нас беше важно, че по време на българското председателство на ЕС Западните Балкани бяха в центъра на вниманието на Европа", каза още министър-председателят на Босна и Херцеговина.

Според него е добър знак, че същата програма пое и Австрия за своето председателство.

"Връща се интересът на ЕС към региона на Западните Балкани, който в стратегически план е много важен. Ние всъщност географски сме близка част на ЕС. Необходимо е да завършим процесите в тази област и де юре да станем част от ЕС. Всички държави от Западните Балкани като свой най-важен приоритет заявяват членството си в ЕС .И това е всъщност онова, което създава отношенията между страните от Западните Балкани. Европейската перспектива трябва да остане актуална, тя е онова, което обединява интересите на всички в региона ни", каза още Звиздич.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
Прасе с каска преди 5 години
Само още джихадисти ни липсват в ЕС.Босна остана последната държава раждаща джихадисти, след като Путин се разправи с *** в Чечня.
17
0
 
4
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Феномен на Демокрацията! - Защо Босна и Херцеговина, и Албания все европейски страни, не приемат бежанци, братя в алаха, братя по акъл и стандарт? Защо и никой бежанец не иска да ходи при братята? Понеже, - казват диваците, - пособията там са дивашки. Германия дава на нелегален в предварителен арест ?385, - в Албания не са сънували за такива заплати, а България е след Албания по данни на българските медии.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама той едва ли знае, че в немския има падежи. Мисли, че само в руския ги има.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе, ние вече нали тръгнахме към еВРАЗИЙСКИЯ СЪЮЗ. А скоро и цяла Европа ще се запъти натам, след като Тръмп им би шута.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от Германия"Радвам се ,че има и други като мене !"---А-а, няма други като теб. Ти си ненадминат! Познах те, ти си-и, ти си-и! Hafen die Wahrheit, дето бърка падежите в немския. :)
13
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе стига с тез Западни Балкани на никой не му пука за тях ако искат и на Марс да ходят.
12
3
 
8
 
! Отговори
до `привет от герман преди 5 години
Големи напъни откъм Германия цял ден. Днес не си ли на смяна? Кой мие тоалетните?
11
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никакъв ЕС.
10
1
 
4
 
! Отговори
до 1 преди 5 години
САЩ и Китай никой ли са ? A защо към ЕС се присъединяват само държави като Босна, Македония и Сърбия ?
9
7
 
5
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
До АнонименАбе, ти да не си тоя с лузърнейма "Hafen die Wahrheit" ?Същият стил, същите незаострени въпроси. Така ли ви учат в Германия? :)....................................................Радвам се ,че има и други като мене !И никой не ни учи така , а просто виждаме ,че е така ! Всички искат в ЕС и НАТО , това е истината ! Вас в България как ви учат ?! Че ЕС и НАТО са лоши и се събирате 200 човека на протести ?!
8
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Босна и Херцеговина върви към ЕС и НАТО"Не разбрахме, Босна ще върви към ЕС, а Херциговина към НАТО?
7
4
 
6
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Добре дошли, приятели!Слава на Хърватска!
6
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияАбе, ти да не си тоя с лузърнейма "Hafen die Wahrheit" ?Същият стил, същите незаострени въпроси. Така ли ви учат в Германия? :)
5
3
 
6
 
! Отговори
Н преди 5 години
Голямо счастие ес ако се бедни ще станат още победни
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"... премиера Борисов ... който винаги много открито говори и дава много добри съвети."---Егати и Босната, егати и Херцеговината, щом техният премиер ВЗЕМА ("много добри"!) СЪВЕТИ ОТ ПОЖАРНИКАРЯ. Пък и "открито говорел" Банкянският. :)
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До привет от ГерманияНе знам за Русия, но сближаването с Китай вече е факт!
2
3
 
4
 
! Отговори
Паскал преди 5 години
Само масурмански държави липсваха в ЕС..
1
18
 
7
 
! Отговори
привет от Германия преди 5 години
Абе защо всички искат в ЕС и НАТО , а никой не иска да се сближава с Русия и Евразийския съюз ?!