Ердоган обяви кабинета, Турция за първи път с вицепрезидент

Зетят на президента от министър на енергетиката става на финансите
Обновена: 10 юли 2018 08:16 | 10 юли 2018 08:12,
20
Ердоган обяви кабинета, Турция за първи път с вицепрезидент
Снимка: Reuters

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, който вчера пое и изпълнителната власт в страната си, обяви състава на новото правителство.

Новият кабинет ще бъде от 16 министри вместо досегашните 23. Ердоган запазва само четирима от предишните министри. Закрива се министерството по европейските въпроси. В новия кабинет ще има две жени, предава БТА.

Прави впечатление, че Ердоган повери най-важното министерство - на финансите и съкровищницата - на своя зет Берат Албайрак, досега министър на енергетиката и природните ресурси.

Ердоган се раздели с дългогодишни знакови министри - бившия вицепремиер и финансов министър Мехмет Шимшек, с икономическия министър Нихат Зейбекчи и транспортния министър Лютфи Елван.

Трима министри запазват постовете си - Мевлют Чавушоглу като министър на външните работи, Сюлейман Сойлу като министър на вътрешните работи и правосъдният министър Абдюлхамит Гюл.

Досегашният началник на генералния щаб Хулуси Акар ще бъде новият министър на отбраната. За първи път министерството на търговията ще бъде оглавено от жена - Рухсар Пекджан.

Още по темата

Министерството на труда и социалната сигурност се слива с министерството по въпросите на семейството, като начело на новото министерство също ще застане жена - Зехра Зюмрют Селчук.

Министър на културата и туризма ще бъде Мехмет Ерсой. Министър на енергетиката и природните ресурси ще бъде Фатих Дьонмез, на здравеопазването Фахреттин Коджа, на образованието Зия Селчук, на транспорта и инфраструктурата Мехмет Джахит Туран, на околната среда и градоустройството Мурат Курум.

За пръв път Турция ще има вицепрезидент. Той се казва Фуат Октай - инженер по образование, специализирал в САЩ, понастоящем е постоянен секретар на Министерския съвет. Министрите ще положат клетва днес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Иване преди 5 години
Ердоган ако нее стбилен стоките нямадаможе да флиза в България защо българката стока не влиза в Турция
12
2
 
7
 
! Отговори
999 преди 5 години
До шуробаджанацитеНАПРАВО СЕ КЕФЯ КАТО ПОЧНАТ БЪЛГАРИ ДА ВЪЗХВАЛЯВАТ АТАТЮРК!ЗАЩОТО:ВЪВ ВЕСАЕТИТЕ НА АТАТЮРК СЕ КАЗВА:"БЪЛГАРИЯ Е НА ТУРЦИТЕ И РАНО ИЛИ КЪСНО ПАК ТРЯБВА И ЩЕ БЪДЕ ТУРСКА!"СЛАВА НА АТАТЮРК,ЗАЩОТО: ЗА ЦЕЛИ 525 ГОДИНИ В ХАРЕМА НА СУЛТАНА СЕ ПРОЧУХА ОТ УКРАИНКИ,ДО ХЪРВАТКИ,ЧЕ И ИТАЛИАНКИ.НО БЪЛГАРКА РОБИНЯ ВЪПРЕКИ ХУБОСТА СИ,*** НА СУЛТАНА НЕ ЧУХМЕ!ДОДЕ АТАЮРК И СИ ГО ВКАРА НА ХУБАВАТА ПРОСЛОВУТА БЪЛГАРКА!"СЛАВА НА БЪЛГАРИНА ДЕТО СВАЛЯ ШАПКА НА ОНЗИ,ДЕТО ГО ОСЕМЕНЯВА!
11
4
 
4
 
! Отговори
шишу преди 5 години
Стига да нямат апетити към нас , проблем е само и единствено на турците кой ще ги " върти на чеверме". Ердоган имаше цел и я постигна , но...не сме Средновековието , нито 19 в., никой дълго не ще търпи султанат.
10
0
 
4
 
! Отговори
в грешка си преди 5 години
До Анонимен 4Не се казва "омраза", а "тъпoтa"!
9
2
 
9
 
! Отговори
Слава на султана преди 5 години
Щом в съвременна Европа има кралство в Турция трябва да има султанат
8
7
 
14
 
! Отговори
Небългарин преди 5 години
Българите първо да си оправят собствената държавица и послед да се вайкат за турците.Много се кефя как някои отявлени туркомразци и ислямофоби как обясняват че Ердоган е лош за нас турците, Е явно сме на прав пътСлава на Ердоган
7
3
 
7
 
! Отговори
Jad преди 5 години
Да са им честити на турците новите министри, най-важното министерство + централната власт е, как иначе, в ръцете на фамилия Ердоган, останалите са най-послушните от послушните. Двете жени са за да се покаже, че не е хептен халифатско положението и че привидно Турция е засега все още светска държава. Но иначе няма повече пречки държавата Турция да се превърне в Ердоган султанат.
6
7
 
9
 
! Отговори
Ахмед Мустафов преди 5 години
До зам гелди аабилерГрешиш ! Със 100 лири дори и 1,5 кг . месо не можеш да купиш ! 1 кг. агнешко месо е около 80 лири ! Положението им е под всякаква критика !Когато си получат заплатите бързат да купят евро или долари за да са по-сигурни за утрешния ден
5
3
 
3
 
! Отговори
М да преди 5 години
Дали това 2 началото на края.
4
3
 
0
 
! Отговори
зам гелди аабилер преди 5 години
Сега с 100 турски лири можеш да купиш едва 3 или 4 кг. месо !
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая омраза ви съсипва.:)
2
5
 
4
 
! Отговори
хайдут преди 5 години
Сменил си системата, ама вечно не са живей ага ...
1
15
 
8
 
! Отговори
шуробаджанаците преди 5 години
окупират властта в Турция ! Жална им майка на турците !Сами са си виновни след като сред тях не се намери някой съвременен Ататюрк ,който да спаси нацията ! Дори при явно инсценираният опит за преврат ,турският народ си затвори очите и нито един не каза ,че Ердоган инсценира преврата за да ликвидира неудобните и да си направи по-лесен пътя до абсолютната власт ! Най-хубавото е ,че Западът повече няма да инвестира в Турция ,дано има и ембарго на турски стоки за да им дойде акъла в *** глави !