Сърбия и България – общи проекти и добро сътрудничество

Бърнабич: Белград подписа важни проекти с Китай в София
10 юли 2018 18:00, Екип на Bloomberg
5

Отношенията между България и Сърбия са "много, много добри", обяви премиерът на западната ни съседка Ана Бърнабич в интервю на Николай Кръстев за предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria .

"И аз, и президентът на Сърбия имаме много добри отношения с премиера Борисов. Имахме преди няколко седмици и посещение на президента Румен Радев в Сърбия. И наистина сме много доволни и имаме много общи проекти", каза Бърнабич.

Тя бе в София за участие във форума "16+1", който се проведе в българската столица миналата седмица.

Още по темата

"Всъщност проектите, които имаме в рамките на инициативата "16+1", са важни не само за Република Сърбия, преди всичко те свързват целия регион. В този смисъл с България имаме завършването на източния край на Коридор 10 към страната ви, също така имаме и железопътна връзка по линията Ниш-Димитровград и газов интерконектор между Ниш и Димитровград. Така че имаме много общи проекти и добро сътрудничество", каза още  Ана Бърнабич.

По време на срещата "16+1" в София Сърбия подписа различни договори в областта на търговията със селскостопанска продукция. Най-сериозните са свързани с износа на месо, който показва значителен ръст на продажби в Китай. Един от фокусите на сътрудничеството на Сърбия с Китай е селскостопанската продукция.

По отношение на кредитите от Китай, Бърнабич посочи, че те са взети при много изгодни условия с грейс период от 5 до 7 години при изгодни лихви на нива от близо 2%.

"Те са напълно открити и могат да бъдат видени. Това е част от нашето стратегическо партньорство с Китай. То носи и още много други предимства във вида на инвестиция в предприятието за производство на желязо в Смедерево, където бяха запазени 5000 работни места след влизането на китайската компания "Кестел", каза още премиерът на Сърбия.
Ана Бърнабич обясни, че страната й очаква да има конкретен интерес от страна на някои китайски компании за приватизацията на РТБ Бор и Икарбус.

"Още веднъж бих желала да благодаря на президента на Китай Си Дзинпин и за неговата голяма инициатива, изразяваща се в подкрепа на Република Сърбия. Надяваме се, че той отново ще посети по покана на президента Вучич страната ни", обясни премиерът на Сърбия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Сърбите са подписали в София изгодни договори, а ние каквоподписахме?" Ние най вероятно сме сключили споразумение за отваряне в БГ на още 5-6 сръбски скари, казали сме им колко много държим на българското малцинство в Сърбия ама на нещо повече като пари например да не се надяват
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 3от 1 Недей да оправдаваш сърбите с руснаците!Нищо няма вярно в това и ако действително вярваш във виновноста на Русия ,то въобще не познаваш сръбската подлост и двуличие!А че скубеха и от Изток и от Запад това е доказано в тяхната история! Дори и в моментаправят мили очи на Путин,а преговарят за ЕС/вече преполовиха преговорните глави/Милошевич ,просто е жертва на сръбския шовинизъм , не разгада в кое време живее!
2
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите са подписали в София изгодни договори, а ние каквоподписахме?
1
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добри отношения с държавата Сърбия не предвещават добро бъдеще за България.Колкото по -резервирани сме към Сърбия толкова по-добре.В периодите ,след Освобождението 1878г;след 1908 преди Балканските войни;и през 30години на 20век /по тяхно настояване закрихме ВМРО/ сме в добри отношения ,знаем след това какво се случва с България.Но все пак трябва нашите политици да се учат сърбите как България да скубе и от Изток и Запад.