Гърция гони руски дипломати, месили се за името на Македония

Русия правела опити за разширяване на влиянието си в съседката ни
11 юли 2018 10:10, Елка Василева
86
Гърция гони руски дипломати, месили се за името на Македония
Снимка: архив, Reuters

Атина гони двама руски дипломати, а на други двама е забранено да влизат в страната, съобщи гръцкият вестник „Катимерини“, като се позова на високопоставени дипломатически източници.

Мерките са свързани с „противоправни действия срещу националната сигурност“ и „ са отговор на незаконни действия на гръцка територия, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция“, уточнява вестникът.

Сред обвиненията срещу руските дипломати са опити за събиране и разпространяване на информация, а също подкупване на държавни чиновници.

Още по темата

„Инициативата на Атина не е „гръм от ясно небе“, но е отговор на редица координирани действия в опит за разширяване на влиянието на Русия в Гърция“, пише още изданието.

Подчертава се, че Гърция желае да поддържа добри отношения с Русия, да съдейства за дружбата между двата народа, сътрудничеството между правителствата и субектите на гражданското общество в двете страни. По думите на източниците обаче това може да се прави само въз основа на паритет и при взаимно зачитане на суверенитета и независимостта на двете страни.

Атина винаги е била особено предпазлива в гръцко-руските отношения, както и в случая с отравянето на Скрипал, когато Гърция не последва примера на останалите западни държави, изгонили руски дипломати, припомня „Катимерини“.

Изданието твърди, че е имало опити Русия да се намеси в особено чувствителни национални проблеми и интереси на Гърция на Балканите и по-специално по въпроса за името на Македония. „Дипломатическите източници отбелязват, че решението на Атина се отнася изключително към действията на тези четирима души, а не общото добро отношение на Гърция към Русия“, се казва в публикацията, цитирана от РИА Новости.

Цитирани са и думи на източниците на изданието, че всякакви реакции в отговор на Москва ще доведат до „по-нататъшни рецидиви“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ГРАНИЧЕЛА С ТРИ МОРЕТА. ПОЗНАЙТЕ КОЕ Е ЕДНОТО. ТАКА, ЧЕ ГЪРЦИТЕ ДА НЕ ПЕРЧАТ МНОГО.
70
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
64 - k - украинците може и да идват в България , но това е след десетилетия управление на марионетни на братският им (ни) народ правителства. На същите се дължеше и неспособноста им да се отбраняват . За миналата година Украина има стабилен ръст на БВП , доста по-голям от този на Русия , въпреки ръста на петрола , което никак не е зле за страна практически водеща война и с доста високи разходи за отбрана . Дори и на рускоговорящите украинци им е ясно , какво направиха руските в Крим и Донбаз
69
3
 
9
 
! Отговори
До петрич преди 5 години
"дедо беше македонец..."____________пра-дедо ти, обаче, не е бил македонец, понеже при преброяванията на населението в Отоманската империя не са преброили нито един македонец. НИТО ЕДИН. Документирано, подвързано и се пази. Обявили са се основно българи, това в областта Македония, малко албанци, още по-малко гърци и тук таме турци и ци..ни. Други етноси няма записани. Македонците сте нова марка.
68
4
 
9
 
! Отговори
8===o преди 5 години
руснаците си врат мръсните гаги навсякъде и по-нескопосано дори от американците
67
7
 
11
 
! Отговори
Коко преди 5 години
В България има 42 000 НПОта спонсорирани от запада, включително това издание, които се мешат в нашите вътрешни работи. Защо са тук? А защо също България няма мнение за името на Македония и мълчи като п...а. Македония е много по Българска от Гръцка но Гърция решава а нашите продажни проамерикански политици мълчат.
66
7
 
6
 
! Отговори
Грек преди 5 години
Не.Сащ каза на Гърция да гони руски дипломати, месили се за името на Македония
65
11
 
12
 
! Отговори
Крим не е руски преди 5 години
РУСКИТЕ ТЕРОРИСТИ И ОКУПАТОРИ ВСИЧКИ ГИ ГОНЯТ. НИЕ ЗАЩО ДА СМЕ ИЗКЛЮЧЕНИЕ.
64
6
 
7
 
! Отговори
kru преди 5 години
То нали американски и европейски дипломати не се месиха за името на Македония
63
7
 
5
 
! Отговори
един преди 5 години
До Домагой ВидаСлава Радко Младич, слава Радован Караджич!
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
вмро вярно никак не са си поплювали и бая сръбски и гръцки зелки са резнали. само не разбрах тоя дето се оплаква от тях помаче ли е или какво?
61
8
 
7
 
! Отговори
к преди 5 години
До Домагой Вида"Слава Украини!"как славно бегате на пълчища от славната ви "Украини" .... щом на 500 лв заплата в България се радвате бая славна ще да е славната ви "Украини"
60
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руските дипломати са диверсанти на чужди територии. Трябва да бъдат изгонени отвсякъде.
59
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
62 - БКП, която взривява църква Св. Крал и оставят 125 трупа и 500 ранени е по-малко терористичина?
58
9
 
12
 
! Отговори
Домагой Вида преди 5 години
Слава Украини!
57
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ВМРО Е НАЙ- ТЕРОРИСТИЧНАТА ОРГАНИЗАЦИЯ НА ХХ ВЕК.ГЛАВОРЕЗИ
56
2
 
13
 
! Отговори
До Петрич преди 5 години
Кат си македонец да го беше написал на македонски, а не на шопски.ПС: Извинявай, забравих че с един и същ диалект.
55
11
 
4
 
! Отговори
Сандански преди 5 години
И да слагате един милипн минуси таа си е , ние сме си македонци а не българиУчете се и свиквайте с реалността
54
16
 
4
 
! Отговори
петрич преди 5 години
дедо беше македонецтате беше македонеци язе сам си македонецот бараково надоле се е македония
53
19
 
5
 
! Отговори
Благоевград преди 5 години
Ние сме македонци .Не сме българи Никога не сме били българи и никога няма да бъдем българи.От македонец българин не става..Трябва да свиквате вече с това , че сме македонци , а не българи както ви лъжеха досега.
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 80 години вече се месят и създадоха бая "македонци" из европата... Айде на нашите макета ще им дойде акъла вече ама техните украинските "македонци"- да си занимават с тях, а тук да не пипат... Видя се колко го могат- в Украина не ги дишат, а тук акъл да дават- не мерси- прави са гърците да ги гонят.