Гърция гони руски дипломати, месили се за името на Македония

Русия правела опити за разширяване на влиянието си в съседката ни
11 юли 2018 10:10, Елка Василева
86
Гърция гони руски дипломати, месили се за името на Македония
Снимка: архив, Reuters

Атина гони двама руски дипломати, а на други двама е забранено да влизат в страната, съобщи гръцкият вестник „Катимерини“, като се позова на високопоставени дипломатически източници.

Мерките са свързани с „противоправни действия срещу националната сигурност“ и „ са отговор на незаконни действия на гръцка територия, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция“, уточнява вестникът.

Сред обвиненията срещу руските дипломати са опити за събиране и разпространяване на информация, а също подкупване на държавни чиновници.

Още по темата

„Инициативата на Атина не е „гръм от ясно небе“, но е отговор на редица координирани действия в опит за разширяване на влиянието на Русия в Гърция“, пише още изданието.

Подчертава се, че Гърция желае да поддържа добри отношения с Русия, да съдейства за дружбата между двата народа, сътрудничеството между правителствата и субектите на гражданското общество в двете страни. По думите на източниците обаче това може да се прави само въз основа на паритет и при взаимно зачитане на суверенитета и независимостта на двете страни.

Атина винаги е била особено предпазлива в гръцко-руските отношения, както и в случая с отравянето на Скрипал, когато Гърция не последва примера на останалите западни държави, изгонили руски дипломати, припомня „Катимерини“.

Изданието твърди, че е имало опити Русия да се намеси в особено чувствителни национални проблеми и интереси на Гърция на Балканите и по-специално по въпроса за името на Македония. „Дипломатическите източници отбелязват, че решението на Атина се отнася изключително към действията на тези четирима души, а не общото добро отношение на Гърция към Русия“, се казва в публикацията, цитирана от РИА Новости.

Цитирани са и думи на източниците на изданието, че всякакви реакции в отговор на Москва ще доведат до „по-нататъшни рецидиви“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
5
 
5
 
! Отговори
до 51 преди 5 години
Що ?Точно в момента американците така са отсвирили Европа че руснаците са като цига*та в небрано лозе. Чудят се кое по-напред да докопат. В Полша и Румъния руснаците нямат никакво влияние и виж как икономиката им крета.
50
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Северна Македония няма да има!Това име ще бъде отхвърлено на референдума!
49
9
 
9
 
! Отговори
до ХаХа преди 5 години
Не руски, а американски дипломати трябва да гоним.
48
9
 
7
 
! Отговори
ХаХа преди 5 години
А ние кога най-после ще изгоним руските дипломати??????
47
2
 
5
 
! Отговори
3 преди 5 години
.....За основна цел тя си поставя придобиване на политическа автономия на Македония и обединението и в една независима държава с преобладаващо българско население, със столица Солун,теза подкрепяна от правителството на Александър Малинов, с оглед на политическата изолация и недоверие към България от страна на Великите сили В тази връзка ВМРО изгражда базите си в България.
46
4
 
4
 
! Отговори
3 преди 5 години
Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) и е припозната от мнозинството като тяхна освободителна организация. ВМРО е възстановена от Тодор Александров след като Македония е повторно разделена между Сърбия Гърция България в края на Първата световна войнаИнститутите, структурата на революционните мрежи, четническите организации са директно взаимствани от старата организация, откъдето идват и мнозинството от дейците на ВМРО. За основна цел тя си поставя придобиване на поли
45
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НИКОЙ ДА ПРЕВРЪЩА БАЛКАНИТЕ В БАРУТЕН БОГРЕБ, СИГУРНОСТТА НА БАЛКАНИТЕ НЯМА ЦЕНА. НИКОГА ВЕЧЕ БАЛКАНСКИ ВОЙНИ И МЕЖДУОСОБИЦИ- МИР, МИР И РАЗБИРАТЕЛСТВО. ВЪН НА МАТРЬОШКИТЕ, КОИТО ПОДКЛАЖДАТ КОНФЛИКТИ!
44
3
 
11
 
! Отговори
ТЪП МАКЕДОНЕЦ преди 5 години
НИЕ СМЕ НАСЛЕДНИЦИ НА АЛЕКСАНДЕРО МАКЕДОН..ЛЕКО СМЕ П Е Д ЕР УН Г Е Л И КАТО НЕГО....АМА Ш ИПТ Ъ РИ ТЕ СЕ ГРИЖАТ ЗА НАЗИ-ОНОДАТ НИ КАЧЕСТВЕНО....ХАХАХАХАХАХ
43
5
 
11
 
! Отговори
ВМРО преди 5 години
Единствените които имат право да се изказват за Македония са българите и българските македонци от Македония,всяка друга намеса е неправилна и без основание!
42
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А гърците защо се месят за името в Македония?Те нямат нищо общо с ВМРО и Македония,ама абсолютно НИЩО,нито са се борили за свободата на Македония,гърците дори не са от Европа,а се преселиха от Азия в Европа около 1915 година.
41
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нали ви е ясно защо русия се меси в спора между гърция и македония? грам не им дреме за хората, въпросът е да се създадат скандали и да не приемат нови членки на нато. колкото повече конфликти по границите на нато, толкова по-добре за русия.не ме разбирайте погрешно - в никакъв случай не одобрявам и американската агресивна политика към русия. факт е, че те уважават само ако си самостоятелен и балансиран. а ние не сме.
40
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всеки уважаващ себе си българин знае, че обикновеният руснак ни е изключително близък човек. и от друга страна, че руската държавна политика към България винаги е била отвратителна, свързана с интриги, войни, окупации и унищожаване на суверенитета. сега дежурните *** ще започнат да се вайкат как ни били освободили от нацистите - скъпи мои, дори не е имало Отечествена война след 1943 г. Отечеството свършва при Литва, оттам нататък започва Великата Окупационна Война. Нищо не се е променило.
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До баба мараКолко си ми глупава бабооооо
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен язък за трудолюбивия, честен и доверчив българин! --------------------Е, чак пък толкоз. Я виж по улиците в работно време как "РАБОТИ" честния и доверчив българин. Мързи ги, че чак ги боли и искат 2000 заплата - едно време беше - всички на храниллката и никой не работи. Няма вече папу, това е положението.
37
4
 
7
 
! Отговори
22222 преди 5 години
До АнонименКогато русофилите всъщност минете 1% от българското население. В момента сте толкова малко ,че от вас реално нищо не зависи дори на избори. $$$$$$$$$Питам се аз ти как преброи кои колко са, а ? И като толкова си русофил - Сибир еднопосочно - там е раят на земята . Плащат ви - добре, ама хайде да не прекалявате.
36
20
 
6
 
! Отговори
40 преди 5 години
Прав си направиха две изкуствени държави, за които 500 години никой не беше чувал българия и македония. Като се изрежат тия тумори, балканите ще процъфтеят и пребъдат.
35
11
 
2
 
! Отговори
Булгарски преди 5 години
патреоте, се нацупиха "геройски" като необичани девици защото било казано, че азбука, която те самите не използуват била създадена там където била създадена. Булгарски патреоте молеят зс булгарския език. Ето пример, "Аз не съм ЛУЗЪР, аз съм КИЛЪР, КРЕАТИВЕН ИНФЛУЕНСЪР с ВИЗИА. "
34
3
 
19
 
! Отговори
Сата НАТО преди 5 години
Руснаците на застават на позицията на Сърбия.Руснаците си имат последователна линия за скарване на балканските държави.
33
16
 
4
 
! Отговори
Гърците ако преди 5 години
сега започнат дс работят за "без пари" ще си върнат заемите след 20 години. И това ако не взимат заплати 20 години. Руснаците се бъркали в името за Македония. А ПЪК ГЪРЦИТЕ НЕ СЕ БЪРКАТ. НЕ Е ВАЖНО НО ***. ЛИ СИ ИЛИ НЕ. ВАЖНОТО Е ДА СИ СПОНСОРИРАН ОТ БРЮКСЕЛ.
32
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
руснаците така и не разбраха, че заставайки зад позицията на Сърбия си навличат гнева на всички балкански държави, никой на балканите не обича шовинистите у Београд