Гърция гони руски дипломати, месили се за името на Македония

Русия правела опити за разширяване на влиянието си в съседката ни
11 юли 2018 10:10, Елка Василева
86
Гърция гони руски дипломати, месили се за името на Македония
Снимка: архив, Reuters

Атина гони двама руски дипломати, а на други двама е забранено да влизат в страната, съобщи гръцкият вестник „Катимерини“, като се позова на високопоставени дипломатически източници.

Мерките са свързани с „противоправни действия срещу националната сигурност“ и „ са отговор на незаконни действия на гръцка територия, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция“, уточнява вестникът.

Сред обвиненията срещу руските дипломати са опити за събиране и разпространяване на информация, а също подкупване на държавни чиновници.

Още по темата

„Инициативата на Атина не е „гръм от ясно небе“, но е отговор на редица координирани действия в опит за разширяване на влиянието на Русия в Гърция“, пише още изданието.

Подчертава се, че Гърция желае да поддържа добри отношения с Русия, да съдейства за дружбата между двата народа, сътрудничеството между правителствата и субектите на гражданското общество в двете страни. По думите на източниците обаче това може да се прави само въз основа на паритет и при взаимно зачитане на суверенитета и независимостта на двете страни.

Атина винаги е била особено предпазлива в гръцко-руските отношения, както и в случая с отравянето на Скрипал, когато Гърция не последва примера на останалите западни държави, изгонили руски дипломати, припомня „Катимерини“.

Изданието твърди, че е имало опити Русия да се намеси в особено чувствителни национални проблеми и интереси на Гърция на Балканите и по-специално по въпроса за името на Македония. „Дипломатическите източници отбелязват, че решението на Атина се отнася изключително към действията на тези четирима души, а не общото добро отношение на Гърция към Русия“, се казва в публикацията, цитирана от РИА Новости.

Цитирани са и думи на източниците на изданието, че всякакви реакции в отговор на Москва ще доведат до „по-нататъшни рецидиви“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
18
 
! Отговори
BG ПАТРИОТ преди 5 години
До Кукушани бежанциЗащото тези земи там не са наши български за това.Ние загубихме и трите войни , а на победен никой нищо не дава.
10
22
 
10
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
аз сьщо сьм против смяната на името македония какво и пречи на гьрция това имеи защо македония отстьпва като не я приемат в ес много важно досега е живялаи без да е член на каквото и да е
9
12
 
18
 
! Отговори
niki преди 5 години
Не само турски дипломати преди избори, руски също.
8
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците са умни.
7
5
 
26
 
! Отговори
annybody преди 5 години
На същия принцип би трябвало ние системно да гоним турски "дипломати" преди избори; Гьокче си го прибра султанът, ние нямахме нищо общо."Става дума само за дипломатите, а не за Турция".
6
7
 
17
 
! Отговори
123 преди 5 години
Макетата все казват ,че имат пръст в всичко и едва ли не света те го въртят... сега името ще си сменят на такова което е казала Гърция... хаха баси смешниците
5
18
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако тръгнем да гоним тия от България, страната ще остане с 4 милиона население.Рушката и прорушка *** в нашата кочи,на е огромно количество. Повече от пробългарски настроените. Просто ***!
4
6
 
36
 
! Отговори
Кукушани бежанци преди 5 години
Защо България е вперила поглед и сочи с пръст само към Вардарска Македония , а не повдига въпроса пред Европа и Света за прокудените насила с огън и куршуми стотици хиляди македонски бежанци , на които гърците взеха имотите и къщите им ?
3
17
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на гърците! А тук кога???
2
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин пред гръцки журналисти и до ЗаевГазопровода ще мине през Македония , през македонския град Солун.Заев да си извади лъжицата от руската чиния да не дойда да я извадя аз !
1
15
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ето затова Гърция е велика страна! Не цепят басма на никого!