Борисов – най-харесваният лидер на Балканите. Води ги към ЕС!

Албанци и македонци ни вярват, за разлика от босненци и косовари
340
Борисов – най-харесваният лидер на Балканите. Води ги към ЕС!
Снимка: БТА, архив

Повече от половината от хората в страните от Западните Балкани смятат, че българското европредседателство е изиграло важна роля по пътя им към ЕС.

Още по темата

Според проучване на "Галъп интернешънъл" 58% от населението в шестте държави от Западните Балкани са отговорили положително на въпроса "Допринася ли България за присъединяването на страната Ви към ЕС?".

След Българското европредседателство страните от Западните Балкани чувстват България по-близка, дори и на фона на факта, че големите държави в ЕС не дадоха особено ясна перспектива на тези общества, отбелязват анализаторите от "Галъп интернешънъл".

Според тях явно българският принос е усетен и страните от Западните Балкани са възприели по-скоро позитивно българската роля.

Това се отразявало и във възприятията за българския премиер Бойко Борисов който в последната една година повишава разпознаваемост в страните от Западните Балкани и сред тези шест общества сега се ползва с най-високо доверие сред останалите глави на изпълнителната власт в региона.

В страните от Западните Балкани надделяват онези, които смятат, че България помага за Европейската интеграция на страната им (58% сега, при 54% миналата година) срещу онези, които смятат, че България не помага (42% сега, при 46% миналата година).

Така, делът на онези, които виждат помощта на България, расте осезаемо спрямо предходната година и това е резултат от акцентът, който България постави върху темата за Западните Балкани.

Помогна ли България на европейската перспектива на Западните Балкани: Какво мислят различните народи?

В Албания 81% споделят мнението, че България помага. В повечето останали страни дяловете на съгласните се движат около 50%.

В Черна гора делът е 58% и расте с 10 пункта спрямо предната година, респективно с 10 пункта намалява делът на обратната опция.

В близката до България Македония пък сред местната албанска общност мненията са силно положителни – 76% оценки, че България помага и ръст от цели 40 пункта спрямо предходната година. Сред останалите в страната обаче мненията са поляризирани и това се дължи на яростната и равностойна политическа битка между двете основни партии в страната. Подялбата на мненията доказва необходимостта от още по-активни връзки с Македония. Повече активност ще е нужна и по отношение на мюсюлманите в

Босна и Херцеговина, както и в Косово, например, където оценките са по-умерени и културната близост с България не е толкова силна.

Оценките за позитивен принос идват на фона на иначе неясната перспектива, като Брюксел и големите европейски столици очертаха за Западните Балкани.

Заради тази неяснота няма и съществена промяна в последната една година в очакванията на западнобалканските общества кога ще бъдат приети в ЕС. Най-голям е оптимизмът сред албанските общности на Балканите.

Доверие в лидери

Българските усилия за Западните Балкани са довели до ръст в последната година на запознатостта с Бойко Борисов. Неразпознаваемостта му намалява чувствително с 16 пункта за една година. Това означава, че България получава активна роля в масовото съзнание на тези страни. Така през 2018 г. общата положителна минус общата отрицателна оценка за Борисов дава резултат от +22, с което Борисов е в най-изгодна позиция спрямо лидерите в региона. Сравнително високи положителни оценки, например, има и Ердоган, но там и отрицателните оценки са високи и разликата между положителни и отрицателни е +10. Освен това, при Ердоган в последната една година растат по-скоро негативните оценки.

Срещата през май

44% от населението на Западните Балкани или над 6 милиона души, смятат себе си за най-общо запознати с темата за майската среща ЕС – Западни Балкани. Половината от тях дори намират себе си за запознати с резултатите. Дяловете са чувствителни, като се има предвид, че резултатите на подобни срещи обикновено остават далеч от ежедневието на хората.

Инициативата за тази среща министър-председателя Бойко Борисов се оценява по-скоро позитивно. Сред запознатите с резултатите от срещата пък навсякъде преобладават позитивните равносметки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Искам гербавите кpeтени само да се замислят /ако имат с какво/, поради каква причина в последните години сме твърдо оглавяващи всички негативни класации? Продължителност на живот, качество, свобода на медиите, най-бързо изчезваща нация в света, най-бедна държава в ЕС, най-замърсен въздух, най-стар автопарк и т.н.и т.н...Боко действително е визионер!
237
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разбира се, че никой досега не е успял да го направи! Такова силово заличаване на средната класа, дране на бедните и слугуване на вътрешна и външна олигархия никой досега не е правил! Такова алчно обиране на народа от ОПГ Гроб не е било! Такава пpocтотия, наглост и арогантност никой не е постигал в комбинация! Оставка, съд и затвор за гербавата хунта!
236
29
 
4
 
! Отговори
зрител преди 5 години
Като чета писанията на някои "разбирачи" се отчайвам ! Това което Бойко прави ,никой до сега не е успял да направи ! Независимо от атаките на червената буржоазия .Но никой в собствената си страна не е пророк !
235
2
 
17
 
! Отговори
наблюдаващ преди 5 години
не е верно сретен йосич го не ще и еди рама го не ще това са кьорфишеци нормален човек иска ли *** да го управлява
234
16
 
3
 
! Отговори
ние българите преди 5 години
Ние българите можем да бъдем християни, можем и мохамедани. Всъщност значителна част от българите живеещи на територията на бившия съветски съюз са мохамедани. Те са такива за да запазят своята идентичност и за да не се мешат с ***.Но кръвта вода не става българите сме си българи независимо кък се наричаме.За нас бог е слънцето. Слънцето не е човешко същество и Тангра не говори с хората.
233
27
 
3
 
! Отговори
горд българин преди 5 години
Бойко е визионер. Разширението на България при Иван Асен се дължи на мирното присъединяване на бълканските народи защото са виждали в Българския Цар един справедлив владетел. Това е в рязък контраст с намеренията нса Москва да разделя и владее. Затова и такава яростна съпротива от Кремъл.
232
4
 
29
 
! Отговори
Шменти капели преди 5 години
Че има ли нормален човек, който да харесва него, цвъки и други подобни?
231
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това на снимката е последният министър председател на така наречената държава България!
230
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва ли да сме "рубладжии", "русофили" и "***" за да сме отвратени от алчното и пошло разграбване на Родината ни от управляващата хунта?
229
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четейки коментарите, за сетен път се убеждавам, че гербавите фенове са най-големите *** на света!
228
17
 
3
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Бойко е върхът. Щом Корнелка се е влюбила в него ...............
227
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** !
226
3
 
24
 
! Отговори
ex преди 5 години
Тоя мръзнеше да пази колите на бай Миле.Разтриваше ушите на Тато.Тичаше покрай автомобилите когато дойде царя.Направи охранителна фирма,защото му изгоряха пръстите докато ми гасеше пожара на поляната.Накрая и външен дипломат номер 1 стана.Май не му стигна а?!!!
225
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Питам "харесвания" - Защо в Българя ДДС на животоспасяващите лекарства, на учебниците, спорта за деца е 20%, а хазарта е освободен от данъци. Питам го защо акциза на горивата е нисък за сметка на надценката, при положение, че Лукоил не е платил 1 кипейка данък печалба?
224
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БайфиданХаресват го държавните служители, които не плащат лични осигуровким въпрки, че борисов излъга, че ще промени това. Харесват го и получаващите обществени поръчки и техните семейства. Няма как нормален и средно образован човек да го хареса,Не го харесват образованите, мислещите, пенсионерите, хората с увреждания. Аз не го харесвам/
223
0
 
16
 
! Отговори
ex преди 5 години
В БГ трябва да си куче за да каже баш бакана да ти дадат телека ПЪРЖОЛА!!!
222
1
 
12
 
! Отговори
ex преди 5 години
Е как да не е номер 1 като за да вземеш заплата в държавно предприятие трябва да си свалиш пръстените от злато?!!!А той е принципала!!!!
221
13
 
2
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 240 анонимник. Хе-хе, и анкетата в Албания и Косово ли си е поръчал? Да та *** в завистливия и злобен манипулатор.
220
19
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До шепата плювачи - червени, тъмносини, пембени и подобни. Нали ви е ясно, че вашето мнение няма никакво, ама никакво значение, защото колко хора харесват Борисов се вижда действително на избори, а там резултатът отдавна е ясен. А това, че е харесван в другите балкански страни не е фалшива новина - колкото и да ви се иска да е така. И те много добре знаят защо.
219
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко *** мутра която си поръчва статии.