Борисов – най-харесваният лидер на Балканите. Води ги към ЕС!

Албанци и македонци ни вярват, за разлика от босненци и косовари
340
Борисов – най-харесваният лидер на Балканите. Води ги към ЕС!
Снимка: БТА, архив

Повече от половината от хората в страните от Западните Балкани смятат, че българското европредседателство е изиграло важна роля по пътя им към ЕС.

Още по темата

Според проучване на "Галъп интернешънъл" 58% от населението в шестте държави от Западните Балкани са отговорили положително на въпроса "Допринася ли България за присъединяването на страната Ви към ЕС?".

След Българското европредседателство страните от Западните Балкани чувстват България по-близка, дори и на фона на факта, че големите държави в ЕС не дадоха особено ясна перспектива на тези общества, отбелязват анализаторите от "Галъп интернешънъл".

Според тях явно българският принос е усетен и страните от Западните Балкани са възприели по-скоро позитивно българската роля.

Това се отразявало и във възприятията за българския премиер Бойко Борисов който в последната една година повишава разпознаваемост в страните от Западните Балкани и сред тези шест общества сега се ползва с най-високо доверие сред останалите глави на изпълнителната власт в региона.

В страните от Западните Балкани надделяват онези, които смятат, че България помага за Европейската интеграция на страната им (58% сега, при 54% миналата година) срещу онези, които смятат, че България не помага (42% сега, при 46% миналата година).

Така, делът на онези, които виждат помощта на България, расте осезаемо спрямо предходната година и това е резултат от акцентът, който България постави върху темата за Западните Балкани.

Помогна ли България на европейската перспектива на Западните Балкани: Какво мислят различните народи?

В Албания 81% споделят мнението, че България помага. В повечето останали страни дяловете на съгласните се движат около 50%.

В Черна гора делът е 58% и расте с 10 пункта спрямо предната година, респективно с 10 пункта намалява делът на обратната опция.

В близката до България Македония пък сред местната албанска общност мненията са силно положителни – 76% оценки, че България помага и ръст от цели 40 пункта спрямо предходната година. Сред останалите в страната обаче мненията са поляризирани и това се дължи на яростната и равностойна политическа битка между двете основни партии в страната. Подялбата на мненията доказва необходимостта от още по-активни връзки с Македония. Повече активност ще е нужна и по отношение на мюсюлманите в

Босна и Херцеговина, както и в Косово, например, където оценките са по-умерени и културната близост с България не е толкова силна.

Оценките за позитивен принос идват на фона на иначе неясната перспектива, като Брюксел и големите европейски столици очертаха за Западните Балкани.

Заради тази неяснота няма и съществена промяна в последната една година в очакванията на западнобалканските общества кога ще бъдат приети в ЕС. Най-голям е оптимизмът сред албанските общности на Балканите.

Доверие в лидери

Българските усилия за Западните Балкани са довели до ръст в последната година на запознатостта с Бойко Борисов. Неразпознаваемостта му намалява чувствително с 16 пункта за една година. Това означава, че България получава активна роля в масовото съзнание на тези страни. Така през 2018 г. общата положителна минус общата отрицателна оценка за Борисов дава резултат от +22, с което Борисов е в най-изгодна позиция спрямо лидерите в региона. Сравнително високи положителни оценки, например, има и Ердоган, но там и отрицателните оценки са високи и разликата между положителни и отрицателни е +10. Освен това, при Ердоган в последната една година растат по-скоро негативните оценки.

Срещата през май

44% от населението на Западните Балкани или над 6 милиона души, смятат себе си за най-общо запознати с темата за майската среща ЕС – Западни Балкани. Половината от тях дори намират себе си за запознати с резултатите. Дяловете са чувствителни, като се има предвид, че резултатите на подобни срещи обикновено остават далеч от ежедневието на хората.

Инициативата за тази среща министър-председателя Бойко Борисов се оценява по-скоро позитивно. Сред запознатите с резултатите от срещата пък навсякъде преобладават позитивните равносметки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


340
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бойко Борисов кой го одобрява и харесва като политик и държавник + който не -
197
1
 
28
 
! Отговори
Край преди 5 години
Той е най-обичания в ЕС. Ако фане Юнкер трезвен и го научи на белот - ще могат да разиграят бюджета на ЕС на вързано. Е те тогава България ще се оправи.
196
3
 
20
 
! Отговори
ФАКТ преди 5 години
Бойко управлението ти е отражение и на любимия ти отбор, *** завинаги.Стига сме мълчали относно името което носи ф-к Подуене.
195
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля пускайте водата че много взе да смърди
194
4
 
27
 
! Отговори
111 преди 5 години
Щом нашия ще ги води...ясно!Той нас ни води вече девет години/колкото Левски е обикалял страната/ и ето ни- най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС!"Като тръгнеш след бръмбара,той ще те заведе до ..л,йното!"
193
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кметът на Симитли в момента е с една от любовниците си във "Вива"-та. Нещо се е поболял, ама никой не смее нищо да каже.
192
1
 
27
 
! Отговори
ШМАТКА преди 5 години
щом толкова е харесван и го смятат за голям мозък ,подаряваме им го безвъзмездно с цялата кохорта от крадци лъжци и разни други тунеядци!
191
0
 
20
 
! Отговори
Бореца преди 5 години
Стига глупости!
190
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кметът на Симитли не му ли е помпил скоро задния двор на Борисов?!
189
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Корни е най харесвана сред козите и то от най рогатите
188
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я Радев бил най харесвания *** на Путин и Русия
187
3
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
До ВИЦмного свежо!!!!..След като се посмях от сърце на ИНТЕЛИГИЕНТНАТА "закачка",сложих и един "палец нагоре"..
186
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи Бацето бил най големия Балкански пич нещо медали ордени няма ли или само парлама да става
185
1
 
28
 
! Отговори
То бива, то може ама преди 5 години
чак пък толкова не предполагах.Стига с тези партенки, моля Ви писарушки, престанете да ми го натяквате банкянският Винету! ! ! От как матриалът в БГ изкукурига, Винету много си повярва, но той не е виновен.Както сам той им го каза: - Аз съм *** и Вие сте прости и затова се разбира ме.
184
5
 
21
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
значи вестоносеца вече минава за "лидер"?!..Слугата-за "политик",а *** става "мъж на годината"...ептян ни зеха "за мезе"!...Лично мен тоя факт ме обижда,но ако вие изпадате в еуфория от тая..СКАЛЪПЕНА щуротия,проблема е ваш..
183
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като му вярват да си го вземат да ги води по *** къ ЕС
182
2
 
6
 
! Отговори
уфсите са чуменни преди 5 години
къд го ловът на их либе дих унд он тебя любит, ъмчи да га еВът дека сакът у коя да е отворна тунелена слизеста кухина и под кое да е покривало на кекоф да е килем трева, или кожи от избити чуменни уфси
181
5
 
15
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Бойко Борисов е гаден пич, подигра се с руската външна дипломация на Балканите!!!Агент Ричард Бонъли!ЦРУ!!!
180
2
 
20
 
! Отговори
Гербофен преди 5 години
Само се моля на Господ мис бикини и малкото суджуче да се чувстват комфортно в имението в Барселона!Друго не искам от тоя живот!
179
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А бе не лош баце ама и на него чорапите му миришат това да не е вие конкурс за красота бе това си е просто платено на нашите ора проучване и толкоз инак честито на Бацето вече стана баш дедо два внука и трети може да е на път браво на керката му бори демографската криза