Източна Европа поема към еврозоната по по-труден път

За държавите от региона целта се отдалечава с още една крачка
18 юли 2018 22:20, Бойчо Попов
27
Източна Европа поема към еврозоната по по-труден път
снимка: Pixabay

България е поредната бивша комунистическа държава, която има амбицията да се присъедини към еврозоната. Миналата седмица страната получи одобрението на Европейския съюз за продължаване на кандидатурата си, а днес финансовият министър Владислава Горанов обяви, че писмото за членство ще бъде изпратено в рамките на деня.

За разлика от предишни кандидати обаче София ще бъде подложена на по-стриктни условия. В същото време финансовите министри от единния валутен блок дадоха сигнал, че новите условия ще са в сила и за Хърватия и Румъния, посочва журналистът Слав Оков в свой материал за Bloomberg.

България изпълнява официалните критерии за приемане на еврото и се надява да кандидатства за влизане в т. нар. чакалня на единната валута – механизмът ERM II, това лято. Но след последствията от гръцката дългова криза и скандалът с пране на пари в една от скоро присъединилите се към еврозоната страни - Латвия, Европейският съюз няма намерение да рискува.

Допълнителните условия включват сътрудничество с банковия съюз на блока, както и мерки за намаляване на корупцията.

„Въпросите, свързани с банковия надзор, институционалната и реална конвергенция, добиха важна тежест при приема на нови членове в европейския клуб“, посочва Киприан Даскалу, главен икономист за Балканите на ING Bank NV. По думите му „това може и да изглежда като промяна на правилата по време на играта, но изглежда необходимо след европейската дългова криза“.

Новите условия за влизане в блока на единната валута е почти сигурно, че ще са в сила за Хърватия, която миналата седмица потвърди, че си е поставила за цел присъединяване към ERM II до 2020 г. В изказване на следващия ден след съобщението за България гуверньорът на Хърватската централна банка Борис Вуйчич заяви, че членството в еврозоната е „естествената следваща стъпка за Хърватия“.

Румъния също не е далеч в плановете си. Относно страната има сходни притеснения за корупция – въпрос, който все още държи и двете съседни държави извън Шенгенската зона. Друг проблем що се отнася и до трите страни е този за пропастта в благосъстоянието спрямо по-богатите европейски държави. ЕС иска от България, която е и най-бедният член на съюза, да гарантира устойчива икономическа конвергенция – условие, пред което балтийските държави не бяха изрично изправени при кандидатстването си за членство в ERM II.

Какво показват новите изисквания вижте в продължението на материала в Investor.bg 

 


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен
Хора, държави като Португалия, Испания, Гърция и Италия, най-вече Гърция и Португалия винаги са били по-зле от централните и северните им братя. Няма нищо общо с еврото. Потърсете как са живели португалците и гърците преди да влязат в Европейския съюз като цяло... И да, допуснати са грешки при тях тъй като бяха едни от първите "голтаци", които го приеха и бяха като опит. Но в държави, приели еврото в последните 10 години, все от Източна Европа, не е имало сътресения.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Амбицията за присъединяване е едно, а действителността е друго. Без да съм светило в областта на финансите и ей така докато седя и пиша се чудя: То май ако ни приемат, дали пък някои цени няма да се изравнят с европейските? Я да сметна по бабешки: Дали бих изкарал месец в Германия със моята средна заплата от около 1 000 лева чисти, която получавам в България? Или пък другаде в EU? Хммм не става. Освен ако не ми вдигнат заплатата, което също няма да стане, или пък остава да живея като куче.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Еврозоната е далечен блян за нашего брата, БГ средно статистическия труженик. При най-ниско заплащане на труда в България спрямо останалите страни в Евросъюза въвеждането на евро ще е пореден шут в д-то от страна на нашите управници за поредна засилка по нанадолнището, по което и без това се суркаме вече 29 години.
21
4
 
3
 
! Отговори
до 22 преди 7 месеца
това са 100 трилиона, та всички ще сме трилионери!! Зимбабве силна икономика, за това Зимбабвийци обича бели държави!!!
20
2
 
3
 
! Отговори
хипер инфлейшън преди 7 месеца
Африка дойде у Еуропа, за това валутата трябва да стане Зимбабвийски Долар, банкнотите са голеви по 100 000 000 000 000, това са 100 000 милиарди, всички ще сме богати, у пари ще се къпем. Всъщност, Еурото същата съдба го чака...
19
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Хахаха кой е този, който изрече тази глупост за Косово и еврото. На границата ме караха да ида до change бюро за да обменя еврото за подкуп, във вътрешността само по хотели може с евро. Не се излагайте, пътувал веднъж, минал през Косово и вече голям финансист и местен валутен експерт
18
4
 
7
 
! Отговори
вън от ес преди 7 месеца
Еврозоната значи единствено и само ФАЛИТ!!
17
2
 
7
 
! Отговори
До 14 преди 7 месеца
В Гърция и Испания (Мадрид) се покачиха шоково още първите месеци, след което правителството увеличи рязко много от пенсиите и заплатите на държавните служители, след което създалата се вълна принуди бизнеса също да повиши заплатите в частния сектор
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не са само Гърция и Португалия, повечето страни в еврозоната са м-у 80 и 100% БВП дълг. Тука ни балмосват колко трудно се влизало а в същност им трябват нови солидарни длъжници...
15
3
 
12
 
! Отговори
до 15 преди 7 месеца
е именно де, затова Португалия е във фалит като гърция с 40% безработица сред младите до 30 години...
14
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Смяната на валутата не предполага изравняване на цените с другите държави, ползващи същата валута. Как според вас Германия и Португалия са с една валута предвид огромните им разлики в цялото им финансово състояние.
И следвайки същата логика ако хлябът е 1 лев и стане 1 евро (което е безумна сметка), то тогава 800те лева заплата би трябвало да станат 800 евро предвид, че продаваш това, което произвеждаш, двойно по-скъпо. Което отново е безумно като логика.
13
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Павката
Би ли цитирал от сигурен източник в кои страни са се увеличили шоково цените на услугите при въвеждане на еврото и народът е обеднял (без гърците - при тях всичко стана от лесни заеми на доверия, това никой няма да го повтори пак)? Защото аз имам други наблюдения от, да кажем, Литва, Латвия и Естония (държави почти наша черга). И не забравяй, че дори най-бедното и изпаднало на Балканите Косово успява да ползва евро без драстични сътресения.
12
5
 
16
 
! Отговори
Индустриалец преди 7 месеца
И в Гърция поскъпнаха цените на услугите рязко първите години, не знам защо но едно постригване мъжко стана 4 евро, след месец 8, а сега 13-15.
11
7
 
17
 
! Отговори
Павката преди 7 месеца
Въведем ли еврото ще се случи следното:

1 още по бързо обедняване поради рязкото изравняване на цените с другите евро държави. Хранителни стоки първо, тъй като ако не изравнят цените, то съседите покрай нас ще ни изкупят.
2 рязко намаляване на покупателната способност на работещия обикновен човек. Тоест с 1000 лева заплата сега можеш да си купиш 1000 хляба, а с 500 евро няма да успееш
3 при въвеждането на еврото в другите страни първите три години се увеличават шоково цените на услугите
10
6
 
21
 
! Отговори
Орбан е Велик преди 7 месеца
Бъдещето на Европа е Вишеградската 4-ка!! Те никога няма да приемат Еврото и Африканците и Исляминстите на Брюксел!!!
9
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Недейте стряскайте народа. Нищо няма да се промени кой знае колко. Една моя позната се задертила, че имала 10 000 спестени лева и сега щели да и станат 5 000 евро. По нейните калкулации губила 50 % от парите си. Казах й да си ги обмени в унгарски форинти да и станат 2 милиона.
8
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аз нямам пари за катък "Веселина", а вие за евро и рубли пишете.
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Продължавайте, вече 3-а година, да надувате инфлацията, чрез постоянно покачване на суровините, енергията , а от там и храните, които поскъпнаха със 100% за 2 години, че видите евро на куково лято!

С тая умишлена, насилствена инфлация, в угода на баМките, за да покрият загубите си от хазарта през 2000-2008 г, разтваряте още повече ножицата на доходите, а значи вече 2 критерия за еврото не се покриват- инфлация до 1,5% и нивелирани доходи!

Кой ще ви даде евро, осве ако не сте обещали -Гърция-2
6
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Отивам до магазин зора оглеждам хладилник ел.пе4ка и пералня. Наобикалят ме магазинерките и ми предлагат кредит. Казвам им 4е и трите уреда ще ги платя кеш. Сметката излезна към 2000 лв. Спогледаха се като 4е ли са видяли извън земен от шестата раса. Имам кеш и то много щото 10 години работя в бяла държава и заплатата ми е 10 пъти по висока от българската. А ел уредите ги купих за мои роднини като подарък. До там са ви докарали другарите 4е нямам думи да го опиша. Остава и евро да ви докарат.
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Смешни смешници са управляващите!
Папагали.