Обединени Западни Балкани – новите маршрути за туристите

Започва работа по проект, който да представи региона като обща дестинация
18 юли 2018 19:01, Екип на Bloomberg
11

1649 гледания   |  Още видео

Страните от Западните Балкани се обединяват в още едно начинание – изработването на общи туристически маршрути за туристите, които идват в тях.

През следващите три години ще бъде формирана туристическо-експертна група. Тя ще се създаде в сътрудничество с правителствата в региона и Европейския съюз (ЕС). Целта ѝ ще бъде да подготви нови туристически маршрути.

Това каза Горан Свиланович - генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество, базиран в Сараево, и бивш министър на външните работи на бившата държавната общност "Сърбия и Черна Гора", в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Николай Кръстев.

Свиланович  напомни, че Западните Балкани са място, където се срещат различни култури и цивилизации и обясни, че именно това ще е центърът, около който ще се създаде този проект.

"Идеята е и малкият бизнес да дойде с идеи, които именно тази туристическо- експертна група ще разработи. Те ще се базират на общото културно наследство, както и на общото историческо минало на държавите от региона", обясни експертът.

Той допълни, че това цели и Регионалният съвет за сътрудничество – дефиниране на новите туристически маршрути, които съвместно ще бъдат финансирани от страна на ЕС и други държави, за да се представи регионът като обща дестинация на големите, световните туроператорски компании.

Свиланович акцентира на икономическите показатели на страните от региона като мотиватор за осъществяването на този проект.

"Износът от този регион се реализира предимно чрез туризма. Той възлиза на 24% . Повече от 5% от работещите в региона са в сферата на туризма. Почти 15% от приходите от туризма формират БВП на региона", каза той.

Експертът обясни, че туризмът диверсифицира част от икономиката.

"Занимаващите се в сектора са ангажирани със земеделие, производство на храна, добив, логистика, с една дума –  всичко. Крайната цел е повече хора да намерят работа в сферата. Това ще намали броя на хората, които напускат страната и ще накара повече млади хора да останат по родните си места", смята той.

Свиланович обясни, че за 3 години проектът ще разполага с около 5 млн. евро. В него са ангажирани експерти, туристически организации,стопански камари, граждански и неправителствени организации. Той обобщи, че целият сектор е част от този проект.

Според Свиланович ако всяка една икономика на страните от Западните Балкани се опита да направи това поотделно, то ефектът няма да бъде същият.

"Ако всяка една от икономиките се появи сама на пазара, едва ли ще може да постигне същото. Съществува потенциал на всяка една страна в региона. Разбира се, не всяка страна е Хърватия и има такова море. Туристическите групи искат да видят все повече. Тези, които посетят Дубровник, искат да видят Мостар, след това да видят Сараево. За това става въпрос. Цели се засилването на основната икономическа активност и формирането на регионална икономическа зона, за която се договориха премиерите на срещата в Тръст миналата година. Това всичко е част от една идея регионът да се представи като общо място и да се използва потенциалът в регионалното сътрудничество. Важно е да се засили търговията между страните и да бъдат привлечени повече чуждестранни инвеститори", заключи той.


11
Още от
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 10
То Балканите не са и Източна Европа, а Южна, ама названието е най-малкият проблем. И Албания и Черна гора ли са в централните Балкани по твоята логика? Хърватска и Словения са по-скоро Северни ако трябва да сме точни, на северната граница са.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Tова са Централни Балкани,в никакъв случай не са Западни.Западните са Хърватска,Словения.Всеки който погледне картата ще се увери в това.Незнам защо непрекъснато ни се вменява това название,явно има някаква умисъл в това.Може би хърватите се обиждат ако им кажеш балканци,словенците също!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Истината е че Задни Балкани не могат да ни търпят
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 6 Ще ги обединяват,защото те сами иска членство в ЕС,не е същото,като в изкуствената държава Югославия.
7
1
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
От Западните Балкани единствено Хърватска и Словения чинат нещо, защото са били аустрийски и унгарски колонии.

Сърбите са гола вода, вече по-зле и от нас.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Навремето САЩ и ЕС с бомбардировки и жратоъбийствени войни разделиха Югославия на отделни парчета, сега пък щели да ги обединяват.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре че посетих Адриатическото крайбрежие на Албания и Черна гора преди да бъде нас ра но от Ганчовците.
4
0
 
3
 
! Отговори
Балкантурист преди 1 месец
А да, и е забранено за тъмни на цвят туристи. Както и за всякакви джендъри, носещи разврат на чистата балканска ду'ша. Ако се объркат да дойдат, може и да не могат да се върнат в всичките си крайници.
3
0
 
10
 
! Отговори
Балкантурист преди 1 месец
Зор да се разделят, сега пак ще се "обединяват".
Македония може да е скулптурната карикатура, да идват хора на изкуството да сочат с пръст *** им паметници и да се смеят. Като забавен туризъм. Историците също са таргет.
Албания и Косово да предложи тематичен парк "Ислямът в Европа. Минало и настояще"
Босна ще показва 2-сантиметровият си излаз към море.
Сърбите, самите те са си атракция. Европеецът такъв луд национализъм и шовинизм досега даже в Париж не е виждал.
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам да попитам.Кой измисли термина Западни Балкани ? А къде са Северните , Источните ,Южните ?
1
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На някой пука ли му за западните Балкани?