С примка на врата: ЦРУ, косовари... кой иска да убие сръбския президент?

Александър Вучич държи в здрава хватка медиите в страната
Обновена: 29 юли 2018 07:27 | 28 юли 2018 21:42,
48
С примка на врата: ЦРУ, косовари... кой иска да убие сръбския президент?
Проправителствената булевардна преса представя Вучич като мишена на предполагаеми конспирации

"Това ли е краят на Вучич?" попита преди време от заглавната си страница булевардният белградски вестник "Informer". Под въпроса бе поместен фотомонтаж на най-силния човек в Сърбия Александър Вучич с примка на врата. Цялата опозиция заговорничела срещу него, дните му били преброени, пишеше изданието и призоваваше народа да се вдигне, защото гангстери искали да откраднат властта и да съсипят Сърбия. 

Неговият главен редактор Драган Вучичевич и сръбският президент Вучич са в приятелски отношения от дълги години и не крият това. Въпреки че бившият националистически "ястреб" Вучич и неговата всесилна Сръбска прогресивна партия следват, по неговите думи, проевропейския дневен ред, "Informer" стои на проруски позиции. С изданието си, и в безброй телевизионни прояви, Вучичевич е нещо като неофициален рупор на Вучич.

ЦРУ, омразните косовари, хърватите, олигарсите...

Вучич управлява Сърбия от шест години. Той елиминира и разедини политическата опозиция - включително с помощта на медиите. С изключение на един телевизионен канал и няколко малотиражни седмичника, медийният мейнстрийм отрупва с ласкателства своя президент - или го хвали, или клейми критиците му. Ако обаче се върнем към водещата публикация в "Informer", тя беше нещо качествено ново: от нея насам Вучич вече е представян не само като като всесилен, непогрешим и много популярен сред народа, но и като много застрашен политик. Опозицията и чуждестранни сили искали да го убият, гласят внушенията. И то въпреки че сръбският президент правел всичко за народа, казват неговите медийни приятели.

"Може да изглежда комично, жалко и булевардно, но в действителност това е сериозно обмислена политическа и медийна стратегия", посочва журналистката Тамара Скроца, която е дългогодишен член на Сръбския медиен съвет. 

"Поне веднъж седмично ни сервират темата за предполагаем атентат срещу президента", казва тя.

Като един Давид срещу Голиат

Въображаемите планове за атентати с времето стават все по-заплетени, а списъкът на мнимите заговорници - все по-дълъг: ту били западните тайни служби ЦРУ и MI 6, ту сръбските олигарси или престъпници. Сред подбудителите имало посланици на страните от ЕС или на САЩ, но също така не било изключено те да са омразните косовски албанци или хърватите. Даже и така обичаната от народа православна "Матушка Русия" не е пощадена: тя също е сочена като люпилня на антисръбски заговори. 

Само дето не става много ясно защо Вучич, който е доста самоуверен и винаги говори поучително, ще e някой, когото всеки по всяко време може да убие. 

"Това го поставя в библейски контекст: той се представя като Давид в битката с Голиат", смята социологът Йово Бакич от Белградския факултет по философия. 

"Вучич бива представян като обективно по-слабия, но пък за сметка на това той е толкова смел, че може да победи заговорническите сили", посочва социологът.

Отношението на Вучич и преданите му медии към истината е измеримо. Независимият портал "Istinomer" оценява изявленията на Вучич през първата година на президентския му мандат като неверни - 90% от тях. Това са в повечето случаи изявления за броя на разкритите нови работни места и икономическия растеж, които лесно могат да се проверят. Порталът fakenews.rs отбелязва 362 лъжи на "Informer" през последната година - само на заглавните му страници.

Мелодрама без край

В Брюксел междувременно знаят какво е положението с медиите в Сърбия. Липсващата свобода на словото е постоянна тема в докладите на ЕС за постигнатия напредък. Други неизменно присъстващи теми са контролираното правосъдие и разпределянето на обществени поръчки и работни места от партията. Само че докато критиките си остават твърде дипломатични, Вучич се радва на добър прием в Брюксел, Берлин и другаде.

Според социолога Бакич, това има връзка с проблема за Косово. Бившата сръбска провинция все още не е член на ООН, защото Русия и Китай блокират тази стъпка - точно според желанието на Сърбия. И Вучич може да отвори пътя за решаването на косовския въпрос, стига ЕС да продължи да го подкрепя въпреки автократичния му стил на управление, смятат в Белград. Тази година е решаваща преди Белград и Прищина да подпишат договора за нормализиране на отношенията.

Автор: Неманя Руйевич

Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще да е!Важното е да го гръмнат тоя българомразец!
41
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Косово е света земя Сръбска
40
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спокойно може да смените името на вучич, с борисов. Същата ситуация.
39
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вучич е тотален смотан як.Руснаците го направиха президент, белким започне нова война.Само че той не е чак толкова глупав като Милошевич и Асад.
38
3
 
11
 
! Отговори
Медии преди 5 години
На мен ми омръзна от нашите медии. Постоянно се говори за царя слънце и за това колко хубава е татковината. В какъв рай живеем. Наистина живеем на прекрасно място и си мисля, че сред тази природа и природни богатства да има бедни хора е кощунство.Само, че на такива хулави природни места обикновенно има и много овце и като се появи един овчар с гега овцете са доволни, защото има какво да пасат и не ги е еня.А няма значение овчаря дали говори български, сръбски, турски или македонски. Те си мълчат
37
3
 
13
 
! Отговори
скоро преди 5 години
До extremistТи чакай сега да видиш като се върне радио свободна Европа каква помия ще се лее срещу непослушните......
36
2
 
15
 
! Отговори
лошо преди 5 години
Нещо много почнаха да лаят срещу Сърбия,западните парцали?да не и готвят някоя цветна революция?
35
5
 
9
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ДОЙЧЕ ВЕЛЕ ТРЯБВА СЕ ЗАБРАНИ В БЪЛГАРИЯ. ....
34
0
 
25
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Щото па българските медии сте свободни та пресвободни !!! На 113 място в света ...
33
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 31 А Ние чи го дирихме пред Истанбул и поискахме 2сръбски дивизии да участват в обсадата на Одрин !*** пък през това време ще превземва Цариград ,ха,ха,ха!От гърците искаме Солун и островите ...Тасос и Самотраки!!!!В Солун сме 4/четвърти/етнос ,след евреи,турци и гърци,а на островите има по десетина българи!Искахме другите ,да ни помагат да сътворим Велика България ,но май стана обратното!
32
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престъпноста на балканите има руски корен.
31
3
 
7
 
! Отговори
Рекс Тилърсън преди 5 години
До 31 "...сърбите ни нападнаха в гръб..." . Нападнаха ни в гръб и стигнахме до Ниш. Та чак великите сили бяха принудени да се намесят. Има истина в думите ти. България е заобиколена от потенциални врагове. Но има една държава която може да обедини и най- големите врагове. Казва се Турция и няма държава на БП която да не я мрази. Историята в случая е несъвместима. България, Гърция и Румъния са политически, икономически и военно свързани (част са от ЕС и НАТО). Така, че да вървят на майната си...
30
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато ние изнасяхме най-тежките сражения и освобождавахме Одрин от турците, точно сърбите ни нападнаха в гръб и ни взеха Западните покрайнини, разделиха си Македония с гърците, а румънците ни взеха Добруджа. С такива мили съседи врагове не ни трябват. В тоя контекст не ми дреме ни за Вучич, нито за Милошевич, нито за Косово или тък за която и да е друга сръбска тегоба.Помнете историята, дами и господа, и не позволявайте сърцето ви да омеква към враговете на Майка България!
29
2
 
14
 
! Отговори
V преди 5 години
Според мен Македония, Албания и Сърбия нямат никакъв шанс да влязат в ЕС. Което е хубу де. Ама те трябва да си променят политиката.
28
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този русофилски сръбски плyжeк е по-зле и от нашия Резидент.
27
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този русофилски сръбски *** е по зле и от нашия Резидент.
26
8
 
7
 
! Отговори
знаещия преди 5 години
До 444Бойко Борисов работи за албанския национализъмЗоран Заев работи за албанския национализъмЦелта е мюсюлмани и християни на Балканите да са станат абсолютно поравноА като християни и мюсюлмани са 50 на 50 контрола е много по лесен и по избор на господарявъзхищаваш ли сеНяма по-тъпо нещо от макетата неучаствали в юговойнатаЗаради възродителния процес до 11.09.2001 от посолството на САЩ пращаха родните ни политици до турското посолство за всичкоИ те да се пришият към нас?
25
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откакто сръбските ни съюзници през Балканската война ни предадоха и ни нападнаха в гръб за да ни вземат Македония и Западните покрайнини, не могат да събудят съжаление у мен. Заслужават си и загубата на Косово, и да загубят и още територии. Мaйнaтa им и на тях, и на Вучич, и на цялата им държава!
24
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На кривия русофил опозицията му пречи
23
3
 
17
 
! Отговори
444 преди 5 години
Вучич е в цайтнот. Той няма ход.Не е виновен, Англия и Франция ги напомпаха, след това САЩ и Русия.Сами се докараха да загубят Косово.То не им остана нищо.Гледам как ги работи Запада и се възхищавам - тъкмо вдигнат глава и следва нещо като мексиканска вълна - искане за автономия от Санджак, след това 3-те албански общини в Южна Сърбия,автономия на църквата Черна гора, Войводина я пазят като десерт.