Гафове, гафове, гафове... във външната политика в Румъния

Правила ги е не само настоящата министър-председателка
31 юли 2018 20:35, Елка Василева
36
Гафове, гафове, гафове... във външната политика в Румъния
Виорика Дънчила на срещата си с папа Франциск. Снимка: архив, Reuters

Премиерът Виорика Дънчила има впечатляваща колекция от гафове в сферата на външната политика. Подобни грешки са правили и други румънски висши държавни чиновници, но настоящият премиер изглежда задминава всички.

Миналата седмица по време на посещение в Черна гора премиерът Виорика Дънчила участва в съвместна пресконференция с черногорския си колега, на която заяви, че се радва да бъде в Прищина (столицата на Косово, което освен това не е признато от Румъния - бел. ред.), вместо да каже Подгорица, която е столицата на Черна гора. "Радвам се да бъда днес в Прищина, на първото посещение на румънски премиер в Черна гора", каза Дънчила.

Преводачът засече грешката и каза Подгорица, вместо Прищина. Правителството на Черна гора премахна от записа на пресконференцията момента, в който Дънчила изговаря "Прищина". Правителството в Букурещ прекъсна предаването на живо на пресконференцията, а по-късно не публикува никакъв запис от нея, пише в. "Ромъния либера", цитиран от БТА.

Още по темата

Това не е първият гаф на Виорика Дънчила в сферата на външната политика. На 12 май премиерът Дънчила поздрави папа Франциск в комбинация от румънски и английски език. Румънското правителство публикува на сайта си изображения без звук от срещата на премиера с папата. Нещо повече - Дънчила обяви, че папа Франциск ще посети Румъния. Тя обаче бе поставена в неудобна ситуация, защото информацията за посещение на папа Франциск в Румъния не бе потвърдена в прессъобщението на Ватикана.

Също така говорителят на Румъно-католическата архиепископия в Букурещ Франциск Добош уточни, че ако се уговори подобна визита, съобщението "се прави едновременно от двете страни: държавата Ватикан и президентството на Румъния". Президентът Клаус Йоханис коментира иронично: "Разрешете ми да мисля, че госпожата не е разбрала много добре за какво се е говорило там".

Гафове белязаха и визитата в Румъния на премиера на Естония Юри Ратас. След полет от два часа и половина заедно с естонския премиер за откриване на линията Талин-Констанца премиерът Виорика Дънчила забрави как се казва високопоставения гост. В допълнение, на официалната церемония знамето на балтийската страна бе поставено на обратно.

На 8 юни Дънчила отново се оплете в собствените си думи, докато правеше изявления за посещение, направено в Португалия. Вместо да каже "поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз" от страна на Румъния, премиерът улучи "поемането на председателството на Румъния".

В интервю от 11 юли Виорика Дънчила каза, че е заявила на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер и на първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, че само в седем европейски държави съществува престъплението "злоупотреба със служебно положение". По думите на ръководителката на правителството председателят на ЕК й бил казал, че ще подкрепи Румъния за отмяна на Механизма за сътрудничество и проверка, когато страната поеме председателството на ЕС от януари 2019 г.

Вариантът на Европейската комисия бе различен. След срещата председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви на премиера Виорика Дънчила, че я насърчава да се върне "нормалният политически дискурс в страната", уточнявайки, че е от съществено значение Румъния "да не отстъпва от постигнатия напредък" в Механизма за сътрудничество и проверка. Това съобщи говорителят на ЕК Кристиян Виганд.

Само за шест месеца от мандата си Дънчила натрупа многобройни гафове в сферата на външната политика. Все пак, във времето и други политически лидери са правили грешки в тази чувствителна област.

През 2011 г. тогавашният външен министър Теодор Баконски заяви в интервю, че Румъния може да се откаже едностранно от Механизма за сътрудничество и проверка, тъй като бе изтъкван от страни членки като Франция и Германия като причина за отлагане на присъединяването на Румъния към Шенген.

Европейската комисия уточни чрез гласа на говорителя си Марк Грей, че не е възможен едностранен отказ от Механизма за сътрудничество и проверка в сферата на правосъдието. С други думи, официалният румънски представител е сгрешил процедурата.

Бившият президент Траян Бъсеску обърка Хърватия с Крайова на съвместна пресконференция през 2012 г. с хърватския си колега Иво Йосипович, но Бъсеску бързо се усети за грешката и се коригира.

Шампион по гафове е и бившият външен министър Андрей Марга. През 2012 г. той изпрати на западните канцеларии информация за мнението на управляващия тогава Социал-либерален съюз за политическата ситуация в страната. Тогава той бе иронизиран от немските журналисти, които казаха, че министърът "не прави разлика между държава и партия". Друг мъчителен момент бе когато Германия разби надеждите на Румъния за присъединяване към Шенген.

"Отварянето на границите за Румъния е невъзможно. Дори частично - с въздушното и морското пространство", казаха германците, след като Марга бе заявил, че има "шесто чувство", че Румъния ще се присъедини към Шенген през есента на 2012 г.

Марга се прочу и с изявление, в което хвалеше руския президент Владимир Путин. "Путин е много компетентен човек, би било добре лидерите на Европа и у нас да бъдат също толкова компетентни", заяви тогавашният румънски първи дипломат.

През 2012 г. сенаторът от Социалдемократическата партия (СДП) Дан Шова - приближен на лидера на СДП Виктор Понта, отрече Холокоста на евреите в Румъния. Понта прости на Шова с мотив, че е "невежа", а не антисемит.

Бившият премиер Понта също не бе заобиколен от скандал във външната политика. През 2015 г. Понта участва в церемонията по откриване на Европейските игри в Баку, макар че те бяха бойкотирани от лидерите на ЕС. От всички европейски лидери на тържествата в Азербайджан присъстваха само президентът на Русия Владимир Путин, президентът на Беларус Александър Лукашенко и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Макар че много пъти иронизира Виорика Дънчила за нейните гафове, президентът Клаус Йоханис също има такива. "Кой знае какви тайни договорки прави Драгня в Израел с евреите, но се надявам да има благоразумието да обясни на румънците, когато се върне, какво е правил там", коментира неотдавна Клаус Йоханис след посещение на лидера на СДП Ливиу Драгня в Израел. Само няколко часа по-късно президентът направи уточнение и поднесе извинения за думата "евреи". Председателят на Европейската асоциация на евреите равин Менахем Марголин изрази възмущение от изявленията на Йоханис.

През 2015 г. по време на реч в края на извънредна среща на Европейския съвет Йоханис обърка Средиземно с Черно море, докато говореше за трагедията на нелегалните имигранти, които умират, опитвайки се да достигнат Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Холо-коста,е кат слънчево затъмнение
6
0
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
покрай простотиите се е промъкнала и една гнусотия..Забелязахте ли я?-""Кой знае какви тайни договорки прави Драгня в Израел с евреите, но.."..след което следва:-"Само няколко часа по-късно президентът направи уточнение и поднесе извинения за думата "евреи"."..Извинение за думата "евреи"!!!!....В същото време:-"Председателят на Европейската асоциация на евреите равин ..."?!?!?!Значи евреите могат да се наричат такива,но който ги нарече "евреи" трябва да им се извинява?!Това могат САМО евре
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Жената поне се опитва да говори, да се разбира по човешки, а не като Бойко - с кучешки физиономии, като го гали папата.
4
1
 
5
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Според мен ГЕРБ не лобират за едрия бизнес , ощетявайки дребния и среден бизнес!!!Агент Боби Комаро!ЦРУ!!!
3
2
 
9
 
! Отговори
само питам преди 5 години
Погалил ли е ,нашенеца по тиква-та
2
6
 
17
 
! Отговори
Burzum преди 5 години
Тия да бягат срещу нашия вожд пак не могат го стигна.....
1
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"На 12 май премиерът Дънчила поздрави папа Франциск в комбинация от румънски и английски език. Румънското правителство публикува на сайта си изображения без звук от срещата на премиера с папата."Същата процедура като високопоставените срещи на Тиквата- само картинки, да не му се смеят на гафовете и 5-те думи на английски, дето знае.