Кирилицата – задължителна със закон в Сърбия

Латиницата ще е помощна, предвидени са и солени глоби
1 авг 2018 21:56,
48
Кирилицата – задължителна със закон в Сърбия
Снимка: Reuters

Сръбското правителство ще формира съвет за сръбския език, чиято работа ще бъде да се грижи за спазването на служебната и обществена употреба на кирилицата, пише белградският вестник "Вечерне новости", цитиран от БТА.

Съветът ще има девет членове, които паралелно с Комисията по стандартизация на сръбския език ще се грижат за нормирането, развитието и защитата на официалните език и азбука.

"Новости" научават, че предложението, направено от министерството на културата, трябва да се приложи с изменение и допълнение на закона за официална употреба на езика и азбуката.

Според него цялостната комуникация на държавните, областните и органите на местното самоуправление трябва да бъдат задължително на сръбски език и на кирилица. Същото се отнася и за образователните и научните институции, както и за медиите с държавен капитал, а също и за електронните медии.

Предложеният закон определя латиницата като помощна азбука и ако нещо се пише на двете писма, кирилицата задължително е с предимство.

Ако институциите, които имат задължението да използват кирилицата, нарушат това предписание, отговорното лице ще бъде наказано с глоба от 5000 до 100 000 динара (42,35 евро до 847 евро).

Глобата за фирма, която изпише на латиница името на стока и услуга, упътване за употреба, декларация или гаранционен лист, ще бъде от 500 000 до милион динара (8470 евро).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради създаването на сърбо-хърватския език и по времето на Югославия кирилицата е била на заден план и сега искат да я възродят. Ама тяхната кирилица е много архаична, почти като старобългаската църковна азбука. Навремето са спрели развитието и, и сега не могат се върна на нея.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се срам и от майка си око искаш да станеш човек. Род който не знае история си не е народ. (-_-)
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбите вече рядко използват българската азбука - кирилицата, и това е от доста години.В Сърбия на сръбски език се пише ОФИЦИАЛНО едновременно и на латиница, и на кирилица, като латиницата се използва много по-масово.Сръбските сайтове например са на латиница, лесно може да се провери.
31
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърбо-хърватите трябва да са горди със светите братя , защото именно из техните земи са започнали делото си.
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе верно ли китайците щели да минават на латиница, щото тяхната азбука имала къмто 4000 знака, а и йероглифите били много криви?
29
7
 
2
 
! Отговори
Психолог преди 5 години
Да не си я създал ти бе цървулНапиши писмо на Путин да дойде да те спасиДа те вземе в Москва И сестра ти да дойде
28
10
 
2
 
! Отговори
Бати Злати преди 5 години
Сръбската кирилица съдържа знаците Š=Ш Č=Ч Ž=Ж. Така, че и на шатиница да пишат си имат знак за всеки звук... Не като нашата 6lyokavica
27
3
 
14
 
! Отговори
до психолог преди 5 години
Пиши си щом искаш на маймуница и не цапай форума с нискоинтелигентните си изводи. Я кажи щом си психолог, как се отразява факта, че ние сме си създали собствена азбука, която ползват стотици милиони хора по света на самочувствието на народа ни и как би се отразило едно още по-ниско самочувствие на бъдещото ни развитие...? Или си си купил дипломата, или само си преписвал на изпитите...
26
11
 
5
 
! Отговори
Психолог преди 5 години
До Мариян Отдавна съм там.И аз съм православен Ял съм сланина и пръжки и шкембе и ракия съм пил .Предпочитам по здравословни храни Произхождам от стар български род и знам историята ни до 4 поколения назад Каде са инжинерите ,лекарите ,учените И те ли пият ракия и слушат шушана ?
25
2
 
16
 
! Отговори
мариян преди 5 години
До ПсихологАко ти се смяташ за по умен от народ който е оцелял 13 века и е запазил своята идентичност и писменост и смяташ тези на запад за по достойни ,защо не заминеш и ти както го сториха много други. Ние които сме тук предпочитаме да пишем на кирилица, да бъдем православни, да пием ракия ,ядем сланина, шкембе и други подобни БГ "простотии" според вас ,.И господин "Психолог" имайте доблеста да застанете с истинското си име когато изказвате мнение за капацитета и начина на развитие на народа
24
12
 
6
 
! Отговори
Психолог преди 5 години
Виждам проблема на БългарияНямаме достатъчно хораПри тези които са останали преобладават слабо интелигентните Голяма част от интелигентните са аморалниВърви надолу ....Може ли да се оправи ?Да Чрез структура базирана на IQ ниво
23
1
 
15
 
! Отговори
до 31 преди 5 години
А ако пишеш с латински букви ще те разбере ли някой бе...?
22
20
 
5
 
! Отговори
Психолог преди 5 години
Цял свят писал на латиница .Те тръгнали да се цепят .Измислили си други ченгели .Никой нормален да не ни разбере а и ние негоДа се отделим от развитиетоАман от злобари дето все те знаят и другите са им виновни .Заради тях сме в една група с ония алкохолици .по добре да си едно с океана а не жабясъл гьол
21
0
 
22
 
! Отговори
Китаеца преди 5 години
Кирил и Методи са от Солун. Баща им е Лъв - управител на града, а майка им е българка. Те съставят глаголицата на база по - стара тракийска азбука. Кирилицата е съставена във Велики Преслав на база на глаголицата. По - късно е пренесена в Киев и Русия. Претърпява редакции при Петър 1 и през комунизма. Сега пишем на този руски вариант от комунизма.
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Алсоу инглиш шуд би ритън ентайърли юзинг Сирилик.
19
5
 
8
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Трябва да се създаде нова азбука, състояща се изцяло от анимирани емоджита.
18
0
 
2
 
! Отговори
СИМЕОН преди 5 години
https://youtube/watch?v=yaI086QCEOk Когато фактите говорят ,глупаците мълчат!!!
17
1
 
13
 
! Отговори
шаш преди 5 години
Глаголицата , впоследствие кирилицата са създадени на български земи , знаем от кого.Друг е въпроса , че поради исторически промени се обособяват и други държави от бълг. територия . Сърбия се връща към писмеността си преди федерацията на Тито . Това определя единичността и .
16
0
 
25
 
! Отговори
явеяерр преди 5 години
Явно на някой от пишещите тук не им е ясно,че майката на Кирил и Методий е българка,а кирилицата е азбука написана от Климент Охридски на който и майка му и баща му са българи.
15
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кирил и Методий са създали глаголицата