САЩ и Турция се разбраха да опитат да решат споровете си

Конструктивна среща между външните министри на двете страни
3 авг 2018 10:37, Елка Василева
14
САЩ и Турция се разбраха да опитат да решат споровете си
Мевлют Чавушоглу и Майк Помпео. Снимка: архив, Reuters

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и държавният секретар на САЩ Майк Помпео се споразумяха днес в Сингапур да продължат да се опитват да разрешат спорните въпроси между двете страни, съобщи Държавният департамент, цитиран от Ройтерс.

САЩ въведоха санкции срещу министрите на правосъдието и на вътрешните работи на Турция Абдулхамит Гюл и Сюлейман Сойлу заради казуса с американския пастор Андрю Брънсън, обвинен от турските власти, че подкрепя тероризма. Турция заяви, че санкциите са неприемливи.

Помпео и Чавушоглу разговаряха в Сингапур в рамките на срещата на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия /АСЕАН/. Те обсъдиха широк кръг въпроси и разговорът бе конструктивен, каза говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт. Разговорът е продължил около 40 минути.

"Винаги сме били за дипломация, диалог и взаимно разбиране. Но ние също така подчертахме, че заплашителният език и санкциите няма да дадат никакъв резултат. Разбира се, тези проблеми не могат да бъдат решени с една среща, но ние се споразумяхме да работим заедно, за да ги решим", заяви след срещата Чавушоглу, цитиран от в. "Хюриет дейли нюз".

Турският външен министър определи срещата като "конструктивна".

От своя страна Помпео каза след срещата, че решението за санкциите е "демонстрация, че САЩ са много сериозни" по отношение на искането за освобождаване на Брънсън.

Преди срещата Помпео заяви, че въпросът за Брънсън ще бъде една от важните теми в разговора и защити решението на американската администрация да въведе санкции срещу Турция, предаде Асошиейтед прес.

"Турците бяха уведомени, че времето е изтекло и Брънсън трябва да бъде върнат и се надявам, че те ще разберат, че това е демонстрация, че ние сме много сериозни", посочи държавният секретар пред журналисти в самолета на път към Сингапур.

Чавушоглу и Помпео имаха три телефонни разговори през последните няколко дни след решението на американската администрация да предприеме мерки срещу Турция, посочва в. "Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

50-годишният американски пастор Андрю Брънсън беше арестуван в Турция през декември 2016 г. по обвинения във връзки с Фетхуллахистката терористична организация (ФЕТО), която според Анкара стои зад опита за преврат през 2016 г., и с Кюрдската работническа партия (ПКК). Неотдавна той беше освободен от затвора и поставен под домашен арест.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия е велика, Крим е руски!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До minava6t Комшу-Гюлен не е терорист.Чалмате Ердоган и путк... за смяна.Кухи *** сте вие,но с Мр.Трамп напред би е......
9
1
 
1
 
! Отговори
БГ преди 5 години
До реалист 4 няма Америка,няма го целият свят.Ако не са великите САЩ,светът не би оцелял до днес.Единствената грешка беше да спасят Русия от Хитлер във Втората Световна Война,за което мужиците и до днес не искат да БЛАГОДАРЯТ и ПРИЗНАЯТ.
8
3
 
0
 
! Отговори
Gavrosh преди 5 години
popa e nevinen.zertva za6to ne im davat Gulen ot pensivania.dori dvamata gracki voinici sa zertva kato nego poneze otkazvat da im dadat oficerite s helikoptera.garcia da poiska ot NATO nezabavno da bade izgonena ot nato i na tehno mesto da bade prieta makedonia.
7
7
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Краварите пак с лъжи ще им свалят на комшиите шалварите...
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пост 4 казва всичко за една човеконенавистна доктрина! Провокира се омраза срещу 1 нация , както военолюбците от 19 век!
5
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
лирата излита, гответе се руснаци, вие сте следващите на ***...
4
8
 
38
 
! Отговори
реалист преди 5 години
НЯМА АМЕРИКА НЯМА ВОЙНИ НЯМА АМЕРИКА НЯМА БОЛЕСТИ И ВИРУСИ ТЕ СА ТУМОРА НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ
3
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 1американците са такава напаст, че като дойдат до двора ще ти запука. не бързай.
2
4
 
40
 
! Отговори
minava6t преди 5 години
Амириканцине се виждат като господари на света.Първо, заедно с Израел създават терористични организаций, финансират ги, обучават и ги въоръжават.Пускат ги в Ислямскита държави,леят кръв и после отиват с армията си "за да демократизират" съответната държава. И не знам защо бяха "демократизирани" най-върлите врагове на Израел-Ирак, Сирия и Либия. Опитаха и с Турция, не се получи.Сега хайдутът обвинява стопанина на дома в кражба.Няма да се получи този път чичо Сам. Върнете терориста Гюлен на Турция
1
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пука ни!