Вучич се зарече: Няма да допусна насилие над сърби в Косово!

Прищина използвала ситуацията да всява паника и недоверие
20
Вучич се зарече: Няма да допусна насилие над сърби в Косово!
Снимка: архив, Reuters

Сръбският президент Александър Вучич публикува днес отворено писмо до сърбите в Косово, в което ги призовава да не се поддават на провокации и уверява, че докато е начело на Сърбия, тя няма да позволи организирано насилие над косовските сърби и техните светини, предаде Танюг.

Още по темата

В писмото Вучич посочва, че утре изтича срокът, който Европейският съюз даде на косовските власти да приемат устав на Съюза на сръбските общини - задължение, което бе уговорено в рамките на диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, воден с посредничеството на ЕС.

Президентът изтъква, че очевидно 1930 дни след поемането на това задължение Прищина "няма да си мръдне пръста" да формира съюза.

"Скъпи сърби, моля ви във връзка с това да не предприемате нищо, което отделни албанци или представители на международната общност може да използват като оправдание за предприемане на някакви действия срещу вас", призовава Вучич.

Той добавя, че през последните дни властите в Косово, а и част от международната общност използват ситуацията да създават сред косовските сърби паника и недоверие към Сърбия "с ежедневни заплахи и организирано разпространение на слухове". Целта според Вучич е да разединят политическите представители на сърбите в Косово и да отслабят позициите на Сърбия в една деликатна фаза на преговорите Белград-Прищина.

Вучич призовава сърбите в Косово да не се поддават на провокации, да реагират мирно, цивилизовано и достойно на всякакви предизвикателства, а Сърбия ще се постарае с политически методи да им гарантира сигурност и бъдеще в Косово.

"Опазването на мира в нашата южна област /Сърбия не признава независимостта на бившата си област Косово/ е първостепенна задача не само на Сърбия, но и на мисията КейФОР на НАТО, от които специално очаквам и изисквам да защитят мира, като предотвратят всеки евентуален опит от когото и да било, и под какъвто и да било предлог, да завземат и ви отнемат ВЕЦ Газиводе, трафостанция Валач или който и да е друг ключов обект на инфраструктурата, от който зависи вашето оцеляване", пише Вучич в писмото.

Накрая той обещава в името на бъдещето на сърбите в Косово Сърбия да продължи "изключително по мирен начин" да търси компромисно и всестранно решение за Косово.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Вучич по-добре,да не допусне насилие над косоварите,от страна на руснаци и сърби.Белград не бива да допусне отново геноцид над несърбите в Косово.
18
3
 
4
 
! Отговори
Гробокопач преди 7 месеца
До Анонимен
Така е. Сърбия е територия, част от Българското Царство, а сърбите са като македонците, само, че на Запад от България. И за да имат национален суверенитет, винаги са действали срещу нас, което е обяснимо. Но нашата политика, понастоящем, трябва да е към сближаване. Сърбите, нямат други опции, но и ние, нямаме много. От тях се иска, само да признаят корнеите на своята държав аи народност и всичко, ще дойде на мястото си.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 17 Анонимен
Брею ! къв експерт ! да не си завършил патагонски университет ?
16
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сърбите са най смешни народ на балканите изключително глупави и нахални, те никога не са имали самостоятелна държава и добре, че са били хърватите за да им наливат мозък!
Столетия са били в българското царството и всичките манастири с които се хвалят са български!
15
6
 
10
 
! Отговори
Siegfried преди 7 месеца
Най-големият враг на българите на Балканите е Сърбия.
14
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сърбите и по време на соца и сега, винаги са били народ с достойнство - неутрален.
Ганчовците преди се тър-теха на руснаците, сега на американците.
13
9
 
3
 
! Отговори
До 8... преди 7 месеца
БРИКС (Бразилия, Русия, Индия и Китай) е икономическо формирование като НАТО (Северно-Атлантическа Търговска Организация), имащо за цел да улесни безнаказаното разграбване на икономически ресурси (нефт, руди, безвъзмезден човешки труд и много други), криейки се зад този съюз. В света тези два "икономически" блока все още открито не си пречат и света (останалите необвързани държави) им дават нужните ресурси. Тоест ако си в един от блоковете имаш шанс за някаква автономия. Ако обаче си сам... е ту
12
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
викай руснаците да си направят военна база в Сърбия
-------------

Познай от три пъти защо *** не може да има военна база в Сръбско!

Ако не се сещаш, отвори картата на Балканския полуостров.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нико не сме да вас бийе!
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Абе...

Базата в Ниш какво е бе?
"Хуманитарен център" ли е?
Пхахаххаа
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
"Крадецът вика,дръжте крадеца!"
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво е БРИКС? то аман от важни съкращения а вучич не ми мяза на *** можеби си прав че затягат западните интриги около Сърбия ама все пак лавира интелигентно човека гледа да не се одупи нито на западният лагер нито на Русия ама може би си прав че тая 'демокрация' само с руска помощ може да бъде прогонена от балканите но туй пак не е хубоо
7
5
 
16
 
! Отговори
Абе... преди 7 месеца
...глупако, влизай овреме в БРИКС и викай руснаците да си направят военна база в Сърбия, понеже до година - две ще ти разпарчедисат държавицата! Сляп ли си!?
6
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А насилие над албанци допускаш....
5
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не оправдавам албанците , но сърбите колкото и да не им харесва винаги са били една педя земя, и по стечение на обстоятелствата са използвали да вземат от тоя и оня - но няма измъкване , силните на деня предпочитат едно нарко- пристанище , пред ред и стабилност,
4
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тоя като го гледам на къв хомосексуалист мяза и колко не съответства това което говори на излъчването му ...нещу му няам вяра
3
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кога ще спре сръбският тормоз над българи в Западните покрайнини?
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А Западните покрайнини кога ще ни върнат?
1
6
 
25
 
! Отговори
88 преди 7 месеца
Жалко за сърбите, защото все пак са християни, обаче те какви мизерии са ни правили.... Само са късали територии от нас и насилствено са променяли етническия състав.